Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nagrade za teatarska ostvarenja iz Hrvatske

Grand prix »Mira Trailović« ovogodišnjeg 41. Bitefa, kako se navodi u priopćenju žirija, dodijeljen je talijanskoj predstavi »Brisel #4« u režiji Romea Castelluccija i produkciji teatra Socìetas Raffaello Sanzio iz Cesena (Italija). 
Specijalnu nagradu podijelile su predstave »Pupilija Papa Pupilo na Pupilički – rekonstrukcija« u režiji Janeza Janše i produkciji »Maske« iz Ljubljane (Slovenija), i »Ex-Pozicija« autora Borisa Bakala, Katarine Pejović i Željka Serdarevića, u produkciji »Bacača sjenki« iz Zagreba (Hrvatska).
Nagradu festivalske publike dobila je »Pijana noć 1918.« u režiji Lenke Udovički nastala na osnovu novele Miroslava Krleže, u izvedbi teatra »Ulysses« s Brijuna u Hrvatskoj, kojom je Bitef u nedjelju navečer i završen. Predstava »Pijana noć 1918.« koja je dvaput uzastopno izvedena u Jugoslovenskom narodnom pozorištu dobila je najvišu prosječnu ocjenu publike (4,74.), a iza nje slijede »Ex-pozicija« (4,73) i »Samlešemenestadoh« kazališta iz Budimpešte (4,40).
»Politikina« nagrada za najbolju režiju otišla Jürgenu Goschu za predstavu »Macbeth«  teatra Shauspielhaus iz Düsseldorfa, koja je tijekom vikenda izvedena na sceni Srpskog narodnog kazališta u Novom Sadu. 
U glavnom programu ovogodišnjeg Bitefa, koji je trajao od 15. do 30. rujna, prikazano je 11 predstava, a festivalski žiri činili su Christian Seltun (predsjednik) iz Norveške, Tomi Janežič iz Slovenije, Miloš Lolić i Milica Tomić iz Srbije i Laszlo Upor iz Mađarske.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika