Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Naglasak na hrvatskom dramskom stvaralaštvu u Podunavlju

»Dani Balinta Vujkova« s podnaslovom Dani hrvatske knjige i riječi, ove godine šesti po redu, održat će se od 11. do 13. listopada. Tijekom tri dana književnom će se baštinom i jezikom baviti jezikoslovci, književnici, kazališni umjetnici, nastavnici pa i oni koji tek ulaze u svijet literature – učenici.  
Na stručno-znanstvenom skupu na temu »Sakupljački rad Balinta Vujkova« te »Hrvatsko dramsko stvaralaštvo u Pudunavlju« govorit će petnaestak sudionika. »Ove će godine dramsko stvaralaštvo imati posebnu težinu. U kontekstu kazališta rasvijetlit ćemo prošlost i udio Hrvata u kazališnom životu u Podunavlju, progovorit ćemo o pučkom teatru, inače vrlo zastupljenom u suvremenom kazališnom životu u Hrvatskoj i u Mađarskoj. Možda će ovo biti poticaj za stvaranje klime za razgovor i o hrvatskom ansamblu u našoj sredini«, kaže predsjednica Organizacijskog odbora Katarina Čeliković. 
Ona ističe kako će i ove godine velika pozornost u okviru manifestacije biti pridana nastupu učenika osnovnih škola, a po prvi puta i gimnazijalki. »Četvrtak 11. listopada je ‘Dan posvećen učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku’ kada će oni u Hrvatskom kulturnom centru ‘Bunjevačko kolo’ na svoj način ‘ispripovidati pripovitke’ koje je zapisao Balint Vujkov. Ovako će narodna književnost biti vraćena narodu – onima zbog kojih se sve ovo i priređuje. Nastup učenika je pravo blago jer se ponovno uči ili ponavlja ‘bunjevačka rič’, djeca uče moralne vrijednosti svojih predaka i tako prenose tradicijsku kulturu Hrvata Bunjevaca i Šokaca«, objašnjava organizatorica. 
Stručno-znanstveni skup počinje u petak 12. listopada u 9 sati, u čitaonici Gradske knjižnice otvorenjem izložbe knjiga, fotografija i drugih materijala vezanih uz dramsko stvaralaštvo, a nastavlja se u subotu također u 9 sati, na istom mjestu, kada će uz predavanja biti i prikazi novih knjiga. »Ovi su dani mjesto za valorizaciju književne baštine i prikazivanje novog, suvremenog književnog stvaralaštva. Za sve bibliofile bit će zanimljivo vidjeti i čuti predstavljanje novih knjiga od kojih izdvajam još jednu knjigu za djecu s bajkama Balinta Vujkova, pod naslovom ‘Pupko i družina’«, kaže Čelikovićeva te dodaje: »Ovaj bogat program za sudionike skupa imat će i zavičajnu ‘notu’. Oni će naime u petak poslijepodne imati prigodu posjetiti etno-salaš na Đurđinu i pogledati crkvu i stalnu postavku predmeta i slika u tehnici slame. I tamo će se odvijati razgovor o ovogodišnjim temama«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika