Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proizvodnja za Europu

Posljednjega dana mjeseca kolovoza prestao je s radom sonćanski pogon novosadske Modne konfekcije »Novitet«. Kako smo već pisali, vlasnik ovoga poduzeća Dragan Đurić, prodao je svoj većinski udio u sonćanskoj radnoj jedinici vlasnicima francuske modne kuće »Apostrof«, koji su osnovali novo poduzeće u sklopu svojega sustava – »Apo fashion system«, društvo s ograničenom odgovornošću Sonta.  Svi  djelatnici pogona toga dana su raskinuli ugovornu obvezu o radu s »Novitetom«, a u isto vrijeme potpisali su ugovor o radu u novom poduzeću i tako je »Apo fashion system« službeno počeo s radom 1. rujna. Na čelu ovoga poduzeća je direktor Nedeljko Rajačić, koji se odazvao  pozivu na kratak razgovor s dopisnikom »Hrvatske riječi«.
4Kakva je Vaša uloga u cijeloj pripovijesti o »Novitetu« i »Apostrofu«?
»Apostrof« je godinama surađivao sa »Novitetom«, mislim na obostrano zadovoljstvo. Kao koordinator ovoga dijela suradnje, dobro sam sagledao sve strane suradnje, kako one pozitivne, tako i probleme. Proizvodi za »Apostrof« rađeni su uglavnom u sonćanskom pogonu. S jedne strane, vidio sam koliko su to dobre i vrijedne djelatnice, a s druge, ovaj pogon je bio financijsko opterećenje za »Novitet«. Vlasnici »Apostrofa« bili su zainteresirani za kupovinu jedne manje tekstilne tvornice u Srbiji i ja sam im predložio upravo radnu jedinicu »Noviteta« u Sonti. Smatrao sam da se s ovim ljudstvom može raditi na dulje staze, da su to vrijedne i odgovorne djelatnice i da me neće iznevjeriti. Danas, kad je ovaj projekt stopostotno realiziran, čvrsto sam uvjeren da imamo dobru perspektivu.
4O kupoprodaji poduzeća kojemu ste Vi danas na čelu često su stizale kontradiktorne vijesti, a stvaranju neizvjesnosti kod djelatnica kumovale su višestruke odgode početka rada novoosnovanoga poduzeća. Kako ih objašnjavate?
Cijeli ovaj postupak traje od rujna prošle godine. Pregovori su išli bez problema, zapelo je tamo gdje to nismo očekivali. Nije mi jasno kako, ali ova tvornica nije imala niti građevinsku, niti uporabnu, niti bilo kakovu od ostalih dozvola, cijela situacija je bila nejasna. Jednostavno, ne znam kako je uopće i mogla funkcionirati. Takovu situaciju morali su rješavati odvjetnici, jer gazda, stranac, poslovni čovjek, ne želi ulaziti u mutne radnje, hoće čiste račune. Kako je naša administracija jako inertna, cijela ova pripovijest trajala je, nažalost, cijelih godinu dana. Sad su svi problemi i nesporazumi iza nas, cijela situacija je jasna, novo poduzeće je registrirano i od 1. rujna smo, konačno, startali s proizvodnjom za »Apostrof«.
4Izrekli ste jako pohvalne ocjene o djelatnicama u ovom poduzeću, a to je u kontradiktornosti s njihovim radnom stegom, slabim rezultatima rada i više no mizernim nadnicama u »Novitetu«. Kako biste objasnili ovu razliku?
Prvo, pogon u Sonti bio je veliki problem »Noviteta« zbog udaljenosti od stotinjak kilometara, što je povećavalo troškove proizvodnje. Izostajala je svakodnevna kontrola, a ukoliko nema cjelovite kontrole, ne može se kvalitetno ni raditi. Zamijetio sam i da su norme nerealne, no, to je unutarnja stvar »Noviteta«. O nezadovoljstvu čelnika poduzeća radnom stegom, mislim na odbijanje djelatnika da rade neradnim subotama i prekovremeno, razmišljam malo drugačije. Ukoliko od djelatnika nešto tražiš, zauzvrat mu moraš pružiti i satisfakciju, a to je poglavito pošteno plaćena nadnica. Ove djelatnike ne osuđujem, jer dobro znam da nisu na vrijeme primali plaću, nije im isplaćivan regres, nisu bili plaćeni za prekovremeni rad i onda je došlo do velikoga opuštanja, do odbijanja rada neradnim subotama i tako je došlo do problema sa završetkom naručenoga posla, za kojega je »Novitet« uvoznik. To je razlog što je, po najnovijem aneksu ugovora, umjesto 20. kolovoza transformacija poduzeća urađena 1. rujna. Vidljivo je da su se djelatnice trgle iz letargije, disciplinirano obavljaju svoje radne zadaće, jednostavno nemam s njima nikakvih problema. 
4I sami ste zamijetili ono na što djelatnice već dugo skreću pozornost, a to su nerealno visoke norme, a samim tim i mizerne nadnice. Mogu li se uposlenici nadati boljitku na tom polju?
Pritisak na norme je postojao u »Novitetu«, vjerojatno će postojati i kod nas. Nikako ne možemo podizati norme, a istodobno podizati i plaće. Sad smo cijenu norma-sata podigli sa 53 na 70 dinara. Ukoliko ocijenimo da je norma na pojedinim operacijama  nekorektna, uslijedit će korekcije, tako da se djelatnici ne moraju plašiti zakidanja od njihovih zarada. Generalni direktor i jedan od suvlasnika »Apostrofa« Siniša Božanić u svakodnevnom je kontaktu sa mnom i suglasan je sa svim mjerama koje namjeravamo poduzeti. Najjednostavnija poslovna filozofija je da je zadovoljan radnik ujedno i dobar radnik. Mi prema djelatnicima namjeravamo biti maksimalno korektni, no, zauzvrat očekujemo i njihov pošten odnos prema poduzeću u kojemu zarađuju kruh. 
4U krugu se poduzeća ne može vidjeti glomazan administrativno-računovodstveni aparat, tako karakterističan za poduzeća u Srbiji. 
Sa momentalnim kapacitetom od 90 djelatnika dovoljne su nam dvije žene u obračunskom odjelu i pogonska režija potrebna za praćenje proizvodnje. Svi moramo shvatiti i prihvatiti činjenicu da poduzeće nije socijalna ustanova, pa da moramo izmišljati imaginarna radna mjesta i poslove, ili davati neplaćena odsustva, čak i do godinu dana, kako netko ne bi dobio otkaz. Cilj poduzeća je ostvarivanje profita, a o socijalnim programima trebala bi brinuti država.                                                              g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika