Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jesen stiže – kukuruzi zlate

Državnom smotrom hrvatskoga izvornoga folklora sinoć su u Vinkovcima završene 42. vinkovačke jeseni, najstarija kulturno-zabavna i gospodarsko-turistička manifestacija u Hrvatskoj, uz sudjelovanje 75 folklornih skupina i kulturno-umjetničkih društava, više tisuća sudionika s pedesetak različitih programa i na desetke tisuća posjetitelja iz čitave Hrvatske i susjednih zemalja. 
Kruna jučerašnjega događanja svakako je svečani defile u kojemu je nastupilo 75 društva iz čitave Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, te katolička misija iz Frankfurta u Njemačkoj, 24 svečane zaprege i tridesetak jahača iz 8 konjogojskih udruga iz Vinkovaca i  okolice, pa čak i iz Subotice, a na glavnim vinkovačkim šorovima okupilo se neviđeno puno svijeta. Ta lijepa svečanost završena je na gradskom stadionu hrvatskoga ligaša Cibalie prelijepim, najvećim šokačkim kolom na svijetu, a onda su zaprašili članovi kuburaškog društva iz Pregrade i gromovnici iz Svete Nedjelje.
ČUVARI BAŠTINE: »Već 42. godinu za redom dolaze nam u rujnu brojni čuvari folklorne tradicije i hrvatske baštine donoseći nam na dar – pjesmu, zvuk tamburice, raskošne nošnje i običaje svojega kraja«, rekao je na svečanom otvorenju gradonačelnik Vinkovaca dr. Mladen Karlić, a dopredsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor pozdravila je sve sudionike, uzvanike i goste u ime premijera dr. Ive Sanadera, pod čijim su se visokim pokroviteljstvom ovogodišnje Jeseni i održavale, i istaknula »da smo ovdje došli pokloniti se čuvarima tradicije naših didova«. 
Glazbeno scenski prikaz svečanoga otvorenja pod nazivom »Jesen stiže, kukuruzi zlate«  osmislila je Ana Cvenić, a izveli su ga naši poznati glumci – Marija Khon, Vesna Tominac, Boris Svrtan, Adam Končić, Draško Zidar, Darko Milas, Sandra Tankosić, Vedran Mlikota, Vjekoslav Janković, Ana Stanojević, Josipa Turi i Zvonko Šinjori, te muška pjevačka skupina »Lipa« i tamburaški sastavi – »Qvercus«, »Patria«, »Prijatelji«, »Dike«, »Slavonske lole« i »Najbolji hrvatski tamburaši«, te Vera Svoboda, Šima Jovanovac, Vinko Coce i klapa »Luka« iz Ploča, uz potporu društava iz – Antina, Cerića, Starih Mikanovaca, Babine Grede, Đeletovaca i Županje.
»Vjerujem da vam je danas isto toliko lijepo kao i meni«, s puno emocija govorio je Zvonimir Liščić, predsjednik Vinkovačkih šokačkih rodova, »jer sa Šokcima je sve počelo, a s nama će i završiti. Ta počeli smo prije desetak dana, i Šokci su na otvorenje folk-lornih večeri dovezli gradonačelnika Karlića i župana Božu Galića, pa su nakon svečanoga otvorenja, gdje je bilo puno visokih gostiju i brojnih uzvanika iz zemlje i inozemstva, nastavljeni šokački divani na Starim Kunjevcima do ranih jutarnjih sati, a evo i danas su Šokački rodovi u ovom svečanom defileu, a na kraju te povorke su članovi naše konjogojske udruge sa svečanim zapregama i osam naših konjanika«. 
ZAPREGE I KONJANICI: Da Lišćić me govori uprazno potvrdio je i Vinko Filipović, predsjednik konjogojske udruge »Stari graničar« iz Županje. »Mi smo na Vinkovačkim jesenima od samoga početka, a i danas smo tu s naše dvije svatovske zaprege i jednom radnom, koja se upravo vraća iz berbe kukuruza, a tu su i naši konjanici, ponos naše udruge, u odorama serežana, čuvara straže na Savi u osmanlijsko doba«.
A tu je bio još jedan konjanik, Marko Tikvicki iz Subotice, koji je na Vinkovačke jeseni došao sa svojom kobilom Lipicom i privlačio pozornost, i držanjem ali i bunjevačkim ruhom, brojnih posjetitelja i još brojnijih djevojaka iz folklornih društava. »Volim konje, volim ovaj hobi i sudjelujem na Dužijanci u Subotici i okolici, na Berbanskim danima, na Vinkovačkim jesenima i još nekim manifestacijama u Hrvatskoj, i tu volim doći kad god me pozovu«, rekao je Marko.
OBRTNIŠTVO I RUKOT-VORSTVO: »Jeseni nisu samo smotra folklora već su i prikaz pregnuća naših građana i dostignuća našega gospodarstva«, rekao je župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić, »i čitav je niz gospodarsko-turističkih manifestacija, kao što je i ovaj tradicionalni Vinkovački jesenski sajam gospodarstva i obrtništva, koji je okupio 60-tak izlagača iz čitave Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine, a kada ste dolazili ovdje, diljem parka ste mogli primijetiti predstavljanje tradicijskoga obrtništva i rukotvorstva. Tu su Etno-frizure Hrvatske, Izložba hrvatske novinske fotografije, Festival slavonskoga kulina i Nacionalna izložba voćnih rakija i likera i još puno toga, a predstavili smo i nove knjige – monografije ‘40 godina Vinkovačkih jeseni’ u organizaciji Gradskog poglavarstva i ZAKUD-a, te ‘Stereotipi raspojasane Slavonije’ dr. Anice Bilić, u kojoj ona razbija stereotipe o Slavoniji u kojoj se samo jede, pije i tambura, već se i mukotrpno radi od jutra do sutra i živi od svojega rada«.
Stanko Šarčević iz Bošnjaka redoviti je sudionik gospodarskoga sajma, ne samo u Vinkovcima već u cijeloj okolici. »Ja sam proizvođač slavonskog kulena i ko dukat žute slavonske šljivovice i gdje god se traži izvrsna kvaliteta tu smo mi iz Bošnjaka. U Županji, Osijeku, Slavonskom Brodu, Požegi, Zagrebu, a gdje ćete bolji spoj, od šljivovice i kulena. Još nam samo vino fali, ali, na žalost, u našemu kraju nema vina, ali ga zato ima diljem Lijepe naše«.
Zanimljivo je bilo i na Sajmu tradicijskoga obrta i rukotvorstva, gdje je Đula Dretvić iz Gradišta prodavala šarane tikvice. »Jeftino dam, samo da prodam. To radimo ja i moj dida, ja sijem a on zalijeva, ja berem a on skida koru, ja crtam a on izrezuje, ja bojim a on buši rupe, pa onda na ovakvim sajmovima zajedno prodajemo na svim šokačkim manifestacijama – od Đakova do Vinkovaca, Slavonskog Broda i Županje, u Otoku, Cerni i našemu Gradištu«.
Mara Krijan iz Slavonskoga Broda u Vinkovcima prodaje ručnike, stolnjake, ponjave, prekrivače, rubine i sve što se može zgotoviti od domaćega platna. »Sve su to proizvodi domaćega rukotvorstva, malo je tu strojnoga rada, baš tamo gdje je neophodno, a ove ovdje kuharice, ponovno su u modi i ponovno se traže. ‘Kuharice manje zbori, da ti ručak ne zagori’, ponovno je hit na ovim našim prostorima. Imam i trukovane kuharice po 50 kuna, ove gotove su po 80, pregače ili kecelje su po 100, ovaj stolnjak – ručni rad na damastu je po 700, a ovaj ovdje po 500, pa tko voli, neka izvoli. A imam i tkanice, crveno-bijelo-plavi po 70 kuna«. 
PRIZNANJA: Običaj je da se nakon svečanog defilea održi prijam kod gradonačelnika, a ove je godine sudionike ugostio dogradonačelnik i dopredsjednik Vinkovačkih jeseni Željko Ilić. »Radostan sam što mi je pripala čast da na ovim jesenima podijelim priznanja, a nije ih malo, 75 za folklorne skupine i društva, 24 za svečane zaprege i još toliko za konjogojske udruge, i to nije sve. Ova ljepota, što ste je danas doživjeli u Vinkovcima, kruna je događanja koje se sprovode tijekom čitave godine, i evo, mi već danas počinjemo razmišljati o 43. vinkovačkim jesenima. Naravno, i to nije sve, po meni je najljepše bilo prošle nedjelje, kada su na programu bile Dječje vinkovačke jeseni, koje su okupile više od 2500 sudionika iz 55 društava iz 12 hrvatskih županija i Širokog Brijega iz Bosne i Hercegovine, te iz Vojvodine, i to je zaloga da će ove naše Jeseni trajati još dugo, dugo«, rekao nam je Željko Ilić.
I dok odlazimo da se okrijepimo nakon napornoga dana, gradom na Bosutu odjekuje pjesma: »Oj Vinkovci, alaj ste na glasu, Vinkovačke jeseni Vas krasu«, a bilo je i skupina koje su pjevale: »Nitko ne zna što su muke teške, dok ne prođe kroz Vinkovce pješke«. 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika