Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Nogomet
Hr­vat­ska – Mađar­ska 3:0

U svom prvom susretu 8. kvalifikacijske skupine za plasman na Svjetsko prvenstvo u nogometu (Njemačka 2006.) reprezentacija Hrvatske pobijedila je Mađarsku sa 3:0 i osvojila prva tri boda. Subotnja večer na stadionu »Maksimir« donijela je poletnu i angažiranu igru »nove« momčadi novog izbornika Kranjčara, koja je, na koncu, rezultirala uvjerljivim rezultatom. Posve suprotno Barićevoj koncepciji »Cico« se odlučio za znatno ofenzivniju postavu, igrajući od prve minute s tri napadača (Pršo, Klasnić i Kranjčar), koji su mu povjerenje uzvratili s prva dva pogotka. Jedan od ključnih detalja ovog susreta dogodio se već u 11. minuti, kada je vrlo dobri engleski sudac Riley crvenim kartonom sankcionirao pregrubi start laktom mađarskog obrambenog igrača Simeka. S igračem više, ali i cjelovito sadržajnijom igrom, koja se ponajviše ogledala u dominaciji na sredini terena (Babić, Vranješ, N. Kovač), momčad Hrvatske je ubrzo i materijalizirala brojčanu prednost. Uz efikasnost navalnog tandema, treći gol je bio autogol mađarskog igrača Gyepesa. Obrana na čelu s Tudorom izvrsno je obavila posao, zatvorivši prilaze golu Butine.
Hrvatska: Butina, Srna (Mornar), Šimunić, R. Kovač, Tudor, Vranješ, Babić, Pršo, (Olić), N. Kovač, Klasnić, Kranjčar (J. Leko)
Strijelci: Pršo 32, Klasnić 57, Gyepes (autogol) 81

Uvjer­lji­vi Bu­ga­ri i Šveđani

Glavni konkurenti Hrvatske u 8. kvalifikacijskoj skupini, reprezentacije Bugarske i Švedske, sigurno su startali u prvim kvalifikacijskim susretima. Momčad izbornika Stoichkova svladala je Island u gostima (1:3), dok je Švedska »isprašila« Maltu (0:7) na njenom otoku.

San Ma­ri­no – SiCG 0:3  

Nogometna reprezentacija SiCG krenula je u kvalifikacije za SP u Njemačkoj 2006. pobjedom (0:3) u gostima kod najslabije momčadi skupine 7, San Marina. Sigurnom igrom i zgodicima Jestrovića 2 i Vukića, SiCG je uspješno započela natjecanje u izuzetno teškoj skupini u kojoj su još i Španjolska i Belgija, te Bosna i Litva.

Odbojka
EP za ju­ni­o­re u Za­gre­bu

U glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, od 4 do12. rujna igra se Europsko prvenstvo u odbojci za juniore. Reprezentacija domaćina natječe se u prvoj skupini s vršnjacima iz: SiCG, Nizozemske, Mađarske, Italije i Češke. U drugoj skupini za plasman u polufinale borit će se: Letonija, Francuska, Španjolska, Rusija, Bugarska i Njemačka. U prvom susretu Hrvatska je poražena od Nizozemske (0:3), dok je SiCG turnir započela pobjedom protiv Italije (3:2)

Tenis
US Open
bez hr­vat­skih te­ni­sača

Očito pod dojmom Olimpijade u Ateni hrvatski brončani dvojac završio je nastup na US Openu već u prvom kolu posljednjeg Grand Slam turnira sezone. Mario Ančić je poražen od Olivera Rochusa (7:5, 6:2, 7:6), a Ivan Ljubičić je predao susret H. T. Leeju kod rezultata (6:3, 3.6, 1:1). I treći hrvatski tenisač u glavnom ždrijebu Ivo Karlović završio je turnir u prvom susretu – bolji je bio Henman (7:6, 6:7, 4:6, 6:4, 6.4). Kod tenisačica prvo kolo donijelo je susret Jelene Kostanić i Karoline Šprem u kojemu je slavila Kostanić sa (6:3, 2:6, 6:4), a Silvija Talaja je odmah završila nastup porazom od Danillidou (6:3, 3.6, 5:7). Najbolji rezultat postigla je Kostanić, koja je dogurala do trećeg kola u kojem je poražena od Sugiyame (1:6, 3:6).

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika