Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Predstavljena Zajednica Hrvata Beograda »Tin Ujević«

Predstavljanje Zajednice Hrvata Beograda »Tin Ujević«, kojim je najavljen početak rada ove udruge registrirane sredinom srpnja ove godine, održana je u ponedjeljak 1. listopada u dvorani »Bartol Kašić« crkve Sv. Petra u Beogradu.
Predsjednik ZHB »Tin Ujević«, filmski redatelj iz Beograda Stipe Ercegović je u pozdravnom govoru naveo kako je ovo prva legalna i legitimna zajednica Hrvata Beograda, u gradu u kojem živi 12.500 deklariranih Hrvata, a pretpostavlja se da ih toliko, kako je dodao, ima i u grupaciji od 25.000 onih koji su se na popisu izjasnili kao Jugoslaveni.
»U Zemunu postoji Zajednica Hrvata ‘Ilija Okrugić’ koja je osnovana 2002., ali u Zemunu je i nekad postojalo kulturno umjetničko društvo, postojao je i Hrvatski dom, dakle postojala je tradicija, dok je ova zajednica Hrvata u Beogradu prva i jedina legalizirana. Ime zajednici dali smo po velikom hrvatskom pjesniku Tinu Ujeviću, koji je značajno razdoblje svog života proveo ovdje, u Beogradu, ostavivši jasan i neizbrisiv trag. S obzirom da je zadaća zajednice da promovira i njeguje kulturne tradicije i običaje Hrvata ovog podneblja, i to kroz razne tribine, književne večeri, priredbe, susrete i slično, to je još jedan bitan razlog što smo se odlučili za ime ovog pjesnika«, rekao je Ercegović dodavši kako su polje djelovanja ove udruge – kultura i umjetnost, odnosno oblast koja spaja sve ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, političko opredjeljenje ili boju kože.
Nazočnima se obratio i župnik župe sv. Petra vlč. Ivan Cindori koji je izrazio zadovoljstvo osnutkom ove udruge, te ovom prigodom obećao i daljnju svoju potporu njihovim aktivnostima. 
Između ostalih, predstavljanju udruge nazočio je i beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. U umjetničkom dijelu programa nastupio je Josip Komljenović Žigin, predstavivši se na autentičnim glazbalima čiji je sam konstruktor. 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika