Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Neizbrisiv trag karitativnog rada

Župna crkva u Zemunu (crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije) otvorila je u subotu 6. listopada, širom svoja vrata svim ljudima dobre volje koji su poštovatelji časnih sestara milosrdnica, čiji je osnivač i zaštitnik sveti Vinko Paulski, a koje slave 120 godina svog dolaska u ovaj grad. 
Svečanu svetu misu služio je  pomoćni biskup đakovački i srijemski Đuro Gašparović uz prisustvo apostolskog nuncija mons. Eugenia Sbarbara i većeg broja ostalog svećenstva.  Crkva je, osim toga što je bila s ukusom okićena, odisala duhovnošću časnih sestara milosrdnica koje su ostale u Zemunu, onih koje su došle iz Zagreba i ostalih koje pripadaju drugim redovima.  
PODSJEĆANJE: Skupina mladih vjernika bila je obučena u hrvatske narodne nošnje, a zbor sestara je, skupa s pukom,  punog srca pjevao dobro poznate pjesme. Sve je to pridonijelo da se svi na trenutak podsjete na vrijeme kada je u samostanu u Zemunu, koji se nalazi u Gradskom parku broj 8, bilo oko 60, pa i više sestara milosrdnica koje su radile u Zemunskoj bolnici (koju su one i osnovale) i bavile se svim drugim vidovima karitativnog rada. 
One prvi put dolaze u Zemun 1887. godine i zatiču malu bolnicu sa svega 40 ležaja. Svojim zalaganjem i uz Božju pomoć nesebično su u toj bolnici, koju su učinili suvremenom, svakodnevno ostavljale dio sebe, ne tražeći ništa zauzvrat. Uz podsjećanje na ove podatke, propovijed pomoćnog biskupa Đure Gašparovića sigurno nijednog nazočnog vjernika nije ostavila ravnodušnim, jer je potak-nula na razmišljanje o tome koliko mi ljudi obraćamo pozornost na potrebe bližnjih i koliko smo slični svetom Vinku Paulskom, čiji su način života sestre milosrdnice odlučile slijediti. One su bile duša ovoga grada do 1992. godine, kada je nemili događaj otvorenog napada na samostan učinio da samo nekoliko njih ostane u njemu. 
NEIZBRISIVI TRAG: Ali, kao što je i u propovijedi rečeno, čak i one koje nisu više u Zemunu ostavile su u ovom gradu neizbrisiv trag, o čemu će svjedočiti povijesni sud i, što je još važnije, Božji sud. Pred sam kraj mise, uz nazočnost predstavnika medija (novinara »Glasa Koncila«, Radio Marije i ostalih), predstavnika Hrvatskog veleposlanstva i veliki broj vjernika, kao znak zahvalnosti uručene su umjetničke slike zemunskog samostana biskupu Marinu Srakiću, pomoćnom biskupu Đuri Gašparoviću, vrhovnoj poglavarici iz Zagreba i sestri provincijalki. Nakon mise, uz puno razmijenjenih osmijeha, zagrljaja, toplih riječi i malu zakusku, zemunski su vjernici na najbolji mogući način obilježili ovu, za njih veoma važnu, obljetnicu i uz veliku zahvalnost za sve što su učinile sestre milosrdnice. Ponovno su dokazali da su duhovno i dalje neraskidivo povezani s njima, uz želju da ova crkva i ovaj grad uvijek budu njihov drugi dom.  Ovaj značajan događaj zaokružen je svečanom akademijom koja je održana u samostanu sestara milosrdnica u zemunskom parku. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika