Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Roditelji ne odustaju

Ni skoro tri tjedna nakon pokretanja inicijative roditelji 16-ero učenika koji su podnijeli zahtjev za pokretanje novog odjela na hrvatskom jeziku za učenike sedmog razreda u OŠ »Matko Vuković« u Subotici , još uvijek ne znaju na čemu su. Naime, za realizaciju ove inicijative, kako nam je to potvrdila i ravnateljica spomenute škole Marija Crnković, čeka se odgovor republičkog ministra prosvjete. 
»Za formiranje ovog odjela tražili smo mišljenje Ministarstva prosvjete i sporta, budući da u Zakonu postoji mogućnost za formiranje novog odjela ukoliko je za njega prijavljeno najmanje 15 učenika. Međutim, tu se misli na prvi razred, a u zakonu nije precizirano važi li to i za sedmi, tako da čekamo odgovor na zahtjev kojeg je škola poslala 28. kolovoza. Do danas (17. rujna) odgovor nije dobiven«, kaže ravnateljica.
Ona dodaje da uvjeti glede nastavnog kadra i prostora u školi postoje, kao i da kašnjenje od mjesec dana nije problem, jer svi učenici pohađaju nastavu u drugim odjelima. Za sada je prijavljeno 16 učenika, a postoji još pet potencijalnih čime bi se, kako napominje, mogao formirati odjel s oko 20 učenika.
POTPORA HNV-a: Ovu inicijativu podržava i Hrvatsko nacionalno vijeće. Predsjednik ovog tijela Branko Horvat nam je rekao kako je HNV uputio dopis Pokrajinskom tajništvu još prošloga ponedjeljka, 10. rujna, u kojem su od Tajništva tražili da se izjasne po ovom pitanju, je li moguće ili nije osnovati odjel. »Odgovor još nismo dobili. U svakom slučaju radit ćemo na tomu da ovo ‘izguramo’, budući da je našoj zajednici u interesu da taj odjel starta, bez obzira na kašnjenje«, rekao je Horvat.
Predsjednica nevladine udruge »Naša djeca« Nevenka Tumbas,  koja ima savjetodavnu ulogu pri poticanju roditelja da djecu upišu u hrvatske odjele, kaže kako ta udruga i dalje  podupire ovu inicijativu. »Udruga je od samog začetka inicijative bila uz roditelje i raspoloživim sredstvima se bori kako bi se zahtjev odobrio. Dio roditelja pokretača ove inicijative su članovi udruge. Nažalost, udruga nema moć kao neke institucije, koje bi trebale više skrbiti po pitanju školstva na materinjem jeziku. Premda se s inicijativom nije krenulo na vrijeme, ipak tražimo odgovor od Ministarstva, a udruga će se i dalje boriti  da se zahtjev odobri«, kaže Nevenka Tumbas.
U IŠČEKIVANJU ODGOVORA: Izostanak odgovora od mjerodavnih tijela roditelje koji su potpisnici ove inicijative, kako kažu, iznenađuje, jer prema njihovu mišljenju, zakonska mogućnost postoji ali mjerodavna tijela »ne izražavaju volju.« »Vrijeme prolazi a mi ne znamo razlog tomu«, kaže Pavao Ivanković, roditelj četvero djece od kojih dvoje pohađa nastavu na hrvatskom jeziku. »Postoji prilika da još jedno naše dijete koje je osnovnoškolac pohađa nastavu na materinjem jeziku i za to se borimo. Budući da mi želimo da nam dijete ide u hrvatski odjel, na nama je da ovo radimo, sad je naše vrijeme. Inače, u mašti djeca su već u ‘Matku’ i pitaju se što se tu dešava i zašto to ne može«, kaže on.
Jacinta Dulić ističe kako za njezino dijete nije problem da u školu putuje iz Starog Žednika, ukoliko bi došlo do otvorenja ovog odjela. »Svi se izbore za svoje, samo mi šutimo. Mislim da nam u svemu nedostaje dobra volja. Nemojmo dopustiti da prođe još jedna godina bez sedmog razreda, kada već imamo peti i šesti«, kaže ova majka.
Roditelj Stipan Sudarević kaže kako se inicijativi pridružio jer su njegova djeca, među kojima i njegova kći koja je sedmi razred, izrazila želju da se što više uključe u zajednicu te da, pohađajući hrvatske odjele, budu s djecom s kojom se inače druže.
TRAŽI SE OBRAZLOŽENJE: Na naše pitanje kako tumači dosadašnje odsustvo odgovora od strane mjerodavnog ministarstva, jedan od roditelja Andrija Ivanković kaže sljedeće: »Ako postoji volja roditelja, zahtijevamo da nam netko pismeno obrazloži zašto je to nemoguće. Ako mi to vidimo možda ćemo i prihvatiti. Osnutak gimnazijskog odjela bio je također upitan, ali je ta inicijativa prošla«. 
Pavao Ivanković smatra kako za pokretanje odjela nije kasno, te da »o tomu uopće ne treba postavljati pitanje.« »Politika je umiješana u sve, pa i u ovo, te se i ovo koristi za osobne poene političara ili zajednica, što nas kao roditelje jako ljuti. Nama je bitno samo da se ostvari ova mogućnost koju nam pruža država u kojoj kao lojalni građani živimo«, ističe on.
U slučaju negativnog službenog odgovora, roditelji su suglasni u odluci da ne odustanu »tako lako«, jer je, kako kažu, zakon na njihovoj strani. »Ići ćemo dalje. Pokušat ćemo to riješiti preko Hrvatskog veleposlanstva u Beogradu. Ako posao koji smo započeli ne odradimo sad, bit će teže sutra«, kaže jedan od naših sugovornika.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika