Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proglasiti elementarnu nepogodu od suše

Zbog loših vremenskih uvjeta otkazano je natjecanje orača i kulturno umjetnički program koji je trebao biti održan u subotu 8. rujna, u okviru manifestacije Subotička brazda, četvrte po redu, a u organizaciji Udruge poljoprivrednika Subotica. 
Od najavljenog programa jedino nije izostala tribina na temu ovogodišnje suše i posljedica ove elementarne nepogode, kao i načina sanacije materijalnih gubitaka poljoprivrednika, a koja je održana u dvorani Nove općine.
ŠTETE VIŠE NEGO OČIGLE-DNE: »Udruga poljoprivrednika Subotica do sada se nije formalno izjašnjavala u svezi posljedica suše koja je u značajnoj mjeri pogodila regiju Sjevernobačkog i Sjevernobanatskog okruga, budući da smo smatrali kako je šteta više nego očigledna i da će mjerodavna tijela pravovremeno reagirati. Međutim, to se nije dogodilo, i mi smo sada prinuđeni na ovaj način izraziti svoje nezadovoljstvo te ponuditi neka rješenja koja smat-ramo adekvatnima, kao odgovor novonastaloj situaciji«, kaže se u zahtjevu za urgentnu pomoć. 
U obrazloženju se navodi kako su »nedostatak padalina početkom godine i tropske temperature koje su nas pratile tijekom ljeta, uvjetovale izuzetno nizak rod i neujednačenu proizvodnju te nas time doveli do ivice opstanka i u neravnomjerni položaj s ostalim regijama. Čak i kad se ukazala prilika da se i to malo kukuruza što je rodilo skupo proda, Vlada Republike Srbije usvaja uredbu o zabrani izvoza kukuruza i ostalih strateških žitarica te na taj način spušta cijenu proizvoda na tržištu i nagrađuje nakupce i trgovce poljoprivrednim proizvodima jeftinijom ponudom i enormnom zaradom u bliskoj budućnosti«, stoji u priopćenju Udruge poljoprivrednika. 
Na tribini se, osim zahtjeva za proglašenje elementarne nepogode »zbog dugogodišnjeg iscrpljivanja financijske moći poljoprivrednika koji jednostavno neće biti u stanju stvarati rezerve, te za iduću godinu obećati, ni sebi ni drugima, kvalitetnu novu sjetvu i bogatu žetvu«, kako se navodi u zahtjevu, traži pomoć Vlade Republike Srbije, Izvršnog vijeća AP Vojvodine te Općine Subotica. 
PROCJENA ŠTETE: Nakon pozdravne riječi domaćina, okup-ljenima se obratio Petar Kuntić, koji je između ostalog rekao kako je potrebno »dokazati da je sjeverna Vojvodina najviše pogođena sušom, eventualno još neke regije, ali mi se moramo boriti za naše proizvođače i za naš regiju.« 
Prije izvještaja Općinske komisije za procjenu štete od suše, nazočnima se obratio Danijel Kovačić:  »Ovakva suša nas odavno nije pogodila«, rekao je u uvodnoj riječi, i nastavio »mi smo ove godine imali parcele sa 100 postotnom štetom što se nikada nije dešavalo. Imali smo toplu zimu, sušno proljeće bez padalina i izuzetno visoke temperature tijekom ljeta koje su jednostavno spržile kukuruz.«
Predsjednik komisije za procjenu štete od suše Mirko Ostrogonac, prezentirao je materijal koji je do sada sakupljen i koji će biti kostur oko kojeg će se formirati određeni zaključci i koji će biti uključeni u dokument »koji će se proslijediti mjerodavnim tijelima, najprije vladi Republike Srbije«.
Stručna služba je polovicom kolovoza napravila preliminarnu procjenu očekivanih prinosa te su je usporedili s višegodišnjim prosjecima u posljednjih 20 godina. Po tome je višegodišnji prosjek pšenice 4,5 tona, ove godine 3 tone dakle gubitak je 22 posto. »Što se tiče merkantilnog kukuruza, oko 6 tona je višegodišnji prosjek a očekuje se 2,5 tone, s tim što će tu biti odstupanja oko iskazivanja prosječnog prinosa kukuruza. Ipak, s obzirom na stanje o kome smo govorili, u subotičkoj općini na 38.000 hektara smatram da prinos neće biti veći od 2,5 tona, što je gubitak od 58 posto. Slična je situacija i sa sojom, gubitak oko 54 posto, računamo da će biti oko 1 tone, a  višegodišnji prosjek je 2,2 tone. Suncokret je za jednu trećinu umanjen po našoj procjeni. Pšenica je doživjela gubitak oko 45-46 posto, ipak negdje i preko 50 posto«, kazao je  Ostrogonac.
Nakon izlaganja predstavnika drugih općina i udruga poljoprivrednika o suši u njihovim općinama, uslijedilo je izlaganje DDOR-a te rasprava o zahtjevima za obeštećenje posljedica suše.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika