Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Upoznati, voljeti i dičiti se svojim

Tavankutske »kraljice« su, u četvrtak 27. rujna, pjesmom na tekst Đule Milodanović otvorile III. smotru dječjih pjevača i zborova. Ove godine »kraljice« je pripremila Kristina Kovačić. U velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra predstavila su se 23 solista, iz Đurđina, Tavankuta, Male Bosne, Palića, Bikova, potom djeca iz osnovnih škola »Ivan Milutinović«, »Matko Vuković«, »Sveti Sava«, »Miloš Crnjanski«, iz vrtića »Marija Petković«, te HKC-a »Bunjevačko kolo«, koja su se predstavila s 19 numera. Sve izvođače pratio je Dječji festivalski orkestar HKC-a »Bunjevačko kolo« kojim je ravnala prof. Mira Temunović. Orkestar broji 42 mlada tamburaša iz HKC-a »Bunjevačko kolo«, učenika muzičke škole te tamburaša iz Đurđina i Male Bosne koje podučava Nela Skenderović. III. smotru dječjih pjevača i zborova otvorila je predsjednica IO HNV-a Slavica Peić. Slogan »Tuđe poštivaj – svojim se diči« i ove je godine pratio Smotru te podsjetio na cilj održavanja Dječje smotre – upoznati, voljeti i dičiti se svojim te poštivati tuđe običaje.
SUDIONICI SMOTRE: Na smotri se prva predstavila Lea Antunović iz Donjeg Tavankuta pjesmom »Podvikuje bunjevačka vila«, potom predstavnica Bikova iz OŠ »Sveti Sava« Marina Cvijanov pjesmom »Kolo igra«, Bernadica Vojnić Mijatov predstavnica OŠ »Matija Gubec« otpjevala je pjesmu »Đuvegije di ste da ste«, Ivana Stantić iz Đurđina predstavila se pjesmom »Govori se da me varaš«, Miljana Kostadinović iz OŠ »Miloš Crnjanski« pjesmom »Kad se Cigo zaželi«, potom je nastupio duet Josipa Oračić i Pastva Marina iz OŠ »Sveti Sava« u Subotici pjesmom »Alaj nane«, pjesmu »Vratite se golubovi« izvela je  Snežana Orčić iz OŠ »Vladimir Nazor«. Uslijedio je još jedan duet, Nataša Kujundžić i Andrašić Sara iz OŠ »Sveti Sava« koje su se predstavile pjesmom »Cura bere cveće«,
Jasmina Milodanović iz OŠ »Vladimir Nazor« iz Đurđina otpjevala je pjesmu »Bunjevka sam«, te se potom predstavila Mirjana Vukmanov Šimokov iz OŠ »Sveti Sava« pjesmom »Božur«, Andrija Sente iz OŠ »Miroslav Antić« otpjevao je pjesmu »Momkovo sam«, duet iz OŠ »Ivan Milutinović« Vanja Koletar i Dario Vojnić pjesmu »Noći kratke, a dugački dani«, a Mia Petrović iz OŠ »Ivan Milutinović« pjesmu »Tribam koga«. Skladbu »Sve što želim« otpjevala je Kristina Vojnić Purčar. Iz OŠ »Ivan Milutinović« u Maloj Bosni predstavila se Biljana Nimčević pjesmom »I kad ostarim«. Novom skladbom namjenski pisanom za  Dječju smotru predstavila se Dragana Sudarević iz OŠ »Ivan Milutinović« u Subotici. Pjesmu »Slike stare« napisao je Marijan Kiš dok je aranžman priredila prof. Mira Temunović. Petar Skenderović i Miran Tikvicki, duet iz OŠ »Ivan Goran Kovačić« u Subotici, predstavio se pjesmom »Al’ bi znao gazda biti«. Druga premijerno izvedena pjesma na Dječjoj smotri je skladba »Al’ sam rđav« za koju je tekst napisao Marijan Kiš, dok je glazbu i aranžman priredio Vojislav Temunović. Ovom pjesmom predstavio se Boris Vujković iz OŠ »Ivan Milutinović«, dok je Luka Skenderović iz vrtića »Marija Petković« otpjevao skladbu »Zaškripio stari đeram«. Na koncu Smotre, svi izvođači skupa otpjevali su pjesmu Đule Milodanović »Subotica«.
Predsjednik OO Festivala, dr. Marko Sente, zahvalio je svima koji su potpomogli organiziranje Dječje smotre te svim sudionicima. Program su vodili Karolina Stantić i Ivo Šokčić. Na koncu, svaki je izvođač dobio na dar knjigu i CD Festivala bunjevački pisama. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika