Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zanima me mikrobiologija

Jelena Letić (1986.) studentica je treće godine prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, na biološkim znanostima. Završila je kemijsko-tehnološku školu »Lazar Nešić«, smjer prehrambeni tehničar, zbog zanimanja za kemiju i biologiju. 
GLAZBA: Završila sam nižu muzičku školu i znam svirati klavir. Veoma sam ponosna što mi je otac »tamburaš«, i iako doma ne pjeva, volim ga pratiti na svim nastupima kada pjeva. U slobodno vrijeme najviše volim slušati zabavno-narodnu glazbu. 
FOLKLOR: Plesala sam še-st godina folklor u KUD-u »Mladost«, točnije sve do srednje škole, kada mi se probe više nisu uklapale u školsku satnicu. Probala sam ići u stariju grupu, mada za to još nisam bila spremna, pa sam napustila plesanje. Na izbor najljepše prelje prošle godine prijavila sam se zbog želje da se vozim u »karucama« u nošnji. Bila sam druga pratilja, dok sam prije dvije godine bila »najljepša prelja«.
ŠKOLA: Dugo sam imala dvojbu – želim li nastaviti biologiju ili kemiju, ali sam znala da ću sigurno studirati. Tijekom treće godine srednje škole pohađala sam vježbe u laboratoriju i tada mi se dopala mikrobiologija kao znanost. Moji prijatelji su većinom upisali ekonomsku i medicinsku srednju školu, te gimnaziju, pa sam poznavala samo jednog prijatelja koji je upisao kemijsku srednju školu. Oduvijek se kemijska škola smatrala za jednu od »slabijih« škola, iako po mom mišljenju za to razloga nema, jer je gradivo četverogodišnjih smjerova bilo ozbiljno i teško za učenje. Gimnaziju nikad nisam željela upisati, kao ni ekonomsku srednju školu. Promatrajući moje prijatelje, koji sada studiraju biološke znanosti nakon završene gimnazije, vidim kako im praksa laboratorijskog rada teže polazi za rukom, kao meni izrazi na latinskom. 
STUDIJE: Sviđaju mi se predavanja kao i terenska nastava, koja se održava svake godine po deset dana. Prošle smo godine išli na Frušku goru, a ove godine smo je provodili na moru skupljajući biljke, insekte i morski biljni i životinjski svijet. Na terensku nastavu ide nas stotinjak, pa ne nedostaje druženja i zabave. Moja generacija pohađa studij po »polu-bolonjskom sustavu«, jer imamo mnogo izbornih predmeta, koji nam osiguravaju uži izbor bioloških znanosti, a studij nam pak traje četiri godine. Trudim se redovito učiti, kako bi na vrijeme osigurala uvjet za upis iduće godine, što mi omogućuje »opušteno« ljeto i nakon toga upis godine sa svim položenim ispitima. Roditelji su veoma zadovoljni mojim uspjehom, a ja još više, jer su me pustili da sama odaberem što ću studirati.
PRIJATELJI: Probirljiva sam i imam malo prijatelja, pa mi mnogi ponekad i zamjeraju kako nisam druželjubiva. Samo želim biti sigurna, kako mi je prijatelj pouzdan i kako je doista vrijedan prijateljstva. Najbolja prijateljica mi je iz Ruskog Krstura (blizu Kule), a studira u Zemunu, pa se teško možemo vidjeti. Najbolja prijateljica sa studija mi je iz Subotice i to nije bio odabir, već samo igra slučaja.
SVAKIDAŠNJICA: Život u Novom Sadu mi se sviđa, grad me podsjeća na Suboticu i osjećam kako sam u Vojvodini. U početku mi je bilo jako teško, jer sam jedina od mojih prijatelja išla u  Novi Sad na studije, ali vremenom sam se snašla. Ove dvije godine studija svaki sam vikend dolazila doma, osim dva vikenda kada sam doista morala ostati. Najčešće me u petak uhvati velika nostalgija za kućom, osobito što su mi prijatelji sa studija putnici koji također idu doma, pa nemam niti s kim ostati. Doma me čekaju roditelji, brat, dečko, prijateljice, a s druge strane, već mi je malo dosadilo putovati na toj relaciji, jer su vlakovi loši, a autobusi skupi. 
ZANAT: Postoji više vrsta laboratorija – od kemijskih, prehrambenih do mikrobioloških, pa od toga ovisi i kakav je posao. Raditi u laboratoriju je divan osjećaj - radi se u bijelim mantilima, sve je veoma čisto i rabi se mikroskop s kojim se vide stvari, koje se inače ne vide »običnim okom«. Tijekom rada mogu se obavljati razna testiranja, analiziranja i pravljenja nekih supstancija. U srednjoj školi pravili smo lijek »Andol«, koristili smo iste kemikalije kao sastojke, mada se u tom obliku on ne može rabiti. Svoj maturski rad sam pripremala u tvornici »Pionir«, pišući o mliječnoj čokoladi. To se smatralo najtežom temom, a meni je bilo lijepo iskustvo raditi s tehnolozima, osobito što čokoladu i volim.
ODMOR: Svoj odmor volim provoditi na crkvenim hodočašćima. Ove godine sam prvi put išla ljeti u Taize i oduševljena sam cjelokupnim kampom, a ranije sam išla na susrete u Hamburg, u Zagreb, kao i u Köln na susret s Papom. Želja mi je ove godine hodočastiti uoči Nove godine u Genevu. U Subotici volim gledati strane filmove i šetati.
PLANOVI: Nakon završetka studija najviše bih željela raditi nešto u vezi s mikrobiologijom, primjerice u Higijenskom zavodu na analizi krvi, mada s ovom diplomom mogu raditi i u prehrambenim industrijama. Nakon završenih četiri godine studija, želim nastaviti »master« studije još godinu dana.
ŽELJE: Prave neostvarene želje nemam, veće su mi želje poglavice ostvarive, primjerice nisam vidjela Pariz, pa se nadam kako ću ga još posjetiti. Možda ću se jednog dana upisati na tehnološki fakultet, kao drugi studij, jer mi je i to želja.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika