Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Koncert »Vidim te srcem«
 
Povodom Svjetskog dana bijelog štapa, 12. oktobra, u ponedjeljak 15. listopada održat će se peti tradicionalni koncert pod nazivom »Vidim te srcem«.  Na koncertu, koji se održava pod pokroviteljstvom Skupštine Općine i u organizaciji subotičke Udruge slijepih i slabovidih, nastupit će tamburaški ansambl »Ravnica«. 
Koncert počinje u 19 i 30 u Velikoj vijećnici Gradske kuće, a ulaz je slobodan. 
 
Akcija »Šećimo u prirodi«
 
U organizaciji Planinara Subotice održat će se akcija »Šećimo u prirodi«. Okupljanje će bit na platou ispred Ekonomskog fakulteta u nedjelju 14. listopada do 9 sati.  
Vodič ovotjedne šetnje, Stevan Vidaković, povest će zainteresirane malo poznatim stazama do jezera Tresetište (oko 8 km). Za sve ostale detalje obratiti se na telefon 024/527-380 kod Stevana Vidakovića. 
J. K.
 
25. obljetnica crkve u Aleksandrovu
 
U povodu 25. obljetnice crkve u Aleksandrovu održana je trodnevnica od ponedjeljka, 8. listopada do srijede 10. listopada, svakoga dana s početkom u 17 sati. Prvi dan trodnevnice bio je posvećen obitelji, drugi duhovnim zvanjima a treći je bio dan crkvenih službi. Također, svakoga dana bilo i klanjanje od 16 do 17 sati. Svečana biskupska misa zahvalnica, koju je predvodio msgr. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski, održana je u četvrtak, 11. listopada s početkom u 17 sati. 
J. K.
 
Urgentni odjel na staroj lokaciji
 
Od petka 5. listopada, Urgentni odjel će pacijente ponovno primati u svojim, rekonstruiranim prostorijama neposredno pokraj ulaza u visoki dio Opće bolnice. 
  
Građani traže vraćanje naziva Petrinjske ulice
  
Građani Petrinjske ulice, a sada ulice Mihálya Babitsa, zahtijevaju da se zadrži stari naziv, kao i da se uvaži peticija koju je potpisalo 90 posto građana ove ulice. Smatraju da su obmanuti jer im dano obećanje da će se stari naziv ulice zadržati, nije ispunjeno, čulo se na konferenciji za novinare koju je sazvao predsjednik Narodne demokratske stranke Vojvodine Mirko Bajić. 
On je naglasio kako će prijedlog i prikupljeni potpisi građana ponovno biti uvedeni u skupštinski postupak. Petrinjska ulica nosi ovaj naziv već 43 godine i dobila ga je po hrvatskom gradu Petrinji.
M. K. K.
U nedjelju na Paliću 
doček broda-katamarana 
 
Palić dočekuje porinuće prvog broda-katamarana, koji je s palićkom posadom preplovio Europu vodenim putom, kanalima od Belgije do sustava Rajna-Maina-Dunav od belgijskog grada Ophovena, Raermonda, Wuerzburga, Nuernberga, Beča, Bratislave, Budimpešte, do Bezdana (Belgija, Nizozemska, Njemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Srbija).
Promocija i krštenje broda bit će u nedjelju 14. listopada 2007. u 11 sati ispred  Jedriličarskog kluba »Palić«, Obala Lajoša Vermeša bb. Nakon »pjenušca u pramac«, bit će kratko prikazana plovidba od Belgije do Srbije vodenim putom, nakon toga se planira ručak za prisutne (grah + pivo), a od 14 do 22 sata organizira se vožnja brodom po listi prijavljenih. 
 
TK Spartak ugostio diplomaciju
 
U nedjelju 7. listopada TK Spartak iz Subotice organizirao je CD teniski turnir na kojemu su sudjelovale strane diplomate akreditirane na diplomacijskoj dužnosti u Srbiji. U nadasve prijateljskom ozračju sportsku vještinu oprobale su ekselencije veleposlanici Mađarske, Finske, Grčke i Turske, te atašei Velike Britanije i Poljske, natječući se s članovima diplomatskog kluba iz Beograda, te članova kluba domaćina. Pobjednici, ali i svi sudionici nagrađeni su prigodnim darovima u znak sjećanja na lijepo sportsko druženje u Subotici. Na koncu, za sve sudionike turnira upriličena je svečana večera u restoranu »Gurinović«.
Dražen Prćić
 
Obilježavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma
 
Općinski odbor SUBNOR-a Subotica nizom manifestacija obilježio je 63. godišnjicu oslobođenja Subotice od fašizma 1944. godine. 
 Na sâm dan oslobođenja, u srijedu, 10. listopada, u 8,30 vijenci su položeni na bistu Jovana Mikića Spartaka, a u 9 sati je održan prijem izaslanstava veleposlanstava, konzulata, gradova i zvanica u Plavoj dvorani Gradske kuće. 
U povodu 10. listopada održana je svečana sjednica Skupštine općine i prigodni umjetnički program a zatim i komemorativni skup u okviru kojeg su položeni vijenci na Spomenik žrtava fašizma i na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima na pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika