Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bez zareza

Srijeda, 3. listopad, dan kada zaključujemo ovaj broj našeg tjednika. Većina novinarskih tekstova je »prelomljena«, u novome broju, među ostalim, donosimo tekstove o predstojećim parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj, VII. festivalu bunjevački pisama i III. smotri dječjih pjevača i zborova, intervju s profesionalnim diplomatom mr. Davorom Vidišem i razgovor s potpredsjednicom G17 Plus Ivanom Dulić-Marković, kao i priloge iz područja gospodarstva i kulture, a čitatelji mogu upoznati i rezultate svestranog sportaša, veteranskog veslačkog prvaka svijeta, Marka Milodanovića. Kao i svakog petka, naš će se proizvod naći pred čitateljima. I točka. Bez zareza.
Što se tiče događaja koji su za nama, vijest koja izaziva upitnost je neodržavanje zakazane sjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici zakazanoj za 29. rujna u Subotici, prema dnevnom redu trebali su biti razmatrani rebalans proračuna HNV-a i informacija o pokretanju hrvatskog gimnazijskog odjela u Subotici, no, na sjednicu se odazvalo tek 15 od ukupno 35 vijećnika HNV-a. Za zapitati se je, zbog čega? Je li u pitanju nezainteresiranost vijećnika za rad HNV-a, neodgovornost, opravdana spriječenost, ili nešto četvrto? Način za rješavanje aktualne problematike hrvatske zajednice u sferi obrazovanja, informiranja, službene uporabe jezika i kulture sigurno nije odsustvo vijećnika sa sjednica, nego iznošenje problematike, »stavljanje karata na stol« i diskutiranje, jer problemi postoje zato da bi se rješavali. Čitatelji mogu u našem tjedniku pročitati mišljenja vijećnika, onih koji su se odazvali pozivu na ovu sjednicu, glede nedostatka kvoruma, ali sva iznesena mišljenja karakterizira to što se ne završavaju točkom, nego zarezom.
Glede događaja koji su pred nama, predstoje VI. dani Balinta Vujkova. Ova će se manifestacija održati od 11. do 13. listopada u Subotici, a sudjelovat će znanstvenici, književnici i kazališni autori iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i Vojvodine. O sakupljačkom radu narodnih pripovijetki Balinta Vujkova puno je do sada rečeno, ali je važno ponovno istaknuti kako je rad Balinta Vujkova dragocjen, jer je prikupljanjem, objavljivanjem i promoviranjem narodnog stvaralaštva pokazao i omogućio razumijevanje načina na koji se književnost pojavljuje u svom temeljnom vidu i obliku kao sastavni dio ljudskog života. Dakle, VI. dani Balinta Vujkova. I točka. Bez zareza. Do sljedeće godine.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika