Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Izložba posvećena slikaru 
Stipanu Kopiloviću 
 
U povodu 130 godina od rođenja slikara Stipana Kopilovića (1877.-1924.), u Galeriji »Dr. Vinko Perčić« (Maksima Gorkog br. 22) u Subotici jučer je, prema najavama, otvorena izložba pod nazivom »Impresionist«. 
Izložba će se moći pogledati do 8. studenog, i to ponedjeljkom i srijedom od 10 do 13 sati, a utorkom i četvrtkom u dva termina, od 10 do 13 i od 17 do 19 sati.
 
Pripreme za snimanje filma
 »Od zrna do slike«
 
»Od zrna do slike« naziv je dokumentarnog filma koji će se uskoro snimati u Tavankutu. U tom povodu ekipa koja će sudjelovati u snimanju filma – Branko Ištvančić kao redatelj filma, Mario Vukadin producent iz Olimp produkcije, Anto Jurić producent iz Dokumentarnog programa HRT-a i Branko Cahun snimatelj HRT-a – u subotu je posjetila Tavankut i HKPD »Matija Gubec«. Ekipa obišla je teren u Tavankutu te posjetila Galeriju slika od slame te stalnu postavku slika od slame koja se nalazi u župnom dvoru, mjesne crkve Srca Isusova.
Prema riječima prvog čovjeka ovog projekta Branka Ištvančića, početak snimanja je planiran za 26. listopada u trajanju od pet dana. Kako je istaknuo, ovo je iznimno značajan projekt, ne samo za umjetnost u tehnici slame, nego i za cijelu hrvatsku zajednicu u Vojvodini u pravcu promoviranja kulture i tradicije naše zajednice.
L. S.
 
Jubilej Subotičkog tamburaškog orkestra 
 
Nakon uspješnog nastupa na festivalu za mlade u Belgiji i gostovanja u Sloveniji, Subotički tamburaški orkestar koji ove godine obilježava 30 godina rada, priredio je domaćoj publici dva cjelovečernja koncerta. U reprezentativnom gradskom prostoru, Velikoj vijećnici Gradske kuće, u ponedjeljak i utorak posjetitelji su mogli uživati u zvucima najfinije tamburaške glazbe koju su izvodili Juniorski tamburaški orkestar pod ravnanjem Sonje Berta, te Veliki orkestar kojim je ravnao Zoran Mulić.
Uz već poznati repertoar narodne, evergreen i ozbiljne glazbe, premijerno je izvedeno više novih skladbi. 
Pokraj tamburaša, na koncertu će nastupili i vokalni solisti Antonija Piuković, Ivana Mulić, Marija Jaramazović, Josip Francišković i Kristina Vojnić Purčar.
Deseta obljetnica HKC »Srijem« 
iz Srijemske Mitrovice
 
Proslava desete obljetnice od osnutka Hrvatskog kulturnog centra »Srijem« iz Srijemske Mitrovice održat će se u subotu 13. listopada. Tim povodom u Gradskom kazalištu »Dobrica Milutinović«, s početkom u 18 sati, održat će se svečana akademija, nakon koje će uslijediti domjenak u prostorijama Hrvatskog doma.
 
»Zavitni dan« u Bačkom Monoštoru
 
Svečanost »Zavitni dan« održat će se u Bačkom Monoštoru u subotu 13. listopada, a organizator ove svečanosti koja se održava već više od 60 godina je Kulturno umjetničko društvo Hrvata »Bodrog«. U programu svečanosti sudjelovat će KUD »Stari Perkovci« i Šokačka grana iz Osijeka, HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora, KPZH »Šokadija« iz Sonte, HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega, HUK »Lajčo Budanović« iz Male Bosne, KUD »Petofi Sandor« iz Bezdana, KUD »Rumunka« iz Bačkog Monoštora i domaćini KUDH »Bodrog«. 
Program svečanosti održat će se u sportskoj dvorani Osnovne škole »22. oktobar«, s početkom u 18 sati.
 
Dunja Knebl na festivalu »Interzone«
 
Poznata izvoditeljica hrvatske tradicijske narodne glazbe Dunja Knebl nastupit će u četvrtak 18. listopada u Novom Sadu, u okviru 8. Međunarodnog festivala aktualne glazbe »Interzone« koji će se od 13. do 29. listopada održati na nekoliko lokacija u ovom gradu. Koncert Dunje Knebl će se održati u Pozorištu mladih s početkom u 21 i 15 sati, a prije nje će nastupiti Katrin Scherer and Ohne 4 gespielt drei iz Njemačke.
Više informacija o festivalu na www.interzone.co.yu.
 
Obilježavanje obljetnice posvete 
stolne bazilike u Subotici
 
U okviru programa obilježavanja obljetnice posvete stolne bazilike zaštitnice grada Subotice i proštenja u katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici, u nedjelju 14. listopada pod svetim misama u 10 i 18 sati nastupit će Orkestar i zbor Krunidbene crkve Velike Gospe (Crkva kralja Matije) iz Budimpešte. Pri jutarnjoj misu bit će izvedeni »Szent Imre mise« (za orkestar i zbor) i proprium za XXVIII. nedjelju kroz godinu Györgya Deáka Bárdosa, a pod večernjom »Szent Margit Mise« (za orkestar i zbor) Ferenca Farkasa te »Szegedi mise« i ulomci »Locus Iste« i »Domus Mea« Ernoa Dohnányija.
U ponedjeljak 15. listopada, u subotičkoj katedrali, s početkom u 18 sati, bit će praizvedena Missa Solemnis in C, Missa Sanctae Theresiae Franza Xavera Wiederhofera (1742.-1799.). Uz već spomenute goste iz Budimpešte nastupit će Komorni zbor »Pro musica«, te solisti Tímea Dulics – sopran (Temerin), Izabella Guzsvány – alt  (Novi Sad), János Szerekován – tenor (Budimpešta) i László Mokán – bas (Budimpešta). Dirigent je László Tardy, dobitnik »Lisztove« nagrade.
Inače, misu je iz arhiva marijanskog svetišta Mariazell iz rukopisa (1793.) špartirao i obradio za orkestar i zbor mr. Csaba Paskó.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika