Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Jesenski radovi u subotičkom ataru
 
Prema najnovijem izvješću općinske službe za poljoprivredu, skidanje uroda u subotičkom ataru obavljeno je sa jedne trećine zasijanih površina. Berba merkantilnog kukuruza i šećerne repe obavljena je na oko 22 posto površina. Prosječni urod kukuruza kreće se između 2,5 i 3 tone po hektaru, dok je kod šećerne repe zabilježen prosječni urod od 23 tone po hektaru.
Suncokret i soja ubrani su na preko 80 posto površina, s prosječnim urodom suncokreta od 1,75 tone i soje od 1,34 tone po hektaru. 
U pogledu pripreme zemljišta i radova na jesenskoj sjetvi, u subotičkom ataru tek se započelo s tim poslovima. Uzorano je svega dvije i pol tisuće od ukupno planiranih 50 tisuća hektara. Od ukupno planiranih 26 tisuća hektara jesenska sjetva je obavljena na nešto manje od pet posto površina. 
Služba za poljoprivredu općine Subotica podsjeća poljoprivrednike da do 31. listopada mogu podnijeti zahtjeve za beneficije iz Uredbe o korištenju sredstava za obradivo poljoprivredno zemljište.  
Lj. D.
 
Mnogi ne poštuju važeći Zakon 
o planiranju i izgradnji
 
Građevinski inspektori u Subotici u protekloj su sezoni do sada podnijeli 82 prijave zbog bespravno započete gradnje ili rekonstrukcije objekata. Sudeći po dobivenim rezultatima i broju prijava, još uvijek je značajan broj onih koji ne poštuju važeći Zakon o planiranju i izgradnji. U inspekciji naglašavaju da će u sljedećem razdoblju inzistirati na većem postotku prinudnih izvršenja nego do sada. 
Prema riječima građevinske inspektorice Snežane Pejčić, tijekom 2007. godine Građevinska inspekcija je do sada radila na 279 novih slučajeva koji spadaju u domenu rada po pravu nadzora građevinskog inspektora. Od ovog broja, 82 predmeta se odnosi na upravne postupke koji su se vodili ili se još uvijek vode protiv osoba zbog bespravno započete gradnje objekata ili njihove bespravne rekonstrukcije. 
 
Riješeno gdje završava Trg žrtava fašizma a počinje Trg svete Terezije
 
U rekordno krakom vremenu vijećnici Skupštine općine završili su 14. rujna 36. sjednicu, započetu još 4. srpnja i u međuvremenu još dva puta nastavljanu. Rad sjednice nastavljen je usvajanjem izmjena statuta Javnog komunalnog poduzeća »Čistoća i zelenilo«, a sporna točka o imenovanju v.d. direktora poduzeća skinuta je s dnevnog reda. 
Bez ikakve rasprave vijećnici su usvojili tridesetak točaka dnevnog reda koje su se ticale izmjena statuta, povećanja osnovnog kapitala i raspodjele dobiti u nekoliko javnih komunalnih poduzeća, te razrješenja i imenovanja članova školskih odbora.
Kratka diskusija razvila se tek prilikom donošenja »autentičnog stava« odluke o izmjeni naziva ulica, konkretno novog naziva Trga svete Terezije i dosadašnjeg Trga žrtava fašizma. Gradonačelnik Géza Kucsera rekao je da je i lokalna samouprava nenamjerno pridonijela zabuni u javnosti koji dio trga nosi dosadašnji, a koji novi naziv. Ipak, vijećnik koalicije »Da Subotici svane« Miklós Olajos Nagy rekao je da je promjena naziva dijela trga strateški proces u Subotici »da se umanji značaj antifašizma«. 
Ipak, poslije nekoliko istupa vijećnici su većinom glasova usvojili »autentično tumačenje« o izmjeni naziva ulica. Precizirano je da će dio od »Népköra« do Katedrale svete Terezije Avilske i dalje nositi ime Trg žrtava fašizma, a od Katedrale do Somborskog puta Trg svete Terezije. 
Na današnjoj sjednici Skupštine, vijećnici su za novog člana Upravnog odbora Javnog poduzeća »Radio Subotica« imenovali novinara Ivicu Kajdočija. Kajdoči je na tom mjestu zamijenio Agnezu Rodić Vojnić, koja je otišla u mirovinu. 
ZR/JS
Novi predsjednik subotičkih liberala 
Ivan Francišković 
 
Subotički LDP je na izvanrednim izborima, 17. rujna, dobio novog predsjednika, a ovom skupštinom je, kako je najavio Ivan Francišković, novoizabrani šef općinskog odbora, započeta i predizborna kampanja. Među prioritetnim poslovima koji očekuju ovu stranku u Subotici je povećanje članstva i formiranje izbornih štabova u svim okolnim naseljima, kako bi se ideje LDP mogle učinkovitije predstaviti najširem izbornom tijelu. 
   »Želimo povratiti građanski duh ovom gradu u kojem je on namjerno već dulje vremensko razdoblje sustavno uništavan«, rekao je Francišković i također najavio veće povezivanje sa nevladinim sektorom u subotičkoj sredini, kao autentičnim nositeljem upravo tih ideja. LDP će također nastojati postići dogovor i sa svim drugim strankama u gradu koje Suboticu vide na način LDP-a – kao građansku sredinu, čije je pravo mjesto u Europi. 
VL/JS
 
Zavod za javno zdravlje Subotica
Najava Svjetskog dana srca
 
U utorak 18. rujna u prostorijama Zavoda za javno zdravlje Subotica organizirana je konferencija za tisak na kojoj je najavljeno obilježavanje Svjetskog dana srca. Ispred organizatora program cijele manifestacije predočila je načelnica Centra za promociju zdravlja mr.sc. med. Nada Kosić Bibić, najavljujući brojne aktivnosti koje su predviđene za nedjelju 30. rujna kada će se u vremenu od 10 – 12 sati održati akcija »Zajedno biciklom po gradu – Zajedno za zdravo srce«. Akciju podržavaju lokalna samouprava Subotice, Apoteka Subotice, Crveni križ, Biciklistički klub Spartak, Hitna pomoć, te drugi donatori i sponzori koji će nagraditi sudionike ove manifestacije.
D. P.
 
Polaganje kamena temeljca za novu crkvu »Svetog Križa« u Ljutovu
 
Sveta misa i svečano polaganje kamena temeljca za novu crkvu »Svetog Križa« u Ljutovu održat će se u nedjelju 23. rujna u 16 sati. Slavlje će predvoditi subotički biskup dr. Ivan Pénzes uz koncelebraciju prisutnih svećenika. Sveta misa će se slaviti kod drevnog križa u centru sela, a poslije misnog slavlja slijedi svečani čin polaganja kamena temeljca u novu crkvu koja se nalazi u neposrednoj blizini
J. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika