Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pixarovo mini remek djelo

Brad Bird i Studio Pixar Animation su se pokazali kao nepobjediva kombinacija. Fenomenalni Bird kao redatelj, scenarist i animator sa svojim istančanim ukusom za publiku, ali i željom da se po svaku cijenu zadrži kvaliteta i na daleko poznata tehnička ekipa Pixara s kompjutorskom animacijom, koja je od osnivanja studija bila korak ispred svih konkurenata, još su jednom zablistali sa svojim drugim zajedničkim hitom »Mućkalica« (originalni naziv »Ratatouille«). Nakon njihovog velikog uspjeha s univerzalno prepoznatljivim, ali i iznimno originalnim filmom »The Incredibles« o obitelji superheroja – prvi animirani film koji je dobio Oskara za najbolji scenarij – na red je došla još originalnija priča o štakorima. Tko bi pomislio da o se o štakorima uopće može snimiti film sa zanimljivom i univerzalnom pričom kao što je ova? Ako k tomu dodamo da je u ovoj priči štakor ne samo glavni lik nego i šef jednog od najprestižnijih restorana u Parizu, ali mu u goste ne dolaze razne rode, zmije, kukci i jazavci nego ljudi, kao i da ostatak osoblja u restoranu također pripada najrazvijenijoj vrsti primata, možemo se zapitati: »Kako su to uspjeli«? »Vrlo dobro«, kažem vam.
PRAVA BAJKA: Odmah da raščistimo, »Mućkalica« nije neki glupi slapstik sa štakorom u restoranu u kojem svuda naokolo lete noževi i metle (što se na temelju originalnog plakata za film može pretpostaviti), ali, naravno, ima dosta slapstik elemenata, ipak je u pitanju »crtić za djecu«. I doista, koliko god da su animirani filmovi postali namijenjeni najširoj mogućoj publici, »Mućkalica« je prava bajka (u bukvalnom, ali modernom smislu riječi) i namijenjena je najmlađoj publici, mada to demografski presjek publike na projekciji kojoj sam bio nazočan nije pokazivao. Zbog toga »Mućkalica« možda neće dostići vrhove box–office lista, a možda i hoće, kao što je to bio slučaj s »The Incredibles«, ali svakako predstavlja skok unaprijed kada je riječ o tehnici animacije i režiji animiranih filmova, kao uostalom i svako novo Pixarovo djelo, bez izuzetka. Većina filmova leži na junacima koji imaju nedostižne želje i onima pred kojima su nemoguće misije (jer nije svatko Tom Cruise), ali »Mućkalica« ima dva junaka koji pred sobom imaju nemoguću misiju, no, kada se udruže njihov posao postaje i više nego lak. Jedini je problem što nitko ne smije znati da oni rade skupa. Prvi je Remy (glas – Patton Oswalt), neobični francuski štakor s vrlo istančanim darom za kuhanje, koji odbija s ostatkom svoje glodarske obitelji kopati pa kantama za smeće, što iz moralnih (smatra da je to kađa), što iz estetskih razloga. Remyjev san je da, kao čovjek, sam sebi sprema hranu, a to je naučio iz kuhara čuvenog francuskog gurmana i kuhara Auguste Gusteau čiji je moto »Svatko može kuhati« malo bukvalno shvatio. Drugi protagonist je Linguini (glas – Lou Romano) koji radi kao čistač podova i perač suđa u kuhinji Gusteauova restorana i još je u težoj situaciji od svog »splinterolikog« prijatelja, jer nema ni-kakvog dara za kuhanje iako ima iste želje kao Remy. Naravno, njegova je olakotnost to, što je makar čovjek. Dalje nema potrebe pričati, jer svatko može spojiti dva i dva, ali da ne otkrivamo onima koji nisu tako dobri u matematici. 
PRIČA O AUTSAJDERIMA: U suštini ovo je priča o dvama autsajderima – Remyju, koji ne razumije način života svoje vrste i Linguiniju, koji ne razumije posao kojim se želi baviti, što u svijetu vrhunskog kulinarstva znači biti prognan na marginu. U ovom filmu vidjet ćete najbolje spremanje (i kušanje) hrane na crtanom filmu još od »Male sirene« ili »Maze i Lunje«. Velikog neprijatelja i prijetnju ovoj dvojici predstavlja glavni kuhar Skinner, koji ima namjeru od čuvenog restorana napraviti lanac brze hrane, ali i čuveni kritičar Anton Ego (glas, ni manje ni više nego – Peter O‘Toole, ni manje ni više nego u svom svojem sjaju). 
Hoće li ovo biti još samo jedna priča o (dobrom) kuhanju ostaje da se vidi, ali za nadati se je da će publika prepoznati sve razine na kojima ovo Pixarovo mini remek djelo za djecu funkcionira.                                                 g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika