Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljepota bunjevačke pisme

»Subotico od starine grade u tebi su naše pisme stare kad ih pivam milina mi dođe i kroz glavu sićanje mi prođe«, stihovi su pobjedničke pjesme VII. festivala bunjevački pisama »Subotico od starina grade«, koju je otpjevala Martina Dulić. Tekst i glazbu prvonagrađene pjesme potpisuje Milivoj Jovanović, a autor aranžmana je Vojislav Temunović.
Prošlogodišnjom pobjedničkom pjesmom »Salašarska tuga« u izvedbi Marinka Rudića Vranića, otpočeo je, sedmi po redu, Festival bunjevački pisama u petak, 28. rujna. U svečanoj dvorani HKC-a »Bunjevačko kolo« u Suboticiizvedene su pjesme koje, kako nalažu pravila Festivala, obrađuju tematiku iz bunjevačkog života te su pisane ikavicom ili ijekavicom. »Dobra večer. Hvaljen Isus! Festival je velika kulturna svečanost s glazbom, kažu enciklopedisti«, rekao je otvarajući VII. festival bunjevački pisama domaćin, dopredsjednik HKC-a »Bunjevačko kolo« Grgo Kujundžić, te dodao kako »ovaj festival, kao spoj riječi i melodije u ritmu, odaje ljepotu bunjevačke pisme.« 
Ove se godine 12 skladbi natjecalo za neku od sljedećih nagrada: nagradu stručnog žirija, nagradu za najbolji aranžman, najboljeg izvođača, najboljeg debitanta, najbolji tekst te nagradu publike. S pjesmom »Ej, birtašu« koju je izveo Marko Stipić, službeno je otpočeo natjecateljski dio večeri. Potom se čula »Hajina pisma« u izvedbi Mladena Crnkovića, zatim »Čini mi se da sam sve to snila« koju su u duetu otpjevale Tamara Babić i Irena Kovačev. Pjesmom »Na Bajskome prelu« predstavila se Anett Balažić. Anica Čipak otpjevala je pjesmu »Svoj na svome« te je nakon nje nastupila Svjetlana Patarić pjesmom »Ostani bar samo čovjek«. »Ej, Bunjevko tebe srce želi« otpjevao je Darko Temunović. Martina Dulić predstavila se pjesmom »Subotico od starina grade«, dok je Ivana Stipić otpjevala pjesmu »Nema te više«. »Dan sutrašnji« čuo se u izvedbi Nataše Kostadinović, a pjesmu »Zvona stare crkve« otpjevao je Marinko Rudić Vranić. Na koncu, predstavila se i Marija Jaramazović pjesmom »Nemoj mati tugovati«.
Nakon izvedenih pjesama u natjecateljskom dijelu programa, tijekom glasovanja putem kupona na ulaznicama nazočnih u dvorani HKC-a, koje su sakupljali mladi u nošnji, SMS porukama te izravnom telefonskom linijom za slušatelje Festivala zahvaljujući Radio Subotici, nazočne na Festivalu zabavljao je tamburaški ansambl »Biseri« iz Subotice.  
Nagrada za najbolji aranžman na VII. festivalu, po ocjeni stručnog žirija, kao i nagradu za najbolji do sada neobjavljeni tekst, po ocjeni posebnog žirija za odabir teksta, pripala je Marinku Rudiću Vraniću za pjesmu »Zvono stare crkve«, odnosno dr. Marku Senteu za najbolji tekst. Svoju nagradu, sliku koju je darovala slikarica Ruža Tumbas, dr. Marko Sente »predao je« ravnateljici festivalskog orkestra prof. Miri Temunović kao nagradu za trud i rad oko pripremanja festivalskog orkestra.  
S pjesmom »Nema te više« za koju tekst i glazbu potpisuje Nedeljka Šarčević a aranžman Nela Skenderović, nagradu za najboljeg debitanta ovogodišnjeg festivala dobila je Ivana Stipić. Titulu najbolje interpretatorice ponijela je Marija Jaramazović koja je otpjevala pjesmu »Nemoj mati tugovati« na tekst Mirjane Jaramazović, glazbu Nikole Jaramazovića i aranžman Stipana Jaramazovića. Prema prebrojanim glasovima nazočnih u dvorani HKC-a, poslanih SMS-om i putem telefona, nagradu publike na VII. festivalu bunjevački pisama osvojila je pjesma »Ej Bunjevko tebe srce želi« koju je otpjevao Darko Temunović. Aranžman je napisao Vojislav Temunović dok je autor teksta i glazbe Petar Kuntić, koji je ujedno i primio nagradu, sliku dar slikara Josipa Cvijin. 
Prema odluci stručnog žirija u sastavu Jozefina Skenderović, Đuro Parčetić, Antonija Piuković, Marijana Crnković i Slavko Franjo Batorek, treće mjesto na VII. festivalu osvojila je pjesma »Ej, birtašu« koju je napisao, uglazbio i otpjevao Marko Stipić. Aranžman za ovu pjesmu napisao je Vojislav Temunović. Drugo mjesto pripalo je Mariji Jaramzović za već spomenutu skladbu »Nemoj mati tugovati«. Pobjedničku skladbu VII. Festivala »Subotico od starine grade« otpjevala je Martina Dulić. 
Nakon proglašenja, predsjednik OO Festivala bunjevački pisama dr. Marko Sente, zahvalio je svima koji su potpomogli pripremu te održavanje ovogodišnjeg natjecanja.
Festivalskim orkestrom, oformljenim za ovu prigodu, dirigirala je prof. Mira Temunović. Na festivalskoj večeri nazočni su bili i predstavnici Generalnog konzulata RH u Subotici, predstavnici lokalne samouprave te predstavnici hrvatskih institucija. Medijski pokrovitelji Festivala bili su uredništvo programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice koji su, između ostalog, omogućili i izravan radijski prijenos Festivala te NIU »Hrvatska riječ«. Cjelovečernji program vodili su Marijana Tikvicki i Boris Dević. Osim brojnih sponzora Festivala, generalni pokrovitelj bilo je poduzeće »Rotografika« iz Subotice, dok je održavanje Festivala podržao i potpomogao Generalni konzulat RH u Subotici.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika