Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

U organizaciji DSHV-a
Odlazak na utakmicu 
Hrvatska-Izrael
 
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini obavještava sve ljubitelje nogometa da će stranka organizirati odlazak na nogometnu utakmicu Hrvatska-Izrael, koja će se 13. listopada 2007. godine igrati u Zagrebu. Za sve informacije zainteresirani se trebaju obratiti uredu DSHV-a u Subotici, Beogradski put 31., ili na telefone: 024/524 – 977 i 024/551 – 348.
 
 
Delegacija DZH u Vukovaru
Hrvati u Vojvodini dali potporu obiteljima stradalih na Ovčari
 
Delegacija Demokratske zajednice Hrvata iz Subotice, na čelu sa predsjednikom Đorđem Čovićem, bila je 2. listopada u radnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji. U kratkom susretu s predsjednikom županijske skupštine Matom Stojanovićem istaknuli su kako oštro osuđuju sramotne presude haškog tribunala tzv. vukovarskoj trojci, te daju potporu obiteljima stradalih na Ovčari, kao i svim hrvatskim braniteljima. Tijekom dana susreli su se sa predstavnicima udruge hrvatskih branitelja koji su bili zatočeni u srpskim koncentracijskim logorima Danijelom Rehakom i Zdravkom Komšićem kojima su, također, prenijeli svoje stavove potpore. Predsjednik Čović istak-nuo kako se Hrvati u Vojvodini suosjećaju s obiteljima svih stradalih Hrvata u Domovinskom ratu, a posebno onih nedužnih civila i ranjenika vukovarske bolnice na Ovčari, te dodaje kako nikom normalnom i dobronamjernom čovjeku ne može biti svejedno kada zločinci koji su počinili masakr nad nedužnim civilima i ranjenicima ostanu nekažnjeni ili im daju vrlo blage i smiješne kazne. Nakon toga položili su vijenac kod spomen obilježja na Ovčari, posjetili Spomen dom na Ovčari, te zapalili svijeće za sve stradale hrvatske branitelje podno križa na ušću Vuke u Dunav. U poslijepodnevnim satima susreli su se s voditeljem vukovarske podružnice HMI Silviom Jergovićem i predsjednikom Zajednice bačkih Hrvata u RH Zdenkom Bundićem s kojima su razgovarali o projektima vezanima za očuvanje hrvatskog identiteta u Vojvodini. U delegaciji DHZ, pored predsjednika Čovića bili su dopredsjednik Dragan Hupko i član predsjedništva Dejan Matlak.
I. V.
 
 
 
Međunarodni Dan starih osoba obilježen u Baču 
»Dukat« se priprema 
za gostovanje u Austriji
 
U povodu Međunarodnog Dana starih osoba priređen je kulturno-umjetnički program 1. listopada u novoj dvorani KPC-a u Baču. U programu, kojega je organizirao Centar za lokalnu demokraciju sudjelovao je i HKUPD »Dukat« Vajska – Bođani. Mješoviti zbor izveo je nekoliko narodnih pjesama na šokačkoj ikavici, a dječji odjel prikazao je ritmičke igre.
Na početku programa domaću publiku i goste iz Nizozemske pozdravili su predsjednik Općine mr. Tomislav Bogunović, načelnica južno-bačkog okruga Darija Sajin i direktor Centra za lokalnu demokraciju Nikola Banjac. U Bačkoj Općini u tijeku je realizacija projekta »Pomoć i briga o starima« kojega je koordinatorica Alžbeta Učik iz Selenče, a materijalna sredstva osiguravaju, pokraj Pokrajine, donatori iz Vlista, grada pobratima iz Nizozemske. U ovom projektu uposleno je 7 gerento-domaćica, koje pomažu starim osobama u Baču i okolnim mjestima, a u tijeku su pripreme za izgradnju Doma za stare u Bačkom Novom Selu.
U lijepom i vedrom ozračju, pokraj »Dukata« gostima se predstavio i udruženi zbor »Neven« iz Bača i »Zvona« iz Selenče pod vodstvom prof. Juraja Sudija, koji ima već međunarodnu reputaciju. Nadamo se da će se i naš »Dukat« uskoro, prvi puta u inozemstvu, u Austriji također dobro pokazati. Nakon kulturno-umjetničkog programa nastavljeno je druženje svih sudionika programa i gostiju u Udruzi žena u Baču, koje nosi prekrasno ime »Kolijevka Bačke«.
Z. Pelajić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika