Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Preč. Andrija Anišić novi magistar moralne teologije

Svećenik Subotičke biskupije preč. Andrija Anišić obranio je u ponedjeljak 24. rujna na Katoličkome bogoslovnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu magistarsku radnju iz moralne teologije s naslovom »Bračni i obiteljski moral u nekim djelima Ivana Antunovića«, s posebnim osvrtom na Antunovićeva dva najvažnija teološka djela: »Bog s čoviekom na zemlji« i »Čovik s Bogom u svojih molba i prošnja«. Magistarska radnja s naznačenom temom, na sto pedeset i četiri stranice, osim uvoda i zaključka sadrži četiri poglavlja, prilog i bibliografiju. U prvom dijelu, Anišić je obradio život i rad biskupa Ivana Antunovića, posebno se osvrnuvši na njegov životni put, pastoralno i socijalno djelovanje, preporoditeljski i prosvjetiteljski rad te na njegova pisana djela i djela u rukopisu. U drugom poglavlju prikazan je povijesni okvir Antunovićeva djelovanja. Treće i četvrto poglavlje magistarske radnje posvećeni su shvaćanju bračnoga i obiteljskoga morala u već spomenutim Antunovićevim djelima, s posebnim osvrtima na pripravu za brak te život u braku i obitelji, odnosno na bračnu ljubav i vjernost, odnos muža prema ženi i žene prema mužu, rađanje djece, odnos djece i roditelja, duhovni život u obitelji i dr. Slijedi potom i zaključak kao i prilog odnosno popis članaka biskupa Ivana Antunovića koje je objavio u svojim »Bunjevačkim i šokačkim novinama« te u »Bunjevačkoj i šokačkoj vili« i u časopisu »Neven«. Na samom kraju nalazi se i bibliografija o Ivanu Antunoviću. 
Magistarsku radnju Anišić je izradio pod vodstvom prof. dr. sc. Stjepana Balobana, pročelnika Katedre socijalnoga nauka Crkve na KBF-u Zagrebu, a uz njega ispitno povjerenstvo sačinjavali su prof. dr. sc. Marijan Biškup, pročelnik Katedre moralne teologije KBF-a u Zagrebu te dr. sc. Tonči Matulić, docent na Katedri za moralnu teologiju KBF-a u Zagrebu. 
Andrija Anišić je rođen 24. rujna 1957. godine na Hrvatskom Majuru kraj Subotice. U Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji »Paulinum« u Subotici maturirao je 1976. godine. Teološki fakultet završio je u Zagrebu kod isusovaca 1984. godine. Za svećenika ga je zaredio biskup mons. Matija Zvekanović 18. ožujka 1984. godine u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske. Župnik je župe sv. Roka u Subotici od 1994. godine, a od samoga osnutka katoličkoga mjesečnika Zvonik 1994. godine sve do travnja 2007. godine obnašao je dužnost glavnoga i odgovornoga urednika ovoga lista. Osim toga, od samoga osnutka član je i Hrvatskog društva katoličkih novinara te suradnik brojnih katoličkih medija.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika