Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uspješan rad službe

»Za organiziranje javnih radova od interesa za Republiku Srbiju u 2007. godini u prvom roku podnesene su četiri prijave iz Sjeverno-bačkog okruga za angažiranje 62 nezaposlena s evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje«, rečeno je na konferenciji za tisak u prostorijama subotičke filijale NSZ u četvrtak, 13. rujna. 
Iz subotičke općine prijave su podnijeli »Gerontološki centar« za vaninstitucionalnu skrb osoba u trajanju od 12 mjeseci i angažiranje 10 nezaposlenih. Javno poduzeće »Palić Ludoš« angažirat će 12 nezaposlenih u trajanju od 12 mjeseci za revitalizaciju zelenih površina na području Palića. Također, prijave za organiziranje javnih radova podnijeli su komunalno poduzeće »Standard« iz Stare Moravice za rekonstrukciju dijela vodovodne mreže u naselju uz angažiranje 10 nezaposlenih u trajanju od 2 mjeseca, te Općina Bačka Topola za uređenje javnih površina uz angažiranje 30 nezaposlenih u trajanju od 12 mjeseci.
DRUGI ROK: Ravnatelj subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Dušan Torbica podsjetio je zainteresirane institucije kako je drugi rok za prijave 10. listopad, uz napomenu da je prijave potrebno podnijeti nekoliko dana prije isteka roka, jer se mogu dogoditi propusti u dokumentaciji. Obrazac prijave te sve potrebne informacije mogu se dobiti u subotičkoj filijali Službe za zapošljavanje, odnosno u ispostavi NSZ, Poslovni centar, zgrada nove općine.
Javni radovi mogu se provoditi u oblastima socijale, humanitarnog rada i kulturnog djelovanja, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture, održavanja i zaštite životnog okoliša te poslovi od općeg interesa, koji ne spadaju u redovitu djelatnost poduzeća, odnosno JP ih nije u mogućnosti obaviti. U postupku organiziranja javnih radova pravo podnošenja prijave imaju državna tijela i organizacije, tijela teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javne ustanove, gospodarska društva, poduzetnici, zadruge, nevladine organizacije, udruge građana. Sredstva za provođenje javnih radova se, uglavnom, osiguravaju iz proračuna Republike Srbije, a i sudjelovanjem tijela teritorijalne autonomije ili lokalne samouprave, iz darova i donacija, kredita, legata, iz vlastitih te drugih izvora. 
PROGRAM SAMOZAPOŠLJAVANJA: U tijeku je javni poziv NSZ za realizaciju programa samozapošljavanja nezaposlenih osoba za 2007. Ovim programom nezaposlena osoba može ostvariti pravo na subvenciju za samozapošljavanje u jednokratnom iznosu od 130.000 dinara za opremanje radnog mjesta i stvaranja uvjeta za rad. Naravno, ukoliko ispunjava uvjete propisane općim aktom NSZ. »Međutim, zahtjevi se još ne primaju«, kaže ravnatelj filijale, »iz prostog razloga što je ove godine drugačija praksa. Potrebno je završiti informativnu i instruktivnu obuku za samozapošljavanje, jednu jednodnevnu i poslije toga trodnevnu obuku. Jednodnevnu je većina prošla do sada, trodnevna kreće idućeg tjedna i bit će u kontinuitetu idućih mjesec dana po redoslijedu kako su se neuposleni prijavili.« 
Nakon završene obuke, čiji je cilj podizanje razine informiranosti i kompetentnosti za otpočinjanje vlastitog posla, dobit će certifikat te onda mogu podnijeti zahtjeve. Za subvenciju za samozapošljavanje neuposlene osobe ne mogu konkurirati za registraciju individualnih poljoprivrednih gazdinstava, djelatnosti u području trgovine, igara na sreću, prometa, taksi usluga i tome slično. Prvenstvo prilikom odobravanja subvencije imaju nezaposlene osobe s invaliditetom, korisnici novčane nadoknade, djeca bez roditeljske skrbi, samohrani roditelji, dugoročno nezaposleni, osobe mlađe od 30 godina te starije od 50 godina, potom žene, izbjegle i raseljene osobe, te Romi i pripadnici drugih etničkih manjina kod kojih je izražena visoka stopa nezaposlenosti. 
SAJAM POSLOVA: U okviru svojih redovitih aktivnosti filijala NSZ Sjeverno-bačkog okruga organizirat će 19. listopada u Mađarskom kulturnom centru Népkör četvrti veliki sajam poslova - zapošljavanja. Sajam osigurava izravan kontakt poslodavca i nezaposlenog. Ravnatelj filijale u Subotici apelira na nezaposlene da ponesu više kopija CV (životopisa) kako ne bi došlo do njihovog pisanja na licu mjesta te tako do nepotpunih životopisa. »Dosadašnje iskustvo govori kako je preko 40 posto osoba od 1000 radnih mjesta koja su iskazana na sajmovima, uposleno na ovakvim sajmovima, što se smatra velikim uspjehom«, rekao je Torbica. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika