Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Građani su zbunjeni

Veliki borac srbijanske političke scene, osoba koja ne krije ni svoje stavove, ni emocije, ni vjeru niti nacionalnost, Ivana Dulić-Marković, često je bila trn u oku ostrašćenog dijela javnosti. Kao da se malo povukla nakon što je lani kao potpredsjednica Vlade bila u prvom redu domaćeg političkog ešalona. Zaobišla je ministarske kombinatorike, ali i dalje predstavlja snažan glas svoje stranke, kao potpredsjednica G17 Plus. Zatičemo je punu energije, sa žarom govori o zalaganjima za boljitak Srbije i svih njenih građana. Dodaje kako se ne bi dvoumila natjecati se za gradonačelnicu Subotice i da se stvari moraju promijeniti kako bi nam bilo bolje.
4Sve češće izbijaju nesuglasice u Vladi Republike Srbije. Kome G17 Plus stoji bliže: DS-u ili DSS-u?
G17 Plus stoji najbliže građanima. Mi imamo svoje stavove. To se pokazalo i kod izbora guvernera NBS i kod izbora članova Revizorske komisije gdje je jedino G17 Plus predložio nestranačke osobe – stručnjake. Što se tiče aktualnih političkih pitanja kao što je pitanje izbora – DS ima stav koji je identičan stavu G17 Plus – a to je – mora se poštovati Ustav i Ustavni zakon, bez obzira što naša stranka nije glasala za Ustavni zakon, i izbori moraju biti raspisani do konca godine. Naš je stav i da se zalažemo za euroatlantske integracije – nijedna zemlja u okruženju nije postala članicom Europske unije, a da prije toga nije bila članica NATO.  G17 Plus će bez ikakvih uvjetovanja podržati Borisa Tadića za predsjednika Srbije.
4Sukobi na političkoj sceni kao da se vrte u četverokutu DSS-DS-LDP-G17?
Mi nemamo više istog neprijatelja kao što je bio Milošević, svi su toliko uprosječeni, toliko su nas sve uspjeli svesti na istu razinu, na primjer Čanak priča o Jelašiću s mržnjom, LDP citira »Kurir« – sve je potpuno užasno, i građani su zbunjeni. Tko je taj, koji ima program kao i ja deklarativno, a ponaša se sasvim drugačije. Tu je i DS koji se ponaša kao SPS devedesetih godina. Znači, ako si moj član, predsjednik općine, ti ćeš dobiti novac, ako nisi, onda se učlani, pa ćeš dobiti. I građani su vjerojatno zbunjeni, a oni koji su zbunjeni oni se povlače, pretpostavljam da neće ni izići na izbore, a oni koji prate politiku ne mogu vidjeti jasnu razliku, jer nema više jasne razlike. Nema više Đinđićeve vizije i njegove Demokratske stranke. U tom smislu su radikali ispali najpametniji, oni šute dok su svi drugi u sukobu i kovitlacu mržnje.
4Kakav je stav G17 Plus po pitanju plana ministra Velimira Ilića o gradnji autoceste i sukoba s predsjednikom APV Bojanom Kostrešom?
G17 Plus je uputio inicijativu Narodnoj skupštini Republike Srbije da angažira neovisnu stranu revizorsku kuću koja bi dala odgovore prvenstveno na pitanja koja interesiraju građane Vojvodine, a to je – koliko Vojvodinu staje autocesta i koliko novca se njenom izgradnjom iznosi iz Vojvodine? Ako je najbolje za Srbiju da se napravi baš ovakav aranžman – cesta do Požege, neka Republika kroz proračun vrati novac Vojvodini za izgradnju cesta. Smatramo da bi stručnjaci, ekonomisti, mnogo bolje obrazložili građanima besmislicu ovog aranžmana nego što to rade političari i političke komisije. Osim toga, ovakva revizija bi pokazala da Skupština kontrolira Vladu. Bahatost ministra Ilića nije vrijedna komentara i sigurna sam da su svi Vojvođani, bez obzira na stranačku pripadnost, uvrede na račun gospodina Kostreša doživjeli osobno.
4Prateći događaje, građani su sve više zabrinuti. Ponovno ružni politički maniri, ostrašćenost i nepoštovanje zakona postaju slika i prilika glasnijeg dijela vlasti. Imate li vi neke informacije koje bi nam dale više optimizma?
Na žalost, iako sam rođeni optimist i članica pokreta Novi optimizam – posljednjih mjeseci veoma se rijetko tako i osjećam. Osjećam strašnu nemoć jer mi se čini kao da sjedim u vremeplovu i gledam sve ono što nam se jednom već dogodilo – mržnju, podjele, okretanje od Europe, ostrašćenost – a nitko ništa ne čini da to prepozna i zaustavi. Nema čak ni one energije koja se javila krajem devedesetih, ne umijemo ni prepoznati neprijatelja – koji sad nije dvoglavo čudovište Milošević-Šešelj – nego ima sto glava.
4U Subotici smo u ranijem sazivu imali u vrhu vlasti dvije osobe koje su radile iz mirovine, i to invalidske, sada imamo dvojicu koji rade kao volonteri. Jesu li to razlozi zašto već oko četiri godine nemamo novu stranu investiciju nakon Flendera i Waltera?
Subotica je na odličnoj poziciji, kapija Europe, samo 15 kilometara od EU. Ja pratim te razne natječaje i vidim i da ocjenjuju gradove. Posljednjih 4-5 godina Subotica ne da nije bila među prvima, nego se mi više ne možemo natjecati ni s Loznicom ni s Nišom, a da ne kažem s Inđijom ili Zrenjaninom, s kojima smo potpuno izgubili utrku, mada smo na fantastičnom položaju. To je problem općinskog vodstva, a mislim da je zbog toga što je sve svedeno na stranačke funkcije. Čak i kada prijetimo kako ćemo izaći iz vlasti, postoji većina koja će moći nastaviti raditi ovako kako radi. Mislim da, koliko god je to problem vlasti, toliko je i građana. To je pokazao i primjer kazališta, mnogi su bili indolentni, a onda su im suze krenule kada je počelo rušenje i kada se vidjelo kako ne mogu srušiti tu zgradu koliko je dobra. Ali, ljudi su rekli – pa mi tu ništa ne možemo, oni će to svakako uraditi. To se mora promijeniti, jer će oni inače ovako vladati još 50 godina, bez obzira tko bio na vlasti, i Subotica će doista postati ne kapija već dno Europe. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika