Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nezainteresiranost vijećnika ili nešto drugo

Sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, koja je zakazana za 29. rujna u Subotici, nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je prema dnevnom redu trebao biti razmatran rebalans proračuna HNV-a, kao i informacija o pokretanju hrvatskog gimnazijskog odjela u Subotici. Pozivu na sjednicu odazvalo se 15 od ukupno 35 članova Vijeća.
»Nemam informaciju zbog čega veliki broj vijećnika nije došao na ovu sjednicu. Postoji nekoliko verzija zbog čega se vijećnici nisu odazvali pozivu na sjednicu: ili vijećnici nisu zainteresirani za rad, ili bojkotiraju rad Vijeća po određenim pitanjima. Teško je reći zbog čega danas nije bilo kvoruma. Ne znam zbog čega danas nije ovdje čak 20 vijećnika, ali bih rado čuo mišljenje o eventualnim problemima glede rada Vijeća. Ako možda postoji neka tema o kojoj bi se željelo raspravljati, uobičajeno je da se prijedlozi za dopunu dnevnog reda dostave uredu Vijeća nekoliko dana prije zakazane sjednice i to bi bio način pristupu rješavanja određene problematike«, kaže potpredsjednik HNV-a Zdenko Đaković.
Glede neodržavanja sjednice vijećnik Petar Kuntić ističe problem kašnjenja Zakona o izboru, ovlastima i financiranju nacionalnih vijeća.
»Krajnje je vrijeme da se taj zakon usvoji i da se izaberu novi članovi našeg nacionalnog vijeća. Praksa je pokazala da se već nekoliko puta javljao problem kvoruma u radu HNV-a, došlo je do zamora određenih vijećnika, a činjenica je i da pojedini vijećnici imaju previše izostanaka sa sjednica o čemu treba voditi računa prilikom konstituiranja novog saziva HNV-a. Smatram da je u prvom redu problem u tome što spomenuti zakon koji regulira rad nacionalnih vijeća nije donesen na vrijeme i što sada, u super-produženom terminu rada ovog saziva HNV-a još uvijek donosimo odluke, iako je mandat istekao, a pokazalo se da određeni broj vijećnika uopće nije zainteresiran za rad«.
O razlozima neodržavanja zakazane sjednice zbog nedostatka kvoruma, vijećnik Josip Ivanković kaže kako odgovornost snose dužnosnici koji su zaduženi za funkcioniranje HNV-a.
»U uredu Vijeća rade dvije tajnice i one su trebale više puta kontaktirati vijećnike i tada bi dužnosnici HNV-a točno znali koji su vijećnici potvrdili dolazak na sjednicu i hoće li biti kvoruma. Nije korektno da neki dužnosnici, koji trebaju skrbiti o radu Vijeća, predbacuju danas vijećnicima koji su se odazvali pozivu, za nedolazak drugih vijećnika na sjednicu. To nije ozbiljno i to se treba mijenjati«.
Vijećnik Marinko Jadrijević kaže kako ne zna koji su razlozi nedolaska velikog broja vijećnika na zakazanu sjednicu.
»Ne znam je li u pitanju neodgovornost, spriječenost ili možda htijenje da se nedolaskom pokaže kako sadašnje rukovodstvo HNV-a nije u stanju organizirati sjednicu i da ne radi dobro svoj posao. Ako nekome date do znanja da nije u stanju organizirati sjednicu s potrebnim kvorumom, dali ste mu na znanje da on nema većinu, što znači da nema ni podršku u aktualnom sazivu Vijeća. No, kao što sam rekao, ne znam što je u pitanju. Nedolazak vijećnika na sjednicu ipak nije način rješavanja problema. Mi vijećnici imamo svoje zaduženje, trebamo skrbiti o problemima naše zajednice u područjima obrazovanja, informiranja, službene uporabe jezika i kulture. Ne trebamo se baviti politikom, nego raspravljati i donositi one odluke koje su u ingerenciji našeg Vijeća«.
O nedolasku velikog broja vijećnika na sjednicu, vijećnik Mato Groznica kaže kako neodazivanje može biti iz više razloga, dakle i spriječenosti, ali smatra kako je vjerojatno u pitanju i neodgovornost nekih vijećnika.
»Uvažavam razloge onih vijećnika koji su opravdano odsutni, ali s druge strane žalim ako određeni broj vijećnika nije došao na sjednicu iz razloga da bi opstruirali rad Vijeća. Na sjednicama HNV-a odlučuje se o vrlo važnim pitanjima i raspravlja se o smjeru razvoja hrvatske zajednice i svaki vijećnik trebao bi imati minimum odgovornosti i odazvati se pozivu na sjednicu i tako podržati raspravu o određenim važnim pitanjima za našu zajednicu«.  
Vijećnik Slaven Dulić kaže kako zamjećuje da u dosadašnjem radu Vijeća neki od onih vijećnika koji sada obnašaju dužnosti nemaju učestalost dolaska na sjednice veću od 50 posto. 
»Znači, konstantni nedolazak određenog broja vijećnika, naravno, ne uvijek istih vijećnika, nije ništa novo, ali Izvršni odbor HNV-a morao bi imati povratnu informaciju o tome koji su vijećnici potvrdili dolazak na sjednicu. Možda bi sada bio pravi trenutak da netko od novinara ‘Hrvatske riječi’ istraži kakav je odaziv pojedinih vijećnika na sjednice HNV-a«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika