Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Živjeti zdravo i hraniti se organski

Obiteljska bio farma Vujković Lamić nalazi se 17 kilometara jugozapadno od Subotice, kod Agrokombinata – Mikićevo. Posjeduje certifikat o organskoj proizvodnji i u mogućnosti je plasirati proizvode na europsko tržište. 
Do prije pet godina Ivan Vujković Lamić se bavio proizvodnjom bio hrane za potrebe svoje obitelji. Kako mu je udruga »Terra’s« ponudila suradnju, još 2002. godine odlučio se na proširenje proizvodnje i izlazak na tržište a Ivanova kći Ružica Vujković Lamić upisala je studij bio farminga. 
Na 14,5 hektara zemlje, koja je u organskoj proizvodnji, proizvodi se širok asortiman hrane: voća, povrća, ali i žitarica. Dio zemlje je povezan sustavom za natapanje – kap po kap. Ovaj proizvođač svoje proizvode plasira na beogradske tržnice, gdje se prodaju po višim cijenama od neorganskih. Kada se uspoređuju cijene poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na organski i konvencionalni način, može se zaključiti sljedeće: organski su proizvodi u prosjeku od 20-30 posto skuplji od konvencionalnih, dok su prinosi po hektaru i do pet puta veći, ako proizvodimo neorgansku hranu i na »ne« bio način.
SURADNJA S UDRUGOM »TERRA’S«: Udruga za organsku hranu »Terra’s« neovisna je, neprofitna i nevladina organizacija osnovana 1990. godine u Subotici s ciljem širenja ideja i inicijativa iz oblasti proizvodnje organske hrane. Također, cilj »Terra’sa« je uspostavljanje ekološki uravnoteženog i ekonomski održivog poslovnog sustava u oblasti proizvodnje hrane. Ova udruga ima savjetodavnu i promidžbenu ulogu. Njene su aktivnosti usmjerene, prije svega, na edukaciju i informiranje. Članovi su individualni farmeri, privatne i društvene farme, prerađivačke tvrtke, znanstvene institucije, zdravstvene ustanove, distributeri, potrošači.  
»Organic Control System« (OCS) iz Subotice je domaća organizacija za certifikaciju organske proizvodnje, koja je već niz godina u kontinuitetu ovlaštena od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. OCS je specijalizirana i neovisna organizacija za stručnu kontrolu i certifikaciju organske proizvodnje i organskih proizvoda, kao i recertifikaciju organskih proizvoda koji se uvoze u Srbiju. 
ZAŠTO KONZUMIRATI BIO PROIZVODE: Organski – bio – eko proizvodi su zdravi, jer sadrže zdrave i korisne materije, bogati su vitaminima, mineralima i drugim biološki aktivnim materijama. Ovi proizvodi su sigurni, jer ne sadrže štetne materije po zdravlje, te su prijatelji našeg okoliša i životinja. Bolje su tehnološke kvalitete, te se zbog toga prilikom prerade ovih proizvoda troši manje energije. Ovi proizvodi imaju veću biološku vrijednost, jer je ova proizvodnja u harmoniji sa zakonitostima prirode, te se na taj način proizvodima daje više životne snage koja je istovremeno i izravno odgovorna za imunitet i vitalnost ljudskog organizma. I na koncu, ovi pro-izvodi imaju izuzetan okus, boju i aromu. 
ZAŠTO ORGANSKA PROIZ-VODNJA: Poljoprivredna pro-izvodnja u svijetu i kod nas prošla je dug put razvoja. Ovisno o tome što je osnovni cilj ove djelatnosti, moguće je govoriti o naturalnoj proizvodnji za potrebe domaćinstva, naturalnoj razmjeni proizvoda, zatim industrijskoj (konvencionalnoj) proizvodnji i u novije vrijeme o ekološkim (održivim) sustavima agroproizvodnje. Rastuća potreba za hranom dovela je do razvoja poljoprivrede prvenstveno se oslanjajući na primjenu kemijskih sredstava i mehanizacije. Prekomjerna, nekontrolirana, često i nestručna uporaba kemijskih inputa (gnojiva i sredstava za zaštitu bilja) u konvencionalnoj proizvodnji, s namjerom ostvarivanja što viših prinosa i profita, uzrok je što se umanjuje kvaliteta i plodnost zemljišta. Osim toga, često se zanemaruju kvaliteta i sigurnost hrane po zdravlje ljudi i životinja, kao i osnovni principi zaštite ekosustava i agroekosustava. Organska poljoprivreda efikasno rješava ove probleme, jer nudi humaniji način proizvodnje hrane, tj. u prvi plan stavlja zdravlje čovjeka i poštuje prirodnu ekološku ravnotežu izbjegavajući zagađivanje okoliša. Organska poljoprivreda usmjerena je na budućnost i na daljnji razvoj ne samo s aspekta zaštite životnog okoliša i unapređenja zdravlja ljudi, već i sa stajališta ekonomskog prosperiteta. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika