Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Najnovija knjiga Tomislava Žigmanova predstavljena u Zagrebu
 
U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i zagrebačke nakladničko-knjižarske kuće AGM, u srijedu 3. listopada održana je zagrebačka promocija knjige Tomislava Žigmanova »Minimum in maximis – Zapisi s ruba o nerubnome« (AGM, Zagreb, 2007.). Predstavljanje je održano u prostorijama Hrvatske matice iseljenika, a osim autora, o knjizi su ovom prigodom govorili ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Katarina Fuček, ravnatelj AGM-a Bože Čović ispred izdavača, književnik Boris Beck i filozof Marijan Krivak.
 
Dunja Knebl na festivalu »Interzone« 
u Novom Sadu
 
Poznata izvođačica hrvatske tradicijske narodne glazbe Dunja Knebl nastupit će u četvrtak 18. listopada u Novom Sadu, u okviru 8. međunarodnog festivala aktualne glazbe »Interzone« koji će se od 13. do 29. listopada održati na nekoliko lokacija u ovom gradu, navodi se na službenoj internetskoj stranici festivala. 
Kako se ističe, festivalski će koncept biti fokusiran na žensko stvaralaštvo. Ovogodišnji program podijeljen je na dva segmenta – »Theoryzone« i »Videozone« u okviru kojih će publika, osim koncerata, moći pratiti i projekcije filmova, multimedijalna predavanja i otvorene radionice.
U okviru programa »Video-zone«, prvog festivalskog dana, 13. listopada, bit će predstavljena video produkcija »Restart« iz Zagreba. U okviru iste večeri najavljeno je i  predavanje na temu »Different media – ženski aktivistički video«, kojeg će održati producent i medijski aktivist Oliver Sertić i video umjetnica Ana Hušman.
Organizator festivala »Interzone« je Kamerno pozorište muzike »Ogledalo« iz Novog Sada. Više informacija na www.interzone.co.yu.
 
Subotičani na izložbi u Grožnjanu
 
Na likovnoj koloniji i aukcijskoj izložbi EXTEMPORE u organizaciji Talijanske unije Rijeka, koja je za vikend održana u Grožnjanu (Republika Hrvatska), među 393 autora iz 10 zemalja, sudjelovalo je i nekoliko Subotičana. Primijenjeni umjetnik – keramičar Jožef Tođeraš po rođenju Subotičanin, dobio je jednu od glavnih otkupnih nagrada stručnog žirija – nagradu grada Grožnjana koju mu je uručio općinski načelnik Rino Duniš.
Osim spomenuta keramičara, na EXTEMPORE su još sudjelovali i Diana Tođeraš, Diana Drča te Aleksandra Tumbas.
»Dani Balinta Vujkova« u Subotici
 
Šesti po redu Dani Balinta Vujkova – Dani hrvatske knjige i riječi, održat će se od 11. do 13. listopada u Subotici. Manifestacija počinje u četvrtak 11. listopada, priredbom »Narodna književnost u školi« u HKC »Bunjevačko kolo« na kojoj će učenici osnovnih škola i vrtića izvesti dramatizacije narodnih pripovijetki koje je sakupio i zapisao Balint Vujkov. 
Svečano otvorenje Dana je u petak 12. listopada, u 9 sati, kada će u čitaonici Gradske knjižnice biti upriličen stručno-znanstveni skup s temama »Sakupljački rad Balinta Vujkova« i »Hrvatsko dramsko stvaralaštvo u Podunavlju«. Skup se nastavlja u subotu također u 9 sati, na istom mjestu, kada će uz predavanja biti prikazano hrvatsko izdavaštvo u Vojvodini u 2007. godini, te biti priređena izložba knjiga i članaka o dramskom stvaralaštvu Hrvata u Podunavlju.
U petak 12. listopada, s početkom u 19 i 30 sati, na sceni Jadran Narodnog kazališta održat će se multimedijalna večer, u okviru koje će biti priređena izložba fotografija starih kazališnih predstava na hrvatskom jeziku. U okviru multimedijalne večeri gostovat će Hrvatsko kazalište iz Pečuha, koje će izvesti komediju »Pošteni varalica« Antuna Karagića, najpopularnijeg hrvatskog pisca u Mađarskoj.
 
Koncert Ibrice Jusića na Kolarcu
 
U organizaciji Zajednice Hrvata Beograda, u subotu 6. listopada u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine nastupit će dubrovački šansonjer i pjevač Ibrica Jusić. Gosti koncerta bit će glumci Neda Arnerić, Aljoša Vučkovič i Saša Alač. Početak je u 20 sati.
 
Koncert STO u Subotici
 
Povodom obilježavanja 30 godina rada, Subotički tamburaški orkestar će u ponedjeljak i utorak, (8. i 9. listopada), održati koncerte u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Na koncertima će nastupiti njihov Juniorski i Veliki orkestar, a na za ovu prigodu obnovljenom programu, naći će se skladbe za tamburaške orkestre, ali i evergreen i narodne melodije. 
Na koncertu će gostovati vokalni solisti: Antonija Piuković, Ivana Mulić, Marija Jaramazović, Josip Francišković i Kristina Vojnić Purčar. Orkestrom će ravnati Zoran Mulić.
Oba koncerta počinju u 20 sati. Ulaznice za koncert mogu se kupiti u Galeriji »Pod tornjem« po cijeni od 250 dinara.
 
Predstavljanje »Leksikona« na Bikovu
 
U nedjelju 7. listopada, na Bikovu će biti predstavljen »Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca«, u izdanju Hrvatskog akademskog društva iz Subotice. Domaćin predstavljanja je Grgo Tikvicki, na čijem će salašu biti organizirana promocija. Početak je u 19 sati.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika