Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»Mladost pleše« u Maloj Bosni 
 
Peta po redu, folklorna večer pod nazivom »Mladost pleše« održat će se u subotu 22. rujna, u Domu kulture u Maloj Bosni. Nastupit će kulturno-umjetnička društva iz Vojvodine i Republike Hrvatske, a organizator je Hrvatska udruga kulture »Lajčo Budanović« iz Male Bosne. Početak je u 19 i 30 sati.
 
»Bokeljska priča« u Rijeci
 
U organizaciji Hrvatskoga građanskoga društva Crne Gore (HGDCG), a pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, u subotu 22. rujna u Rijeci, u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i na Trsatskoj gradini, održat će se manifestacija »Bokeljska priča«. Cilj manifestacije je riječkoj javnosti predstaviti kulturnu baštinu Hrvata u Crnoj Gori, ali i uspostaviti plodniju suradnju, kako u kulturi tako i u gospodarstvu. 
U okviru manifestacije bit će predstavljanja knjiga prof. dr. Milenka Pasinovića »Hrvati u Crnoj Gori s posebnim osvrtom na Boku kotorsku i drugu polovicu XX. stoljeća«, a o izdavačkoj djelatnosti HGDCG govorit će dr. Ivan Ilić, predsjednik Društva. Osim predstavljanja izdavaštva, bit će otvorena i izložba starih razglednica iz kolekcije Mire Ulčara te povijesnih fotografija hrvatskih društava Boke iz arhiva HGDCG. Izložbu će predstaviti prof. Marija Mihaliček iz Muzeja Perasta, a otvorit će je prof. Ivan Kamenarović.
U predstavljanju kulturne baštine Hrvata u Crnoj Gori kao suorganizatori sudjeluju i Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica te Hrvatska matica iseljenika – podružnica Rijeka.
 
Dvobroj »Matice« 
za kolovoz i rujan
 
Iz tiska je izašao već tradicionalni dvobroj časopisa »Matica« za kolovoz i rujan. Mjesečnik piše o brojnim priredbama, školama, turnejama u organizaciji Hrvatske matice iseljenika (Ljetna škola hrvatskoga folklora u Pučišćima na Braču, Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture u Zagrebu, Mala škola hrvatskoga jezika i kulture u Novom Vinodolskom, Eco Heritage Task Force u Kaštel Novom, turneje hrvatskih folklornih društava iz Geelonga, Mississauge, Santiaga de Chilea po Hrvatskoj…). Osim tema posvećenih HMI-u, dvobroj donosi mnoštvo drugih članaka, kao primjerice o Špancirfestu – jedinstvenom festivalu uličnih šetača koji se održava u Varaždinu, o Željku Mavroviću koji je od vrhunskog sportaša postao izuzetno uspješan poljoprivredni poduzetnik, o osnivanju Međunarodnog centra podvodne arheologije u Zadru, te piše i o 
žetvenoj svečanosti »Dužijanca« u Subotici. Između ostalog, tu su i razgovori s Antunom Domićem, hrvatsko-čileanskim znanstvenikom i književnikom, Antom Pavlovićem, savjetnikom Hrvatskog nogometnog saveza, i Danijelom Gajskim, znanstvenikom iz SAD-a.
Promocija romana »Velebitski orao« 
u Subotici
 
Predstavljanje knjige »Velebitski orao« Tomislava Ketiga, objavljene nakladom NIU »Hrvatska riječ«, održat će se u utorak 25. rujna u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici. Ovom prigodom bit će predstavljen i roman »Duga senka svitanja« istog autora.
  Osim autora, o knjigama će govoriti šef katedre za mađarski jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prof. dr. János Banyai, urednik nakladničke Agencije »Misli i riječi« Žika Berisavljević, književnik Zvonko Sarić i urednik nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ« Milovan Miković. Početak je u 19 i 30 sati. 
  
»Duh u močvari« na festivalu u Pečuhu
 
Hrvatski igrani film za djecu »Duh u močvari« redatelja Branka Ištvančića, u produkciji Interfilma i Hrvatske radiotelevizije iz 2006. godine, pozvan je u službenu selekciju na »Moveast«, međunarodni filmski festival u Pečuhu, u Republici Mađarskoj, koji će se održati od 30. rujna do 7. listopada.
Ovaj hrvatski film za djecu na programu je u kinu Uránia Cinema u ponedjeljak, 1. listopada, s početkom u 15 sati. 
Festival »Moveast« ima za cilj predstavljanje debitantskih radova redatelja s područja istočne i srednje Europe, pa tako i zemalja regije kojoj pripadamo. 
 
Književna večer u Rumi
 
U velikoj dvorani HKPD »Matija Gubec« u Rumi, u subotu 15. rujna, održana je književna večer u okviru koje su promovirane dvije knjige – »Doseljavanje i duhovni život Hrvata u Rumi« Ratka Rackovića i knjiga poezije »Kolevka sremskog paora« Đure Šefera. Književnu je večer prigodnim govorom otvorio predsjednik HKPD »Matija Gubec« Zlatko Kolarić, a o prvospomenutoj knjizi potom su govorili Đura Šefer i autor Ratko Racković. Istaknut je izuzetan značaj spomenute knjige za razumijevanje, kako povijesti hrvatskog življa u Rumi, tako i povijesti Rume i Srijema u cjelini, a autoru knjige predsjednik Kolarić uručio je prigodnu zahvalnicu.
Knjiga poezije »Kolevka sremskog paora« Đure Šefera, kako je istaknuto prigodom promocije, jest djelo zavičajne srijemske poezije i kroz njegove se pjesme snažno i upečatljivo osjeća duh davnih i prošlih vremena. Ovom prigodom Đura Šefer je najavio i izlazak iz tiska svoje nove knjige. 
U okviru večeri nastupili su tamburaši s vokalnim solistom Dušanom Stuparom na čelu. 
N. J. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika