Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Atena je veliko sportsko iskustvo

Jedini predstavnik na proteklim Olimpijskim igrama, nekada iznimno trofejnog, hrvanja grčko-rimskim stilom s prostora bivše zajedničke države bio je mladi hrvač subotičkog »Spartaka« Davor Štefanek. Najmlađi od dvadeset i dva najbolja svjetska borca, koji su izborili nastup na najvećoj sportskoj smotri, nažalost, nije uspio zabilježiti plasman, izgubivši obje borbe (protiv Japanca i Peruanca) u svojoj eliminacijskoj skupini, ali, kako su mu ovo tek prve igre, vrijeme zasigurno radi za njega. Aktualni svjetski juniorski i europski viceprvak prepričao nam je svoje dojmove iz atenskog Olimpijskog sela.
4Olimpijada! Najveći događaj u životu jednog sportaša. Kako ste je Vi doživjeli?
Krećući na olimpijske igre, mislio sam da će to biti kao i svako drugo veliko natjecanje, ali, kada sam stigao tamo, onda sam tek vidio da je to nešto posve drugo. Prije svega to je jedno veliko sportsko iskustvo za mene, s obzirom da su na olimpijskom turniru sudjelovala 22 najbolja hrvača na svijetu.
4Kada je objavljen ždrijeb eliminacijske skupine, vjerovalo se da možete napraviti bolji rezultat?
Istina je da nisam dobio tešku skupinu. Nažalost, gledajući danas te dvije borbe koje sam izgubio, uvjeren sam da bi ih danas posve drugačije hrvao. Protiv Japanca sam izgubio jer je tog dana bio apsolutno bolji, ali poraz od Peruanca je plod mojih pogrešaka koje su me koštale ishoda tog meča.
4Razlog lošijeg rezultata možda se krije u nekim okolnostima koje su znakovito utjecale na Vaš konačni doprinos u borbama na strunjači?
U biti tijekom cijelih igara ja sam bio gotovo posve sam. Nisam imao nikog uz mene, bio sam bez sparing partnera, i po cijeli dan, mimo vremena za trening sam bio dosta usamljen. A da stvar bude gora tih uvodnih dana, jer nisam imao s kime drugim, baš sam trenirao s Japancem i Peruancem, s kojima sam poslije ušao u eliminacijske borbe.
4Prije samog izlaska na strunjaču imali ste problema i s viškom kilograma?
Da, morao sam skinuti nekoliko kilograma, da bih se vratio na kilažu potrebnu za moju kategoriju. Tako sam morao nositi i trenerke i šuškavac na temperaturi od 40 stupnjeva celzija što uopće nije bilo ugodno na tropskoj vrućini užarene Atene. Povrh toga tu je bio i redoviti odlazak u saunu.
4Kako je izgledao jedan Vaš atenski dan?
Ustajao sam oko 8 časova izjutra, navukao već spomenutu dodatnu opremu za skidanje kilaže i otrčao do hale, koja je bila udaljena 2 km, na prijepodnevni trening. Poslije bih se vratio u olimpijsko selo, ali kako nisam smio ništa jesti zbog kilaže, samo sam uzimao tekućinu umjesto obroka i tako sam svakodnevno propuštao ručak. Poslije podne je ponovno bio trening i tek poslije toga sam smio konačno nešto i pojesti. Navečer sam, u TV sali, pratio događanja na ostalim sportskim borilištima i negdje oko 11 sati išao sam spavati.
4Jeste li se družili s nekim drugim sportašima iz SiCG?
Nešto malo sam se viđao s džudašem, ali i on je bio preokupiran svojim nastupom pa nije imao previše vremena, dok su se sportaši iz ekipnih sportova uglavnom međusobno družili, a ja nisam želio da se »utrpavam« bez poziva.
4Kako je bilo na ceremoniji svečanog otvorenja Igara?
Sudjelovao sam u svečanom defileu sportaša, ali više ste svi vi vidjeli na televiziji. Ono što sam uspio vidjeti bilo je fantastično i nezaboravno. Ponajviše me je dojmilo paljenje olimpijskog plamena i veličanstveni vatromet.
4S obzirom da ste proveli 18 dana u olimpijskom selu, sigurno ste uspjeli vidjeti mnoge poznate sportaše u svom okruženju?
Vidio sam brojne poznate sportaše koji su živjeli u »selu«, ali bih prije svih izdvojio američke košarkaše, ruske i rumunjske gimnastičarke.
4Jeste li uspjeli pogledati neki sportski događaj uživo?
Nažalost nisam. Prvih deset dana sve je bilo podređeno skidanju kilaže i nisam bio niti pretjerano raspoložen. Jedino sam želio pogledati vaterpolo susret između SiCG i Hrvatske ali nisam uspio dobiti kartu, iako se poslije tijekom prijenosa vidjelo da je bilo dosta slobodnih mjesta na bazenu.
4A olimpijski grad Atenu?
Kada je u Atenu stigao predsjednik našeg hrvačkog kluba, onda smo par puta otišli u oblilazak grčke prijestolnice, ali sam ipak najveći dio vremena proveo u olimpijskom selu.
4Olimpijada je prošlost, a kakvi su vaši planovi za budućnost?
Prije svega mijenjam kategoriju i od sada ću hrvati u kategoriji do 66 kg. Započinje novi olimpijski ciklus priprema za sljedeću Olimpijadu. U jesen započinju ligaške borbe i turniri. Osobno vjerujem da ću u Pekingu 2008. godine biti mnogo bolji i najavljujem borbu za medalju.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika