Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čedo hrvatskog primorja i rijeke Krke

Idealan grad za one koji žele provesti dane na mirnom mjestu koje, uz ugodan odmor, nudi i povijesno-umjetničke užitke, jest Šibenik.
Prvi put je spomenut 1066. za vrijeme vladavine hrvatskog kralja Krešimira IV. te ga nazivaju i Krešimirovim gradom. Grad koji opisuju kao najslikovitiji nalazi se u središnjem dijelu hrvatskog Jadrana, izniman je primjer gotičkog i renesansnog graditeljstva.
Šibenikom dominira tvrđava sv. Mihovila, arhanđela koga su Šibenčani izabrali za zaštitnika grada. Grad se širio amfiteatralno te od tvrđave splet strmih, uskih, kamenih uličica i nadsvođenih prolaza vodi k moru. U blizini obale nalazi se povijesna jezgra grada s renesansnom gradskom vijećnicom ukrašenom arkadama, kneževom palačom koja je danas muzej grada i katedralom sv. Jakova koja spada u značajnije građevine ovoga grada.
Katedrala sv. Jakova iz 1441. godine građena je više od jednog stoljeća pod vodstvom Jurja Matejeva Dalmatinca i Nikole Firentinca. Svojim renesansno-gotičkim stilom predstavlja prvu pojavu rane renesanse u Dalmaciji. Specifična je po tome što je sva izgrađena od velikih kamenih ploča. Glavne atrakcije ove jedinstvene građevine su krstionica, čuveni friz sa 74 glave i krov sastavljen od ukrivljenih kamenih ploča. Sagrađena je na mjestu stare crkve na koju podsjećaju figure Adama i Eve na sjevernom portalu, dok se glavni portal ističe prikazom posljednjeg suda. Godine 2000. uvrštena je u svjetsku baštinu UNESCA. O bogatoj kulturnoj baštini, osim čuvene katedrale, govore i brojne crkve, samostani, kamene kuće, palače, kićeni portali i grbovi.
Turisti ne bi smjeli propustiti vožnju kanalom sv. Ante koji povezuje šibenske otoke i luku protežući se preko dva kilometara. Na ulazu u kanal stoji renesansna tvrđava sv. Nikole iz XVI. stoljeća. Tvrđava koja je davno, za vrijeme ratova, štitila grad od napada danas je mjesto kulturnih zbivanja. Nasuprot tvrđave prostire se jedno od šibenskih kupališta »Jadrija« s brojnim kućama za odmor. U blizini se nalaze i Zlarin i hotelsko naselje »Solaris« gdje se turisti i Šibenčani ljeti rado kupaju i opuštaju uz čari šljunkovitih plaža.
Zanimljivo je da Šibenik nikada nije bio pod vlašću Turaka. Za to su najviše zaslužne, osim dobrog položaja, i brojne tvrđave koje ga okružuju (pokraj sv. Mihovila tu je i sv. Ivan i već spomenuta tvrđava sv. Nikole ).
Pogodno mjesto za šetnju i užitak u prirodnim bogatstvima ove regije pružit će šumovita brda na kojima su utemeljene tvrđave i Vidikovac na  Šubićevcu. Osim toga ovaj grad predstavlja po-lazno mjesto turista za obilazak nacionalnih parkova »Krka« i »Kornati«, kao i drugih područja u okviru šibenske regije, koja su i ove godine uvrštena među hit turistička odredišta Hrvatske.
Turisti se osim prirodnim ljepotama mogu diviti i mnogobrojnim crkvama kao što su crkva sv. Nikole, sv. Barbare, sv. Dominika i sv. Lovre, kao i palačama Rossini i Pelegrini, muzeju, kazalištu i mnogim drugim znamenitostima. Tu se nalazi i crkva sv. Frane iz XIV. stoljeća sa starim franjevačkim samostanom koja je ujedno i svetište sv. Nikole Tavilića.
Također je lijepo uređeno i šibensko groblje koje se prostire kraj tvrđave sv. Mihovila. Razni kipovi uljepšavaju mjesto na kome počivaju pokojni građani Šibenika i daju mu umjetničku crtu.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika