Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tri godine od terorističkih napada

4 4. rujna 1862. godine rođen je u Osijeku Franjo Krežma, hrvatski violinski virtuoz i skladatelj. Nastupati je počeo u osmoj godini, a u devetoj je skladao i zahtjevnije kompozicije. Sa sestrom Ankom završava bečki konzervatorij te koncertira u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Mađarskoj. Požar je uništio njegovu violinu, a od opusa su ostali tek fragmenti. Umro je 15. lipnja 1881. godine.

4 4. rujna 1991. godine srbijanske su snage napravile pokolj u Četekovcu i susjednim papučkim selima. Nitko zbog toga nije sankcioniran.

4 5. rujna 1988. godine umro je Danko Oblak, hrvatski književnik. Rodio se u Zagrebu 19. ožujka 1921. godine, gdje je završio i Trgovačku akademiju. Sudionik je antifašističkoga pokreta od ljeta 1943. godine. Novinarskim i spisateljskim radom počeo se baviti još prije rata. Radio je u Nakladnom zavodu Hrvatske i u redakciji lista Pionir, a uređivao je i tjednik Novine mladih. Bio je umjetnički direktor Zora filma te urednik kulturne rubrike Večernjeg lista. Pisao je kritike, reportaže, putopise i komentare kulturnih zbivanja. Autor je filmskih i TV scenarija. Uz Kamila Ferenčaka, novinara, i Slavka Macarola, sveučilišnoga profesora, osnivač je izviđačke organizacije, koja program crpi iz skautskoga pokreta. U romanima Priče kraj logorske vatre, Zelena patrola, Treća crnovrška te Poletarci opisao je pustolovni duh i mnoge avanture dječaka i djevojčica u izviđačkim družinama. Dobitnik je više desetaka najuglednijih književnih nagrada.

4 5. rujna 1638. godine rođen je Luj XIV., francuski kralj, poznat po raskošnom i egocentričnom životu. Nakon ustajanja u jednoj bi sobi obuo lijevu čarapu, u drugoj sobi desnu, hlače je oblačio u trećoj prostoriji, lijevu cipelu u četvrtoj, i tako u nedogled – za svaku je od tih radnji bio uposlen poseban čovjek kojemu je to bila jedina obveza. Vladao je dulje nego ijedan europski vladar (1642.-1715.), a najpoznatije su mu uzrečice »Država – to sam ja«, »Ja sam kralj Sunce« te »Nakon mene potop«. Dao je izgraditi raskošan dvorac Versailles i u njega i njegovu okolicu smjestio umalo cijelo francusko plemstvo. Versailles je imao dvjestotinjak soba, desetak kuhinja, nekoliko dvorana, ali ni jedan zahod. Postojali su posebni službenici u dvorcu, koje su zvali pi-pi, koji su nosili kante u koje su plemići i plemkinje nuždili dok se uslugama pipija posluga nije smjela koristiti. Međutim, kako je pipija bilo malo, a plemića puno, mnogi su nužde obavljali u perivojima, ako su do njih stigli, te u skrivenim kutovima dvorca. Suvremenici pišu da opaki smrad poništava sjaj Versaillesa.

4 5. rujna 1944. godine u Zanzibaru rođen Freddy Mercury, pjevač skupine Queen. Umro je ljeti 1991. godine od AIDS-a.

4 5. rujna 1972. godine upali su pripadnici arapske terorističke skupine u olimpijsko selo u Münchenu te ubili nekoliko židovskih sportaša, a neke oteli te tražili puštanje na slobodu svojih suboraca.

4 5. rujna 1997. godine umrla je u Kalkuti Majka Tereza, katolička redovnica, dobitnica Nobelove nagrade.
4 U jutro 7. rujna 1812. godine sudarile su dvije moćne vojske, Napoleonova i Kutuzovljeva. Neki pričaju da je bilo neodlučeno, neki da su pobijedili Francuzi, neki da su pobijedili Rusi, no pobjednika i poraženih je pored Borodina ostalo ležati približno 90 tisuća ljudi.

4 7. rujna 1978. godine umro Grga Novak, akademik, arheolog, egiptolog i povjesničar te dugogodišnji profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Osim objavljivanja rezultata arheoloških istraživanja rodnoga Hvara, Novak, je napisao sintezu povijesti Dalmacije.

4 8. rujna 1944. godine Nijemci su raketama V2 počeli gađati London. Krstareće je projektile projektirao Verner von Braun, vodeći njemački znanstvenik, kojeg su nakon sloma nacizma Amerikanci odveli u SAD. Braun je za Amerikance izradio hidrogensku bombu, bio je vođa projekta Apollo te je radio na izradi space shutlla.

4 Bosanski paša Jakub provalio je 1493. godine u hrvatske i slovenske zemlje, a kod Udbine na Krbavskom polju dočekala ga je 9. rujna 1493. godine vojska bana Emerika Derenčina i hrvatskih plemića. Premda nije bilo nikakva razloga da se snažna vojska Jakub-paše ne dočeka u nekom klancu gdje se ne bi mogla dobro organizirati i iskoristiti svoju snagu, hrvatski su je plemići napali u ravnici i bili katastrofalno poraženi.

4 10. rujna 1976. godine na nebu iznad Zagreba sudarili su se avioni Inexa Adrije i britanske avionske kompanije. Poginulo je 176 putnika i članova posade.

4 10. rujna 1898. godine ubijena je u atentatu na ženevskome jezeru austrougarska carica i kraljica Elizabeta Habsburg (Sisi), supruga Franje Josipa I.

4 11. rujna 74. godine prije Krista izbio je ustanak rimskih robova pod Spartakovim vodstvom.

4 11. rujna 2001. godine teroristički napad na gradove u SAD. Pentagon. New York. Zapadna Pennsylvanija. U četiri je zrakoplova bilo 233 putnika, 25 članova posade i 8 pilota. U neboderima WTC bilo je nekoliko tisuća ljudi.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika