Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otvara se novo poglavlje suradnje

Ratifikacija sporazuma CEFTA izgleda je najveći ovogodišnji ulov naših političara. Vjerojatno ćemo sljedećih mjeseci, kao što smo i u proteklim, mnogo slušati o tome kako se brzo približavamo Europi i kako se ruše barijere između nas i Europe. CEFTA je doista odigrala važnu ulogu prvenstveno u razvitku zemalja Višegradske skupine u smislu pripreme njihovih gospodarstava na oštru konkurenciju u EU. Mađarska, Poljska i Češka su kroz CEFTU učile kako svoje funkcionalne grane gospodarstva učiniti boljima, a one koje nisu bile dovoljno konkurentne morale su se preusmjeriti na nešto drugo. 
To je bilo prestruktuiranje, nužno da se na europskom tržištu ne bi sudarile uigrane ekipe treće svjetske ekonomske sile s onima koji tek uče pravila igre. Rezultati se vide i u plasmanu najuspješnijih tvrtki u regiji. Ove tri zemlje drže više od dvije trećine najuspješnijih tvrtki u istočnoj i jugoistočnoj Europi. Daleko su ispred Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bugarske, Rumunjske… Logično je da ulaskom novih zemalja u EU one više nisu u CEFTI, kao i da se područje CEFTE pomjerilo južno, k novim potencijalnim članicama. Usprkos trenutačnom izostanku ratifikacije Bosne i Hercegovine, područje bivše SFRJ se zaokružuje, i malo proširuje.
KONKRETNA PREDNOST CEFTA SPORAZUMA: Iako će posljedice osjetiti vjerojatno širi krug ljudi, izravni manevarski prostor se otvara tek za malobrojne. Bit će globalnih gibanja, ali se mala i srednja poduzeća vjerojatno neće baš mnogo naigrati ove igre. Konkretna prednost CEFTE je, kako objašnjava načelnik Odjela za podrijetlo robe u Upravi carina Srbije Aleksandar Georgievski, dijagonalna kumulacija podrijetla. Pri uvozu repromaterijala, kada se određuje carina, gleda se podrijetlo robe. Ukoliko se iz određene zemlje uvozi sirovina, a u istu zemlju se izvozi gotov proizvod, onda se sirovina koja je uvezena ili repromaterijal smatraju domaćim proizvodom, kako ne bi bili duplo carinjeni i pri ulasku i izlasku. Time se postiže veća konkurent-nost, postoje bilateralni sporazumi kojima je to definirano. Novina je što će ovo biti prošireno na članice CEFTE.
Dakle, recimo da neka tvrtka iz Hrvatske kupuje čelik od Srbije i pravi štednjake od tog čelika. I recimo da te štednjake prodaje Crnoj Gori. Onda će, prema CEFTI, za srbijanski čelik ta tvrtka smatrati da je to njezin domaći proizvod. To znači da će imati jeftiniji uvoz, moći će spustiti cijene, bolje nastupiti na tržištu, više prodati, trebat će joj više sirovina, kupovat će više čelika od nas. Mi ćemo dakle imati rast proizvodnje i prodaje čelika. Suprotno, neka srbijanska tvrtka će recimo moći povoljnije kupovati primjerice grožđe iz Makedonije, koje će preraditi u industriji vina i plasirati ih u neku treću članicu CEFTE.
NOVI POLITIČKI MILJE: Dakle, CEFTA će više imati utjecaja na ozbiljne industrije, u prvom redu proizvodnju. Mada je pojam slobodne trgovine, koji se često dodavao uz priču o CEFTI, doveo do toga da se pomisli kako sada, eto, neće biti potrebna carinska procedura između članica CEFTE, kako će se samo ići okolo od Jadrana do Panonije, od Iste do Vardara i trgovati, to nikako ne stoji. Kako dodaje Georgievski, tu se radi prvenstveno o oslobađanju poreskih stopa, prigodom uvoza i izvoza će se u certifikatu EUR 1 dodati jedna rubrika u kojoj će se upisivati dijagonalna kumulacija podrijetla.
Međutim, CEFTA će zbilja imati ozbiljne posljedice. Nacionalne ekonomije će postati malo više ovisne jedna od druge, biznisi će se preplitati, veze će jačati. Oni koji žele izolaciju i oslanjanje samih na sebe, izgubit će tlo pod nogama. Neumitno će se povećavati međusobna suradnja članica CEFTE i stvorit će se novi politički milje. Živjet će se od suradnje umjesto od sukobljavanja. Dohodak će stvarati uspješni i otvoreni, a ne oni koji imaju neki resurs koji žele skriti od svih. Zato političari mašu CEFTOM, jer oni koji ne sjednu u ovaj vlak kasnije će ići pješice. A obični potrošači i mali biznisi, za koje se inače bore ovi giganti, također će nešto malo ušićariti. Ponešto će pojeftiniti, ponešto biti dostupnije na tržištu, ali je njihova korist jednosmjerna. Ostat će pasivni, jer ovu igru igraju veliki igrači.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika