Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šezdeset godina Historijskog arhiva

Predstavnici šesnaest arhivskih ustanova iz zemlje, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sudjelovali su na Međunarodnom arhivističkom skupu, te bili nazočni na promociji monografije, čime je u utorak, 10. rujna, Historijski arhiv Subotice obilježio svoju 60. obljetnicu rada. 
Goste na skupu u Velikoj vijećnici Gradske kuće, pozdravila je ispred lokalne samouprave Ildikó Lovas, članica Općinskog vijeća zadužena za kulturu, dok se u ime domaćina obratio ravnatelj Historijskog arhiva Subotica Stevan Mačković. On je podsjetio kako je posljednji stručni arhivistički skup u Subotici održan točno prije 20 godina,  prigodom 40 obljetnice Arhiva. »Upravo zbog toga drago mi je što ovaj današnji skup ima već međudržavni karakter. Pokušat ćemo da se ovakvi skupovi održavaju redovitije, jer potrebe za razmjenom iskustava postoje. Mi kao mali međuopćinski arhiv možemo puno toga korisnoga saznati i naučiti iz rada drugih arhiva, posebno onih koji su pojedinim elementima arhivističke struke poodmakli za nijansu više od nas. Upravo zbog toga, unapređenje arhivističke prakse i teorije u cjelini, moguće je samo usvajanjem i primjenjivanjem novih europskih pravila i normi. Susreti poput ovoga i posjeti drugim državama mogu pridonijeti tom cilju«, rekao je Mačković.
Uz čestitke domaćinima, ali i poneki dar, predstavnici i ravnatelji drugih arhiva ovom su prigodom predstavili svoje ustanove, te se ujedno osvrnuli na aktualno stanje u arhivskoj struci i problematici. Pročitano je pismo direktora Arhiva Srbije Miroslava Perišića koji je bio službeno spriječen doći, a nazočnima se prvi obratio ravnatelj Arhiva Vojvodine Stevan Raičević. »Ovaj dan može nas unaprijediti i povezati sa svijetom. Povezivanje arhiva ima smisla samo ukoliko korisnici arhivske građe dođu brzo, odnosno najbrže moguće, do informacije koju traže«, naveo je Raičević. 
Sudionicima skupa ali i zainteresiranim posjetiteljima, obratili su se također i drugi ugledni gosti: ravnatelj Državnog arhiva Osijek dr. Stjepan Sršan, ravnatelj Arhiva Tuzlanske regije Izet Šabotić, ravnatelj Gradskog arhiva Budimpešte László Varga, ravnatelj Arhiva Čongradske županije  prof. dr. László Blazovich, ravnatelj Arhiva Baranjske županije iz Pečuha prof. dr. Imre Odor, te predstavnik Arhiva Bács-kiskun megye županije dr. Atilla Szabó. 
U povodu jubileja, predstavljena je i monografija »60 godina Arhiva« koja je objavljena u tiskanom i digitalnom izdanju. Predstavljajući monografiju, autor uvodnog teksta Stevan Mačković rekao je sljedeće: »Za ovih 60 godina bilo je manjih studija i članaka, a ja sam se potrudio to sakupiti na jedno mjesto i objediniti. U tomu su mi pomogle kolege, Tatjana Segedinčev koja je obradila informacije o svim uposlenicima koji su radili  tijekom ovih 60 godina. Tu su i ilustracije, fotografije, tabele i grafikoni iz prošlih vremena kao i nešto više podataka o samoj građi koju čuvamo.« 
Inače, proslava jubileja Historijskog arhiva održana je u okviru obilježavanja Dana grada.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika