Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Efekti, transformirajte se!

Film o svima nama dragim robotima koji se transformiraju, konačno je stigao. Tako je, »Transformersi« su u kinima! Svakako smo svi mnogo očekivali od filma na koji se čekalo 20 godina, a koji su uzeli raditi ruku pod ruku Michael Bay (»Otok«, »Loši momci« 1 i 2, »Teksaški masakr motornom pilom«) kao redatelj i Steven Spielberg (nema dovoljno velike zagrade da se spomene potrebno, ali nema ni potrebe) kao producent. I što smo dobili? Dobili smo ultra-ludu-cyber-slasticu. Naravno, vi sad mislite kako sam ja neki obožavatelj »Transformersa« i da sam ih gledao još kao mali, pa ih hvalim jer sam subjektivan po tom pitanju. Apsolutno ste u pravu. 
JAPANSKE IGRAČKE: Film »Transformers« je napravljen po istoimenoj crtanoj seriji, koja je zasnovana na seriji japanskih igračaka na »sklapanje i rasklapanje«, a imao je i svog animiranog prethodnika iz 1986. godine, također zasnovanog na seriji. Tako se ovo novo ostvarenje (kad god se ono pojavilo) imalo na što osloniti, ali i obvezu ispuniti mnoga, desetljećima stara očekivanja. Kada su CGI efekti dostig-li razinu koju danas imaju (čestitajte »King Kongu« Petera Jacksona, mada ni tu nije kraj), odmah su se pojavili i novi »Transformersi«. Glavna snaga ovog filma, pokraj CGI efekata (o kojima neće biti posebne riječi osim stalnog spominjanja) i iskusnog gorespomenutog dvojca kao nositelja projekta, jest u izuzetno mladoj ekipi. To se prije svega odnosi na glavne uloge: karizmatičnog Shia LaBeoufa kao smušenog Sama Witwickyja i seksipilne Megan Fox kao Mikaele Banes. Ove mlade zvijezde izuzetno su se dobro snašle u svojim ulogama i da nema loše napisanih scenarija i nekoliko očajnih sporednih uloga, moglo bi se reći da je gluma u filmu za čistu osmicu (ali ništa bolje se ni ne očekuje od holivudskog ljetnog block-bustera). Naravno, postoji i jedna »desetka«, a nju je zavrijedio veteran John Turturro kao Agent Simmons (član specijalnog odjela vlade Sjedinjenih Američkih Država »Sektor 7« - za koji nikada niste čuli, a vjerojatno ni nećete). Torturro je svojim šarmom zasjenio sve, iako mu nije dano mnogo minuta (ali nije nikome u filmu, pa čak ni Optimusu Primeu), sve što izgovara vrlo je odmjereno ili komično, za što zasluge sasvim sigurno idu njemu zbog sjajnih improvizacija. 
»REALNI« UVJETI: Treba reći i kako je gluma u filmu poprilično uvjerljiva (ako ponovno ne računamo onu baš lošu), jer je korišteno mnogo specijalnih efekata na samom setu tako da su glumci radili u gotovo »realnim« uvjetima. Primjerice, glavni glumac LaBeouf je prije snimanja jedne scene u kojoj mu se tik uz glavu nalazila kamera u neprobojnoj staklenoj kutiji upitao zašto je kamera zaštićena, a redatelj mu je odgovorio: »Pa da se ne ošteti od eksplozije, naravno«.  I tako, sve što vidite u filmu, a nije džinovski leteći robot na rasklapanje, jest 100 posto realna situacija. A za to se pobrinula i američka vojska, koja je na uslugu ekipi filma dala najnoviju vojnu opremu (od noža do zrakoplova), što ovaj film čini primjerom najveće suradnje vojske i Hollywooda u povijesti (u filmu se pojavljuju vozila koja su još za vrijeme snimanja ili neposredno prije bila dio vojne tajne). 
Radnja je ista kao i u animiranoj seriji: Autoboti se bore s Deseptikonima i to sve na planetu Zemlji (film je reklamiran sloganom »Naš svijet, njihov rat«). Scenarij je izuzetno loš i pokraj sve buke, pucanja i skakanja, ali i izuzetne duhovitosti u nekim momentima, na kraju i nije jasno što se dogodilo, niti zašto su se neki likovi u filmu uopće pojavljivali. Očigledno je cijela »priča« služila kao paravan kako bismo mogli gledati super-svemirsku mašineriju na djelu, a to nije razočaralo. To ovaj film istovremeno čini i najboljim i najgorim filmom kojeg možete pogledati ovoga ljeta.  g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika