Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Tramvaj zvani želja« premijerno večeras

Premijerom čuvenog komada »Tramvaj zvani želja« američkog dramskog pisca Tennesseeja Williamsa, zakazanom za večeras, u petak 5. listopada (19, 30 sati) na sceni Jadran, Drama na srpskom jeziku Narodnog kazališta otvara novu sezonu. Predstavu je režirao Ivan Leo Lemo, kazališni redatelj iz Zagreba.
»Ovo je jedno od rijetkih djela zapadne književnosti 20. stoljeća koje smo uspjeli sačuvati u jednom popriličnom trajanju, ne kratiti ga, ne raditi permutacije i velike dramaturške preinake, a donijeti ga u jednom paketu koji ima suvremeni vokabular i koji bi se mogao svidjeti mlađoj publici. A dramaturginja Nina Skorup je pomogla da se svi mi glumci međusobno, i s Tennesseejem Williamsom, vodimo jednim novim načinom analize teksta, emocija i odnosa kroz vedski princip. Dakle, analizirali smo lica i odnose preko indijskih definicija unutar Veda i to je zanimljiv spoj istočnjačkog svjetonazora kroz jedan od najzapadnjačkijih tekstova«, rekao je Ivan Leo Lemo na tiskovnoj konferenciji održanoj povodom premijere.  
Glavni protagonisti predstave izrazili su zadovoljstvo činjenicom da su dobili priliku igrati u ovom komadu. »Pokušat ćemo glumačkim sredstvima postaviti mnoga životna pitanja, a našim gledateljima dati čaroliju«, istaknula je glumica Suzana Vuković, koja u predstavi tumači lik Blanche DuBois.
Druge dvije glavne uloge povjerene su Milošu Stankoviću i Sanji Moravčić, a u predstavi još igraju Branko Lukač, Arpad Csernik, Kristina Jakovljević, Đorđe Simić, Jelena Mihajlović, Srđan Sekulić, Zoran Bučovac i Snežana Jakšić Čolić. 
Scenografiju u predstavi potpisuje Vesna Režić, kostimografkinja je Dragica Laušević, a skladatelj  Zvonimir Dusper. Prva repriza predstave je već u subotu 6. listopada, a sljedeća 17. listopada.
Također, direktorica Drame na srpskom jeziku Olivera Đorđević, ovom je prigodom za sezonu 2007./08. najavila još tri premijere – »Sabirni centar« Dušana Kovačevića u režiji Andrasa Urbana, »Ožalošćenu porodicu« Branislava Nušića koju će ona režirati, te kao posljednju predstavu – projekt s Peterom Feketeom.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika