Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dizajn za novi senzibilitet

Do kraja mjeseca u galeriji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Vojvodine (Ilije Ognjanovića 3) u Novom Sadu može se pogledati izložba »Dizajn za novi senzibilitet« grafičkog dizajnera Viktora Jurige, koja je otvorena u utorak 18. rujna. Autor se publici predstavio s osam digitalnih grafika nastalih u posljednjih nekoliko godina.  
»Možda je suvišno navesti i činjenicu da je Viktor Juriga član Udruženja primijenjenih umjetnika Vojvodine i da je posljednjih godina sudjelovao na većini njihovih skupnih izložaba, jer takav biografski podatak često ne ukazuje dovoljno na kvalitetu autorskih radova, već ima neki revijalni karakter. Stoga je sazreo trenutak da se nakon samostalne izložbe 2002. godine u Yu-Fest caffeu u Subotici, Viktor ponovno predstavi publici sa svojim vizionarsko-fantazmagoričnim digitalnim grafikama proisteklim iz nesputane imaginacije, ‘iz glave’, kako Viktor ima običaj reći«, zapisala je, među ostalim, u katalogu izložbe etnologinja Viktorija Šimon-Vuletić iz Gradskog muzeja Subotica.       
Viktor Juriga je rođen 1975. godine u Subotici i odrastao je u fotografskom studiju svog oca, fotografa Augustina Jurige. Nakon srednje grafičke škole završene u Subotici, školovanje i profesionalno usavršavanje nastavlja u SAD i 1997. godine stječe diplomu »primijenjenog poslovanja u oblasti grafičkog dizajna« na Lakeland koledžu u Clevelandu. Kao dizajner i autor digitalnih grafika oprobao se na mnogim poljima na kojima se grafički dizajn uspješno primjenjuje – od samostalnih, autorskih izložbi, scenografije, modnih kataloga, omota za knjige i CD, pa sve do osmišljavanja vizualnog identiteta svjetski poznatih kompanija. Trenutačno je uposlen kao art direktor u reklamnoj agenciji »Ovation BBDO« u Beogradu. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika