Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Plenarno XIX. zasjedanje Međunarodne Biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda
Analiza situacije u 
društvu i ekumeni
Svi članovi Međunarodne Biskupske Konferencije sv. Ćirila i Metoda okupili su se u Novom Sadu od 26. do 28. rujna na poziv Apostolskog egzarha za grkokatolike u Srbiji i Crnoj Gori, mons. Đure Džudžara. To je biskupima ujedno bila prigoda da dublje dožive zapadnu i istočnu tradiciju Katoličke Crkve.
Zajedno s Apostolskim Nuncijem, mons. Eugeniom Sbarbarom, zahvalili su Gospodinu Isusu Kristu za dva ovogodišnja  velika događaja u Crkvi i kršćanstvu. To su bili pohod Apostolskoj Stolici od 30. travnja do 5. svibnja i Treći europski ekumenski sabor u Sibiu, u Rumunjskoj od 4. do 9. rujna. Slaveću euharisitiju s vjernicima zapadnog i istočnog obreda zazvali su »snagu odozgo« kako bi upoznali i vršili Božju volju u ovom prijelomnom vremenu traženja duše europskog kontinenta. Posebno su molili Gospodara povijesti za svoje vjernike, kako bi na ovim prostorima mogli biti prikladno oruđe Božje ljubavi, pomirenja, jedinstva, pravde i jake nade.
Analizirajući situaciju u društvu i ekumeni, biskupi su uočili da ima još premalo znakova spremnosti za ostvarivanje »duha iz Sibiu-a«. Sa žalošću su konstatirali da »duh Sibiu-a« na našim prostorima nije niti dovoljno niti adekvatno predstavljen. Stoga s još većim pouzdanjem pozivaju svoje mjesne Crkve da se ne zadržavaju na sitnim poteškoćama svakidašnjice, nego da radije gledaju na ono što Duh Božji govori Crkvama. U poslušnosti tom Duhu osjetili su potrebu da još jače naglase duh suradnje za svestrani dijalog i smjelo podržavanje svakog pozitivnog svjetla na našem tlu. Analizirajući suradnju sa Svetom Stolicom, ostalim mjesnim Crkvama, kao i ekumenske i međureligijske kontakte, biskupi su ponovno naglasili potrebu intenzivirati dijalog. U daljnjem radu razmotrili su prioritete svog djelovanja i upoznali se s različitim potrebama i poteškoćama u javnom životu na koji nailaze u izvršavanju svog pastoralnog i odgajateljskog poslanja.                                     g
 
 
 
Obljetnica djelovanja 
sestara milosrdnica
 
U povodu 120. obljetnice djelovanja sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Zemunu, u subotu, 6. listopada 2007., bit će euharistijsko slavlje s početkom u 10 sati. Misno slavlje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Veliki trg br. 4, Zemun) predvodit će mons. dr. Marin Srakić, biskup đakovačko-srijemski. 
Prigodna akademija s početkom u 13 sati održat će se u samostanu sestara milosrdnica (Gradski park br. 8, Zemun) nakon čega je planiran zajednički objed u 15 sati.
J. K.
 
 
 
Svečana misa u povodu 
početka vjeronaučne godine 
U nedjelju 30. rujna, u župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Svetozar Miletiću na svečanoj misi bio je zaziv Duha Svetoga za početak vjeronaučne godine. Misi su prisustvovali vjeronaučnici od prvog do osmog razreda, njihovi roditelji, rodbina i mnogi vjernici. Nažalost na župnikov poziv na ovu svetu misu odazvala se samo jedna učiteljica ove djece (Marija Bagi). Djeca su molila molitvu vjernika, recitirala i pjevala na hrvatskom i mađarskom jeziku. Župnik Antal Egedi blagoslovio je djecu, njihove roditelje, učitelje i torbe. Na kraju mise dijeljeni su letci djeci kako se moli krunica i molitva maloj Mariji.
S. B.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika