Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Košarka
Hrvatska izborila 
kvalifikacije 
za OI
 
Osvajanjem šestog mjesta na Eurobasketu 2007 u Španjolskoj hrvatska košarkaška reprezentacija izborila je plasman u dodatne kvalifikacije za plasman na sljedeće Olimpijske igre kojima će iduće godine biti domaćin Peking. Poslije burna dva tjedna i turbulentnih nastupa u kojima je, na koncu, bilo mnogo više lošije nego dobre igre (omjer pobjeda i poraza 3-6 ), sastav predvođen izbornikom Jasminom Repešom ispunio je zadani cilj. Reprezentacija znatno oslabljenja ne igranjem četiri kvalitetna igrača (odbili nastup), u kojoj su na velikom natjecanju debitirala čak šestorica igrača bez većeg iskustva, može i mora biti zadovoljna postignutim plasmanom. Jer ako, primjerice, jedna Srbija i Italija nisu uspjele izboriti niti plasman u četvrtfinale, rezultat Hrvatske u ovom trenutku je ipak određeni uspjeh. Posebice ako se u te tri skromne pobjede izdvoji i uspjeh protiv domaćina, svjetskog prvaka i viceprvaka kontinenta Španjolske. U biti, samo u tom susretu viđena je ona prava košarka, košarka koja je podsjetila na vremena kada je Hrvatska predstavljala perjanicu europske košarke. Ostaje nada da će se na dodatnim kvalifikacijama izboriti plasman na Olimpijadu, a onda će možda neki promijeniti mišljenje i ponovno zaigrati u hrvatskoj majici.
Razigravanja za plasman od 5.- 8. mjesta 
Hrvatska – Francuska 86 –69
Za 5. mjesto
Hrvatska – Njemačka 71 – 80
 
 
Atletika
Blanka opet prva
 
Nakon 16. pobjede na nekom od svjetskih mitinga i osvojenog naslova svjetske prvakinje u skoku u vis, vijest o pobjedi Blanke Vlašić kao da i nije vijest. No, u roku od samo dva dana, Blanka je slavila na dva mitinga Zlatne lige – u Bruxellesu i Berlinu, preskačući po 18. put graničnu visinu od dva metra. Uz to na gotovo svakom je napadala i visinu novoga svjetskoga rekorda (210 cm), ali je još uvijek za koji »cenat« udaljena od mjesta koje joj, prema prikazanim rezultatima i kvaliteti, jamačno pripada. Nažalost, zbog samo jednog neuspjeha na prvom mitingu sezone u Oslu, kada je zauzela drugo mjesto, Vlašić je propustila mogućnost diobe zlatnog  milijunski vrijednoga jack pota, koji se raspodjeljuje među natjecateljima koji su trijumfirali na svih šest mitinga tzv. Zlatne lige.
 
 
Tenis
Velika Britanija – Hrvatska
 
Od petka do nedjelje (21.-23. rujna) Wimbledon će biti domaćin odlučujućem susretu za ostanak u Svjetskoj skupini Davis-cupa u kojemu će se boriti reprezentacije domaćina Velike Britanije i Hrvatske. Povredom drugog igrača Marija Ančića i odbijanjem da igra trećega Ive Karlovića, uz Ivana Ljubičića, koji se ovim susretom oprašta od reprezentacije, boje Hrvatske branit će još Marin Čilić, Roko Karanušić i Lovro Zovko. Za Britance će nastupiti Tim Henman, koji se također oprašta, te njihova najveća nada Andy Murray, kao i Jamie Murray i Jammie Baker.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika