Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Borba za »podvodnu umjetnost«

Na nedavno otvorenoj skup-noj izložbi »Pogodite zašto« u subotičkoj Modernoj galeriji »Likovni susret« sudjelovao je i Srđan Milodanović, student završne godine Akademije umjetnosti u Novom Sadu, odsjek slikarstvo u klasi prof. Milana Blanuše. 
Rad kojim se publici predstavio – podvodna instalacija i video pod nazivom »Ribe« – započet je prije dvije godine i dio je šire priče o podvodnoj umjetnosti koju ovaj student slikarstva pokušava »izgurati«. Naime, već nekoliko godina bavi se ronjenjem, kroz koje je, slijedeći unutarnji umjetnički poriv, otkrio čari podvodne fotografije. Potaknut idejom da se podvodna fotografija uvede u sferu umjetničkog, odnosno izdigne iznad razine dokumentarističkog, prošle je godine bio jedan od inicijatora i sudionika izložbe »Podvodna umjetnost?«, koja je priređena u novosadskoj Art klinici. 
»Sudjelovalo je nekoliko autora koji se bave podvodnom fotografijom. Konkretno, moje su fotografije bile postavljene u akvarij i pratio ih je zvuk snimljen ispod mora. Osim same postavke, izložba je imala i promotivni karakter ovog novog područja umjetničkog djelovanja, što je bila tema predavanja koje je organizirano u okviru izložbe«, kaže Milodanović, podsjećajući kako se i sama fotografija svojedobno borila za status jedne od grana umjetnosti. Inače, da se već etablirao u spomenutoj oblasti, govori i zlatna medalja s natjecanja u podvodnoj fotografiji na Adi Ciganliji, koju je osvojio svibnja prošle godine. 
S obzirom da je budući diplomirani slikar, slikarstvo je primarno u njegovoj akademskoj naobrazbi. U praksi najčešće se koristi tehnikom asemblaža, a u tematskom smislu, zanimaju ga apstraktni motivi i forme. Kao materijal posebno ga interesira metal, u kojeg, kako pojašnjava, najbolje uspijeva pretočiti svoje osobine, dok rđanjem metala njegovi radovi ujedno mogu ukazati na stanje prolaznosti.  
Ekološka je poruka bitan segment njegova likovnog izražavanja. »Roneći, ponekad mi se čini kako u moru ima više otpadaka iz ljudskog svijeta, nego li riba. Stoga, često fotografiram upravo predmete kojima nije mjesto u vodi«, kaže on.
Upitan za planove nakon studija, naš sugovornik mudro odgovara kako im na Akademiji ponavljaju da ih škola neće načiniti umjetnicima. »Kad završim školu bit ću diplomirani slikar i profesor likovne kulture, a ostalo je na meni«, dodaje Srđan Milodanović na kraju razgovora.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika