Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ro­vinj – bi­ser Istre

Na dva kraja hrvatske jadranske obale nalaze se dva »bisera«, koja su nadaleko čuvena po svojoj urbanoj ljepoti koja odoljeva vremenu. Na jugu je impresivni Dubrovnik, dok se na sjeveru istarske obale smjestio romantični Rovinj, grad koji je malo koga ostavio ravnodušnim. Da li zbog svog impresivnog starogradskog jezgra, koje se nalazi na negdašnjem otoku, koji je u 18. stoljeću pripojen kopnu, ili zbog veličanstvene crkve Svete Eufemije koja ga nadvisuje tornjem s kojeg se pruža pogled na cijeli zaljev. Možda zbog idealno pogođenog spoja starinskog i modernističkog u arhitekturi ona plijeni ljepotom građevinarskog majstorstva. U neposrednoj blizini mora nalazi se prekrasan park prirode »Punta corente«.
    Predstavljanje Rovinja nekome, tko nikad nije bio u njemu, najbolje je započeti od osnovne karakteristike ovog mjesta, zbog koje se stotine tisuća gostiju odlučuju za ovaj istarski gradić. Prije svega, ljetovanje u ovom biseru Istre ne spada u klasični oblik godišnjeg odmora koncipiran na cjelodnevnom sunčanju i kupanju. Rovinj je, za razliku od brojnih primorskih mjesta, prije svega urbani doživljaj uživanja uz more. Jutarnja kava ili sok na jednoj od mnogobrojnih terasa na obali jednostavno je obvezujući dio potpunog užitka. »Hrvatska Venecija«, nadimak koji ovaj grad s pravom stoljećima nosi, u potpunosti opravdava autentični izgled starog grada koji je isprepleten malim, uskim uličicama u kojima se u i danas osjeti romantični dah prošlosti. Stoga nije nimalo slučajno što su brojni umjetnici izabrali Crisiu, jednu od uličica, za svoju javnu galeriju tijekom cijelog ljeta. No, najljepši dio negdašnjeg otoka, koji čini staru jezgru, je crkva Sv. Eufemije koja se nalazi na samom vrhu. Izgrađena u prvoj polovici 18. stoljeća u slavu kršćanke koja je stradala zbog vjere pod okrutnim Dioklecijanom, u njoj se čuva mramorni sarkofag u kojemu se nalaze njezini zemaljski ostaci. Brojni turisti, koji dolaze u jednodnevne izlete iz ostalih istarskih gradića, nezaobilazno posjećuju ovo impresivno mjesto da bi se poklonili sjenama vjernice koja je hrabro ušla u arenu s lavovima, žrtvujući se za snagu vlastite vjere. Brojna ženska imena (Eufemija, Fema…) ovog kraja daju se u slavu ove hrabre djevojke.
    U neposrednoj blizini stare jezgre, stotinjak metara morske udaljenosti, nalazi se maleni otok Katarina s lijepom plažom u sklopu renoviranog hotelskog objekta u vlasništvu austrijskog kapitala. Nekada su brojni turisti, koji su odsjedali u centru Rovinja, obvezatno odlazili, vozeći se malim taksi čamcima, kupati se na Katarinu, ali danas to više nije toliko rasprostranjeno, s obzirom da su, u međuvremenu, nikle brojne nove plaže duž obale. Glede kupanja najveća i najbolje posjećena plaža je svakako ona u apartmanskom naselju »Villa Rubin« (koje se nalazi par kilometara od samog središta grada) koja se proteže, povezana prekrasno uređenom šetnicom i biciklističkom stazom gotovo do samog urbanog dijela grada. U biti sav taj dio pripada kompleksu parka prirode »Punta corrente« koji predstavlja svojevrsnu atrakciju za sve ljubitelje užitka na svježem morskom zraku u kombinaciji sa stoljetnom šumom koja se prostire u cijeloj dužini od već spomenute šetnice. Za one, koji se vole okušati u nešto ekstremnijem doživljaju ljetovanja, tu je mogućnost slobodnog uspona na visoku stijenu s koje se pruža pogled na cijeli zaljev. Također stjenovita obala pruža mogućnost za osamu kupačima koji ne vole djeliti ugođaj s kupačima prepunjenih kupališta.
    Turistička ponuda grada Rovinja, koji svake godine prvi premaši milijunsku brojku noćenja, ogleda se u nekoliko hotela (Eden, Park, Montauro…), apartmanskom naselju »Villa Rubin, ali i svjetski poznatom nudističkom naselju »Monsena« u koje svake godine dolazi desetine tisuća ljubitelja naturizma. No, pokraj svih ovih mogućnosti turističkog smještaja, najviše slobodnih kreveta može se naći u ponudi privatnog smještaja. Brojni apartmani i sobe nalaze se u gotovo svakoj kući, jer je turizam glavni izvor prihoda brojnih Rovinjana. Zaposleni dio gradskog stanovništva najčešće radi u TDR-u (Tvornici duhana Rovinj), koja se nalazi u strogom centru i koja plijeni ljepotom svoje upravne zgrade i modernom galerijom slika, ili u sklopu turističkog poduzeća koje upravlja hotelima i ostalim ugostiteljskim kompleksima.
    Ukoliko se ikada odlučite posjetiti Rovinj ili pak ljetovati u njemu, odlučite se za period druge polovice kolovoza, ali prethodno rezervirajte unaprijed smještaj, jer se tada održava tradicionalna gradska fešta pod nazivom »Rovinjska noć«. U blještavilu brojnih specijalno načinjenih pozornica, na kojima se održavaju raznovrsni glazbeno-kulturni programi, u bogatoj gastronomsko-kulinarskoj ponudi morskih plodova, raskošnom ponoćnom vatrometu i cijelo noćnoj zabavi prave karnevalske atmosfere shvatit ćete zbog čega je Rovinj istinski biser istarske obale.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika