Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Jednodnevna likovna kolonija u Tavankutu
U spomen Petru Skenderoviću
Četrnaestero članova Likovnog odjela je u subotu, 15. rujna, sudjelovalo na jednodnevnoj likovnoj koloniji, koja je održana u Donjem Tavankutu. Kolonija je održana u znak sjećanja na Petra Skenderovića, koji je rođen u ovom mjestu, a organizirala ju je njegova kći, amaterska slikarica Sonja Skenderović.
Petar Skenderović (1937.-2005.) je bio aktivan član HKPD »Matija Gubec« iz Tavankutu od 1968. godine. Radio je na organiziranju javne proslave »Dužijanca« i »Veliko prelo« 1971.-72. Sudjelovao je u osnivanju HKUD »Bunjevačko kolo« u Subotici i radio na brojnim akcijama hrvatske zajednice. Bio je jedan od glavnih ljudi u Društvu folkloraca, organizirao je i pratio na brojne izložbe tavankutske slikarice »naivke« i slamarke, te bio uključen u brojne manifestacije i priredbe. Bio je član DSHV-a.
S. S.
 
 
 
Obnova križa u Golubincima
Trebam tvoju ruku
 
Povijest dva križa na ulazima u Golubince datira od kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća. Križevi su stajali do početka devedesetih, kada su ih usijane glave i pomračeni umovi oskrnavili. Golubinački katolici su sa svojim svećenicima prije nekoliko godina obnovili križ u Đurđevskoj ulici, a ovo ljeto obnovili su i križ u Maradičkoj ulici. U petak, 14. rujna, na blagdan Uzvišenja sv. križa, uz golubinačkog župnika vlč. Ivicu Damjanovića, obnovljeni križ posvetio je dekan zemunski, prečasni Jozo Duspara. Križeve su svojim radom obnovili uglavnom vjernici koji i žive u Đurđevskoj i Maradičkoj ulici. Putnik koji prođe pokraj križa na ulazu u Golubince   primijetit će da je razapetom Kristu odlom-ljena ruka. Na mramornoj ploči napisano je: TREBAM TVOJU RUKU. Dok ima katolika u Golubincima i vjere u njima križevi će stajati, bdjeti i čuvati selo i ljude u njemu.
Ivan Radoš
 
 
 
Humanost na djelu
 
Humanitarna organizacija Amor Vincit je 17. rujna  u Maloj Bosni podijelila školske torbe djeci koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku.
A. P.
 
 
 
XII. festival hrvatskih 
folklornih društava u Pečuhu
Prošlog vikenda, 15. i 16. rujna, u Pečuhu je održan XII. festival hrvatskih folklornih društava. Program je započeo na Széchenyievom trgu svečanim defileom, a nastavio zajedničkim kolom sudionika festivala.
U večernjim satima u Domu omladine je održan folklorni kulturno-glazbeni program na kome su nastupili i članovi HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta.
Na ovogodišnjem XII. festivalu su nastupila društva iz: Lug-Brankovića (Bosna i Hercegovina), Bračevića, Kupine, Generalskog Stola, Konavla (Hrvatska), Salante,  Kašada, Tanaca (Mađarska) i Tavankuta (Srbija).
L. S.
 
 
 
Ovog vikenda u Čelarevu
Festival folklornih tradicija Vojvodine
 
Festival folklornih tradicija Vojvodine, ove godine 29. po redu, održat će se za vikend 22. i 23. rujna u Čelarevu. Spomenuti se festival održava svake godine u drugom mjestu s ciljem očuvanja i afirmacije etnološke, etnomuzikološke, etnokoreološke, scenske i likovne vrijednosti većinskog srpskog naroda, kao i pripadnika 26 nacionalnih manjina u Vojvodini. Na festivalu će ove godine sudjelovati preko 50 udruga, među kojima i HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega. 
Organizator festivala je Zavod za kulturu Vojvodine.
 
 
Prigodna proslava u DSHV-u
 
U okviru ovogodišnje proslave Dana grada Subotice na svečanoj sjednici Skupštine Općine Subotica dodijeljeno je priznanje »Pro urbe« za projekt Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca koji realizira Hrvatsko akademsko društvo. Kako je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini bio predlagač HAD-a za ovo priznanje u petak, 14. rujna u Domu DSHV-a, priređena je svečana proslava  povodom primitka ove nagrade. Svečanosti su nazočili članovi DSHV-a, a prisutne su posebno pozdravili zamjenica pokrajinskog tajnika za nacionalne  manjine, upravu i propise Antonija Čota, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, te dr. Slaven Bačić, koji se nalazi na čelu uredništva Leksikona.
M. T.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika