Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Razmjene iskustva, prezentacije i promocije

U utorak 11. rujna otvoren je 83. jesenski međunarodni zagrebački velesajam koji će potrajati do 16. rujna. U šest dana Zagreb je mjesto intenzivnih poslovnih aktivnosti, prezentacija i promocija najnovijih proizvoda domaćih i inozemnih ulagača, tehnologija te razmjene iskustava na poslovnim i stručnim skupovima. 
Ove je godine povećan broj zemalja sudionica pa je tako na izložbenoj površini od 75 tisuća četvornih metara svoje najnovije proizvode, usluge i tehnologiju predstavilo 1693 izlagača, 1007 domaćih i 686 inozemnih iz 49 zemalja svijeta. Velesajam je ove godine koncipiran kao skup međunarodnih specijaliziranih sajmova kao što su energetika, graditeljstvo, promet i logistika, »Arca« izložba inovacija, dani mode, široka potrošnja, prehrana i poljoprivreda i »Eko-etno Hrvatska«.
Ove godine ponovno je uspostavljena i funkcija zemlje partnera, a to je Slovenija. Veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj njegova ekscelencija dr. Milan Orožen Adamič naglasio je dugu tradiciju prijateljstva dvaju susjednih zemalja i na usku povezanost na području gospodarstva. »Slovenija je Hrvatskoj četvrti partner po robnoj razmjeni, najviše investicija iz Slovenije ide upravo u Hrvatsku, a od svih stranih ulaganja u Hrvatsku Slovenija zauzima visoko treće mjesto. Prošle je godine hrvatski izvoz u Sloveniju porastao za 18,5 posto, dok svaki drugi Slovenac svoj godišnji odmor provodi u vašoj lijepoj zemlji«, naveo je dr. Orožen Adamič neke od razloga zašto je ove godine Slovenija odabrana za zemlju partnera. 
Ovogodišnji Jesenski velesajam otvorio je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je u svom govoru upozorio na nedostatak jasne strategije gospodarskog razvoja Hrvatske koja bi odgovorila na pitanje kako povećati proizvodnju i smanjiti nezaposlenost. 
Mesić je upozorio i na činjenicu da su strani investitori pokupovali hrvatske banke i izgradili velike trgovačke centre dok se najmanje investiralo u proizvodnju, poglavito onu za strana tržišta.
U tradiciji Velesajma je i kontinuitet zemalja koje nastupaju s kolektivnim izložbama, a ove godine to su Austrija, Češka, Indonezija, Njemačka, Poljska, Slovačka, Srbija, Šri Lanka i Slovenija. U okviru Jesenskog velesajma organiziraju se i stručno prateće aktivnosti na kojima se ove godine očekuje sudjelovanje više od dvije tisuće ljudi. Posebno su značajne poslovne prezentacije i susreti među kojima se ističe tradicionalni Hrvatski gospodarski forum, koji je kroz susret predsjednika Vlade dr. Ive Sanadera i hrvatskih gospodarstvenika održan prvog dana ovogodišnjeg Jesenskog zagrebačkog velesajma na temu »Kako poslovati u Hrvatskoj?«. Otvorena je i tradicionalna priredba »Eko-etno Hrvatska«, na kojoj hrvatske županije, gradovi i općine predstavljaju svoje kulturno bogatstvo, autohtonost i tradiciju a kao poseban gost ove se godine predstavlja Hercegovina. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika