Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Raspjevana 105. obljetnica

U nedjelju, 30. rujna, Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo »Stjepan Radić« iz Novog Slankamena priredilo je u prostorijama Hrvatskog doma svoj tradicionalni godišnji »Miholjski  koncert«. Ovaj koncert organiziran je u čast sv. Mihovila, zaštitnika župe, a održan je petu godinu za redom, odnosno njime je obilježena 105. obljetnica postojanja i 5. godina od  kako su prostorije Hrvatskog doma vraćene Društvu. 
Podsjetimo, HKPD »Stjepan Radić« osnovano je davne 1902. godine, s ciljem njegovanja i očuvanja običaja, pjesama i plesova Hrvata u Srijemu. Danas u društvu aktivno djeluju folklorni i glazbeni odjel. U proteklih nekoliko godina  društvo je sudjelovalo na više manifestacija širom Vojvodine i Republike Hrvatske. Zahvaljujući doprinosu društva glede očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta, Novi Slankamen je ove godine na prijedlog HNV-a dobio priznanje Hrvatske matice iseljenika »Naj selo«.
DOMAĆINI I GOSTI: Velika dvorana Doma bila je pretijesna, dobar dio gledateljstva ispratio je koncert na nogama, a pljesak se prolamao od početka do svršetka priredbe. Osim domaćina, na koncertu smo vidjeli još i dvije lokalne udruge: KUD »dr. Đorđe Natošević« i KUD »dr. Borivoje Gnjatić«, te drage goste, članove KUD-a »Apševački veseljaci« iz Apševaca, Republika Hrvatska. Koncert je otvorio predsjednik Društva Ivan Rukavina, uz pozdrav malobrojnim zvanicama, među kojima su bili najuočljiviji predstavnici Zavičajne udruge Slankamenaca Virovitica, na čelu s predsjednikom Andrijom Mesićem. 
Dok su se sudionici koncerta izmjenjivali na pozornici, brojni gledatelji su ih bodrili i nagrađivali burnim pljeskom, a povremeno su skupa s izvođačima i pjevali. Najviše pljeska, koji je prerastao u prave ovacije, dobili su gosti iz Slavonije, KUD »Apševački veseljaci«. Njihovo skladno pjevanje i dinamični ples izazvali su buru oduševljenja u dvorani Hrvatskog doma. Emocije su bile jako zamjetne na licima predstavnika ZU Slankamenaca iz Virovitice. »U nekoliko tjedana vidimo se drugi put, ovoga puta u rodnom Slankamenu. Neopisiv je osjećaj nakon punih 15 godina sjediti u Hrvatskom domu u Slankamenu i gledati program kojega je organiziralo HKPD ‘Stjepan Radić’, ovoga puta bez ikakvog straha od neželjenih zbivanja. Čelništvo ima punu potporu od nas Slankamenaca koji danas živimo u Hrvatskoj. Samo suradnjom naših udruga možemo očuvati naše nacionalno biće i bogato kulturno naslijeđe. Zov  zavičaja se jako osjeća, ovdje su moje njive, moji voćnjaci, moji vinogradi, a konačno i moja najljepša dječja i mladalačka sjećanja. Samo, želje su jedno, realnost dugo, zavičaj ćemo, nadam se, često posjećivati, a naše danas i naše sutra ipak su u matičnoj nam domovini«, kaže za HR Andrija Mesić. 
UPRAŽNJENA MJESTA: Ra-dost domaćina zbog uspješno organizirane priredbe ostala je pomućena zbog upražnjenih mjesta u prvom redu, namijenjenih najdražim zvanicama: predstavnicima Veleposlanstva RH u Beogradu, predstavnicima HNV-a i HMI-a. Iako uredno pozvani, iako je ova priredba za Slankamence izuzetno značajna, jer priznat ćete, nije mala stvar obilježavati 105. obljetnicu postojanja društva s hrvatskim predznakom na području poput Srijema, već sam opstanak i ostanak u vrijeme kad je na ovim prostorima ljudski život bio najjeftiniji, uz očuvanje nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta tijekom stresnih devedesetih, zaslužuje daleko veću pozornost i potporu pozvanih. Kako smo saznali od domaćina, u Stari i Novi Slankamen vratio se onaj stari srijemski duh, koji ih je krasio i prije rata. 
»Kako se ove večeri dalo vidjeti,  u lokalnim relacijama izglađene su sve nesuglasice. U Novom i Starom Slankamenu postoje, osim nas i dva KUD-a koji preferiraju izvorne pjesme, plesove i običaje srpskog naroda. Dobro surađujemo, oni sudjeluju na našim manifestacijama, mi na njihovim i svi su zadovoljni, najzadovoljniji su sami Slankamenci. U organizaciju  ove manifestacije, u obilježavanje ovako lijepe obljetnice,  uložili smo puno truda, a na koncu nam je ostala samo gorčina. Osjećamo se izigrani i napušteni od svih relevantnih subjekata naše nacionalne zajednice. Ovo nije prvi put, a navedene strukture bi trebale razmisliti koliko je prisustvo njihovih predstavnika potrebnije nama iz, po njihovom provincije, koji živimo u okruženju u kojem živimo, nego onima kod kojih su, koliko u medijima vidim, redovito zastupljeni u punom broju. Mnogi moraju shvatiti da Hrvati u Vojvodini žive i južno i istočno od Subotice i Sombora i to ne baš zanemariv broj«, rekao je za naš list predsjednik HKPD-a Ivan Rukavina. 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika