Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kolonija obasjana suncem

Nakon dviju odgoda, koje su uslijedile zbog lošeg vremena, potom zbog zauzetosti najavljenih gostiju iz Subotice, likovna kolonija »Sonta 2007.« održana je u subotu, 29. rujna, na lokalitetima oko sonćanskoga jezera Bara, a u organizaciji Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija« iz ovoga mjesta. Slikari iz Subotice, Sombora, Sonte i sa Hvara (Republika Hrvatska), okupili su se na malom etno-salašu člana »Šokadije« Tomislava Jakšića, gdje im je po samom dolasku, a nakon pozdravnih riječi i dobrodošlice predsjednika »Šokadije« prof. Zvonka Tadijana priređen »šokački fruštuk«. Odmah nakon fruštuka slikari su se razišli u potrazi za motivima, kako smo poslije vidjeli uspješno. Većina se opredijelila za lokacije u neposrednoj blizini salaša, jedan dio se malo udaljio, a gošća iz Sombora Cecilija Miler otišla je na samu obalu jezerca Bara. Sati rada su proletjeli, u rukama umjetnika platna su se čarolijom pretvatrala u slike.  
PRIJATELJSKI POZDRAVI: Nakon svršenog radnog dijela kolonije domaćini su umjetnicima priredili ručak u prirodi. Gostima se obratio i poželio im dobar tek predsjednik »Šokadije« Zvonko Tadijan. »Drago mi je da vas i ove godine vidim u Sonti. Već sada razmišljamo o idućoj godini, volio bih da ova manifestacija preraste u nešto trajno, da se i ubuduće u Sonti okupljamo bar jedanput godišnje i da našu koloniju podignemo na puno višu razinu od ovogodišnje. Ove prekrasne slike, nastale danas, pravo su bogatstvo za ‘Šokadiju’ i hvala vam svima. Znajte da u Sonti imate prijatelje i kad god nam dođete, dobro ste nam došli.«.  
Uzvratio je predsjednik Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« Josip Horvat. 
»U ime slikara zahvalio bih se prijateljima iz »Šokadije« na gostoprimstvu, a napredak u organizaciji kolonije je očit. Hvala domaćinu na ovako lijepom druženju i neka to posluži kao osnova za novo okupljanje u Sonti. Naš odjel sa zadovoljstvom će se odazvati svakom vašem pozivu«, rekao je Horvat.
DOJMOVI SUDIONIKA: U ugodnu, opuštenu ozračju, razmjenjivala su se iskustva, otkrivale umjetničke tajne, želje i planovi. Na koncu je »pala« i pjesma, a vrijeme je proletjelo, razlaz je bio neminovnost uz pozdrav – vidimo se ovdje dogodine. Najstarija sudionica  Kolonije, 75-godišnja Cilika Kasiba Dulić nasmijana je i zadovoljna. Pored svojih svakodnevnih poslova u poljoprivrednom kućanstvu pravo joj je zadovoljstvo odlazak na svako ovakvo druženje. »Volim doći u Sontu, naši prijatelji iz ‘Šokadije’ priuštili su nam i prošle i ove godine nezaboravno druženje. Prekrasna su mi sjećanja na naše lanjsko gostovanje na sonćanskoj koloniji i ovu jednostavno nisam htjela propustiti«, kaže baka Cilika. 
Najmlađa sudionica bila je akademska slikarica Marija Kovač iz Sombora. »Jako krasno, osjećam se među ovima ljudima opušteno, a to mi daje veliku volju i inspiraciju za stvaranje. Bila sam sudionik nekoliko kolonija i ovo su za mene nova i dragocjena iskustva. Danas su nas domaćini doveli u nepatvorenu prirodu, prirodu koja je jako inspirativna, koja je u stanju probuditi u čovjeku i najdublje zakopane emocije. Nadam se i da će sonćanska kolonija imati kontinuitet, a isto tako i da ću sudjelovati u njoj  i dogodine«, priča ova slikarica. 
Na koloniji je sudjelovala i Hvaranka Ana Tudor, rođena u Sonti. »Isplanirala sam sudjelovanje u radu ove Kolonije i doputovala u rodnu Sontu početkom mjeseca. Namjeravala sam ostati nekoliko dana, promijenila sam planove zbog odgoda, no čekanje se isplatilo. Ova divna sonćanska polja, ove šume, naša Bara, sve je to dio mojega djetinjstva, dio mojih davnih sjećanja. Sve mi to vraća izgubljenu energiju, a što sam starija, Sonta me sve više privlači, sve češće dolazim, a druženje s ljudima iz ‘Šokadije’ vraća me u ranu mladost, vraća me zovu predaka«, otkriva nam Ana Tudor.  
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika