Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Posao bez predrasuda

Iako će mnogi pomisliti kako je kozmetika isključivo ženski privilegij, u slučaju Subotičanina Damira Gabrića ovo pravilo dobiva svoju reprezentativnu iznimku. Jer, Damir se već više od deset godina bavi kozmetičkim proizvodima iz područja manikiranja i pedikiranja, i snabdijevanjem brojnih kozmetičkih salona u gradu i okolici. O pomalo neobičnom poslu za jednog muškarca, unatoč uvriježenim predrasudama, bit će riječi u sljedećem razgovoru.
4Kako ste se uopće počeli baviti poslom koji bi, prije svega po nekoj »podjeli«, trebao biti isključivo ženski?
Kozmetičkim proizvodima počeo sam se baviti prije desetak godina kada sam ih donosio iz susjedne Mađarske i postupno počeo stvarati stalnu klijentelu. Uz pojedinačnu prodaju, ubrzo sam počeo snabdijevati i specijalizirane kozmetičke salone. Glede same podjele na striktno muške i ženske poslove, kakav bi recimo bio ovaj s kozmetičkim proizvodima, na to nisam nikada obraćao pozornost. Baš kao niti na kućanske poslove i njihovu podjelu.
4Kakvim se kozmetičkim proizvodima bavi Vaša tvrtka »Nail line«?
Kako već sam naziv tvrtke govori, bavimo se pretežito distribuiranjem proizvoda za njegu ruku i noktiju, tj. manikiranje, što podrazumijeva brojne lakove za nokte, kreme i jednom riječju sve što je potrebno za kvalitetnu njegu. Također u ponudi imamo i specijalne aparate za obradu noktiju prilikom njihove nadogradnje, što predstavlja svojevrsnu novinu na našem tržištu.
4Nedavno ste imali i prezentaciju na sajmu kozmetike u Beogradu.
Tijekom protekloga sajma u Beogradu,  na kojemu je bilo više od 170 izlagača, naš je štand bio iznimno posjećen i vladala je velika potražnja za proizvodima koje smo prezentirali. Naime, u našem prodajnom asortimanu nalaze se primjerice lakovi glasovite američke kuće OPI, kao i američke tvrtke ESSIE, čiji smo generalni zastupnik za teritorij Srbije. Zanimljivo je spomenuti da smo na našem štandu radili pet djevojaka i ja, ali je primijećeno kako su posjetitelji i posjetiteljice više preferirali mene u ulozi promotora.
4Kako ste savladali pretežno ženske kozmetičke tajne?
Za proteklih desetak godina otkada sam ušao u ovaj posao, prethodno bez ikakve prakse i školovanja, uspio sam svladati sve tehnike nadogradnje noktiju i depiliranja, postajući i svojevrstan stručnjak u tim područjima. No, volio bih istaknuti kako sam ipak vođenje cijeloga posla prepustio svojoj supruzi Sanji, koja je i direktorica naše tvrtke, i od tada postižemo još bolje rezultate. Ipak je to ženska stvar.
4Sami volite istaknuti kako Vam nisu strani kućanski poslovi dok je Vaša supruga poslovno odsutna?
Nemam predrasuda spram podjele poslova na muške i ženske, kako u životu, tako i doma, i vrlo rado obavljam sve moguće kućanske poslove, uključujući odlazak na tržnicu, kuhanje ili spremanje. Sve to radim s velikim zadovoljstvom, jer ne priznajem klasičnu podjelu ni u kom obliku.
4Na koncu, vratimo se još malo u svijet kozmetike. Kako Vi gledate na budućnost Vašeg biznisa i vječitu žensku potrebu za estetikom osobne vanjštine?
Kozmetika će uvijek imati velikoga prostora na tržištu jer žene nikada neće prestati trošiti na izgled i ljepotu, i nikada neće žaliti potrošiti na poboljšanje osobne atraktivnosti. Zbog toga posao s kozmetikom uvijek ima budućnost, osobito s kvalitetnim proizvodima današnjice koji u mnogome ženama pomažu u uljepšavanju i isticanju njihove ženstvenosti.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika