Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dani europske baštine u Golubincima

U subotu 29. rujna,  u holu Osnovne škole »23. oktobar« u Golubincima održan je program povodom obilježavanja Dana europske baštine. U ime glavnog organizatora u Golubincima  – Fonda Eko-Etno Muzej Šlos Golubinci, nazočne je pozdravila Jovanka Sečanski.
»U Srijemu živi bogatstvo kulturnih različitosti. Tranzicija života i globalizacija  21. stoljeća predstavljaju veliki izazov  nove povijesti suvremenog čovjeka. Kulturno naslijeđe malih naroda je ugroženo. Ako ne budemo budni i oprezni  može nam se dogoditi  da naše posebnosti izgubimo, i nestanemo kao narod koji je stoljećima gradio i izgradio svoju različitost kulturnog indetiteta. Zato smo mi ove godine Dane europske baštine Srijema posvetili duhovnom i kulturnom stvaralaštvu i kroz njega poručujemo da su  naše kulture još uvijek žive kulture, i takve ih želimo sačuvati i na to imamo pravo«.
Osim tamburaša u  programu su sudjelovali članovi više KUD-ova  koji su prikazali svoje narodne nošnje: srpske-srijemske nošnje i marame predstavile su djevojke iz  Etno-kuće »Jazak« i KUD  Golubinci, hrvatsko-šokačku svečanu srijemsku nošnju predstavilo je  HKPD »Tomislav« iz Golubinaca, a slovačke nošnje KUD »Janko Čmelik« iz Stare Pazove.
Program je završen srijemačkim natpjevavanjem koje je započeo KUD »Neven« iz Rume. Članice HKPD  »Tomislav« otpjevale su ovom prigodom nekoliko starih pjesama koje su  se pjevale u Golubincima, a pilot projekt usmjene povijesti predstavio je Ilija Žarković i Đukla Pavlović.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika