Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rotografika u korak s najsuvremenijom tehnologijom

Prije četiri godine, zajedničkim ulaganjem subotičke Birografike i hrvatske tvrtke Radin, nastala je tvrtka »Rotografika«, koja je odmah po osnivanju započela svoj uspješni pohod na tiskarsko tržište. Kvalitetom usluge, cijenama i nadasve brzinom završavanja ugovorenih poslova ubrzo se nametnula na prostorima, kako sadašnje države, tako i u regiji susjednih država. U nastojanju da očuva stečeni renome, ali i održi korak s najsuvremenijim tehnologijama najkvalitetnijeg tiskarstva svih mogućih narudžbina, vodstvo tvrtke odlučilo je uložiti impozantna sredstva u nabavu novih strojeva s kojima će biti u prilici još više podići razinu kvalitete usluga i opravdati najcjenjeniji europski certifikat kvalitete Fogra, koji ova tvrtka s ponosom posjeduje već izvjesno vrijeme. Puštanje nove 32 stranične rotacije, koja bi trebala krenuti sljedećeg ponedjeljka, kao i velika novčana ulaganja u proširenje i moderniziranje proizvodnih pogona, bili su dovoljan razlog za posjet »Rotografici«, tvrtki u kojoj se tiska naš i vaš tjednik »Hrvatska riječ«, i kraći prigodan razgovor s direktorom Antunom Bašićem.
4Od svoga osnutka »Rotografika« je jasno iskazala svoje namjere u poslovnom svijetu, nastojeći postati lider na tržištu tiskarstva. Novim ulaganjima u najsuvremenije strojeve i dosadašnjim postignutim rezultatima ona je to nesumnjivo i postala. O kakvim se investicijama radi?
Ocjenjujući i procjenjujući kretanja na tržištu, vodstvo Rotografike u dogovoru s vlasnicima tvrtke, ušlo je u značajan projekt investicija. Naime, do konca godine Rotografika će investirati više od 10 milijuna eura u nove proizvodne kapacitete. Ono što je najznačajnije u ovom momentu, kada se inače vrlo malo ulaže u gospodarstvo, jest činjenica da se jedan ovakav financijsko-ulagački projekt događa upravo u Subotici. Do potrebnih sredstava došli smo zahvaljujući kreditu dobivenom od Vojvođanske banke, a ta će sredstva biti utrošena za kupovinu novih, najsuvremenijih tiskarskih strojeva s kojima ćemo biti u mogućnosti postići najviše standarde kvalitete naših usluga.
4Što je sve nabavljeno i kakvi su to strojevi?
Najveća investicija realizirana je nabavom 32 stranične rotacije japanskog proizvođača Komoryja, u pitanju je rotacijski kolorni stroj koji je dvostruko produktivniji u odnosu na dosad instalirane rotacije i rotacijske strojeve u našoj državi. Primjera radi, da bi se shvatilo o kakvom se naprednom stroju radi, reći ću kako je dosad naša rekordna mjesečna obrada papira bila 1250 tona, a s novim strojem planiramo povećati obradu na 2000 tona mjesečno. Drugi stroj koji smo nabavili je osmobojni aračni stroj 4/4 boje, koji će moći raditi i iz rolne i iz araka. Njena se vrijednost ogleda u mogućnosti tiskanja i manjih tiraža, u jako kratkom vremenskom roku, koji pak nisu isplativi za rad na rotaciji. Tako ćemo biti, primjerice, u prilici tiskati časopise za samo 24 sata, što do sada nismo mogli. Sljedeća investicija ogleda se u nabavi stroja za broširani i tvrdi povez knjiga, a on bi trebao stići kod nas do konca ovoga mjeseca. Kapacitet ovoga stroja je 6000 časopisa u broširanom povezu i 1800 knjiga u tvrdom povezu na sat. Posljednji stroj predviđen ovim ulaganjem jest stroj za pakiranje časopisa, koji na sat može upakirati 6000 časopisa u PVC foliju i adresirati ih, što u mnogome ubrzava cijeli proces realiziranja zaprimljenoga posla i samim time donosi konkurentnost na tržištu tiskarskih usluga.
4Sve navedeno zbilja djeluje respektabilno i donosi Rotografici neosporan primat na tržištu Srbije. Kako biste komentirali sadašnju lidersku poziciju tvrtke na čijem ste čelu?
Mislim da je Rotografika u ovom trenutku najjača tiskarska tvrtka na prostorima države i da će, osobito s novim strojevima i njihovim uvođenjem u proizvodni proces, kvaliteta i brzina usluga koje ćemo biti u mogućnosti ispuniti prema naručiteljima posla biti dostojna najvišeg europskoga standarda Fogra, koji s ponosom posjedujemo. Osobito kada starta nova 32 stranična rotacija, stroj koji nitko osim nas nema u Srbiji, jer uključujući ovu najnoviju, Radin grupa, u čijem sastavu djeluje i Rotografika, ima čak sedam rotacija, a takav kapacitet nema niti jedna tiskara sve do predjela srednje Europe. Sve to znači da praktički nema posla koji nije moguće uraditi u rekordno kratkom roku, zadovoljavajući najvišu moguću kvalitetu tražene i željene usluge.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika