Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novinarstvo – zanimljiv i dinamičan posao

Zlatko Šalov studira novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Iako je završio srednju tehničku školu i smjer elektrotehničar računala, odlučio je da njegovo buduće zanimanje bude ipak neki sasvim drugačiji posao. Zlatko u novinarstvu vidi dinamičan, zanimljiv posao, ali i zanimanje u kome nema puno matematike, koja ga je posebno mučila u tehničkoj školi. Svoj talent za novinarstvo otkrio je u Somboru na školskom natjecanju, kada je pisao literarne radove i sudjelovao na pjesničkim večerima. Osvojio je treću nagradu za literarni rad na temu »Umjetnik u današnjem svijetu«, te je to bio korak više k odluci da studira novinarstvo, a ne strojarstvo ili elektrotehniku. »Moja starija sestra Jana također studira u Zagrebu, te mi je to ulijevalo sigurnost pri odlasku u veliki grad kao što je Zagreb«, kaže Zlatko. 
Sada je upisao drugu godinu studija, stekao prijatelje u Zagrebu, a kući, u svoje selo Stanišić, dolazi jednom u dva mjeseca. Kada dođe kući na odmor, druži se sa starim društvom iz škole, igra biljar i više izlazi. Odmor od učenja za njega su i kućni poslovi, te pomaže svojim roditeljima, kad god je slobodan. Zlatko je optimističan mladić, uvijek i glede svega. Od nedavno je član Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Svojim radom u stranci želi adekvatno sudjelovati u aktivnostima i donošenju političkih odluka koje su od ključne važnosti za izgradnju demokratičnijeg, naprednijeg i sretnijeg društva u našoj zemlji, ali i posebno u našoj zajednici. Samouk je u sviranju akustične gitare, te već nekoliko godina svira svoje omiljene pjesme i samo za svoju dušu. Ističe kako je odlazak u Zagreb njegovo veliko iskustvo, te su mu planovi da tamo i ostane. 
Zabava i učenje: U Zagrebu volim odlaziti na rok i metal svirke. Slušam Hladno pivo, G’N’R, ACDC, Metallicu, IM, Azru, Bijelo dugme, priča Zlatko. Živim u studentskom domu »Stjepan Radić« na Savi, te se često s prijateljima kartam, igramo šah, gledamo sport. Ipak, malo je slobodnog vremena za druženje, jer treba puno učiti, ali i puno vremena provoditi na predavanjima. 
Sport: Zlatko se aktivno bavio karateom i ima plavi pojas. Godinama je trenirao kod poznatog trenera u okolici Sombora, Ivana Karana. Osim karatea, Zlatko je trenirao plivanje i nogomet.
Obitelj: Roditelji su Janu i Zlatka usmjerili na pravi put. Obitelj je uvijek uz mene, sa sigurnošću govori Zlatko i nastavlja govoriti o studiju svoje dvije godine starije sestre, koja studira na Visokoj zdravstvenoj medicinskoj školi u Zagrebu. 
Navika: Kava, Internet, novine i vijesti. 
Novac: Novac mu nije previše važan, međutim stipendiju koju prima u Zagrebu kao student iz dijaspore, uvijek korisno potroši i uvijek mu dobro dođe kao džeparac.                                           g                     
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika