Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zalaganje i rad za boljitak zajednice

U petak 7. rujna, u velikoj dvorani KTC-a u Somboru održan je politički skup, kojim je obilježena sedamnaesta obljetnica osnutka podružnice DSHV-a u ovom gradu. Skupu je prisustvovalo oko 500 članova stranke iz Sombora i okolnih sela, te Subotice, Vrbasa, Tavankuta, Male Bosne i Novog Sada.  
Skup je otvorila članica prvoga odbora ove podružnice Marija Maja Matarić, koja je govorila o dolasku Stjepana Radića u Sombor 1925. godine, kad je održan skup oko 10.000 sudionika, pristaša Radićevih ideja i programa HSS-a, te o osnivanju DSHV-a 1990. godine, a riječima: »Teško je bilo slijediti ne samo hrvatske nacionalne, nego i demokratske ideje u godinama koje su slijedile. Zbog svih događanja devedesetih nosili smo teško breme, breme koje ničim nismo zaslužili«, rekla je Marija Matarić. 
VELIKI BROJ NOVIH ČLANOVA: U ime organizatora sve goste je pozdravio predsjednik Podružnice Sombor Mata Matarić, koji je potom govorio o radu Podružnice u razdoblju od travanjske izvanredne izborne skupštine do danas, uz napomenu kako je stranci pristupio veći broj pripadnika intelektualne i kulturne elite, koja je oduvijek bila motor rada u ostvarivanju interesa razvoja naše zajednice. Osobito zadovoljstvo izrazio je velikim prilivom novoga članstva. »S velikim zadovoljstvom vas mogu izvijestiti da ćemo danas uručiti članske iskaznice našim novim članovima, kojih je od travnja do danas sedamdesetak. Sada sam čvrsto uvjeren da nećemo sustati u zalaganju i radu za boljitak i napredak zajednice kojoj pripadamo. Ovo sve radimo da nam se sutra djeca ne stide.  Mislim da slobodno mogu reći – Feniks je ponovno poletio«, završio je svoje izlaganje Matarić.  
Dopredsjednik DSHV-a Dujo Runje govorio je o pokretanju gimnazijskog odjela na hrvatskom jeziku u Subotici, te o općem ozračju u sredini u kojoj živimo. »Bolja vremena nikad ne dolaze sama, moramo ih stvarati, a to je dug i mukotrpan proces. Dok demokracija ne zaživi u većinskom narodu, manjinski se nemaju čemu nadati«, rekao je između ostaloga Runje. 
Skup je biranim riječima o hrvatskom jeziku i njegovim dijalektima pozdravila i zamjenica pokrajinskoga tajnika za upravu, propise i nacionalne manjine Antonija Čota, a na koncu, nazočnima se obratio i predsjednik stranke, zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Petar Kuntić. Govorio je o europskim vrijednostima za koje se stranka zalaže, te o suradnji sa svima strankama demokratske orijentacije. Riječima »ne smijemo dopustiti da nam rade samo institucije, moramo raditi sami i to svaki pojedinac. U stranci su nam potrebni dinamični, stručni ljudi, ljudi kojima se vjeruje«, završio je svoje izlaganje Kuntić. Skupu su predstavljeni i novi članovi stranke, kojima je članske iskaznice uručio Mata Matarić, nakon čega je uslijedila večera uz svirku tamburaškog orkestra »Tandora« iz Sonte.
RAD NA TERENU URODIO PLODOM: »Veći politički skup jedne naše nacionalne stranke u Somboru nije zabilježen još od 1925. godine i gostovanja Stjepana Radića«, kazao je Mata Matarić za HR i dodao: »Ovo je najbolja potvrda ispravnosti našega rada. Moji najbliži suradnici su i moji istomišljenici i u cijelosti su spremni na sve aktivnosti potrebne za provođenje programa rada Podružnice. Digli smo ruke od jalovih sastančenja i maksimalno forsiramo izravnu komunikaciju s našim pukom. To je rezultiralo ovolikim prilivom novih članova, a po svima pokazateljima bit će ih još. Izbore očekujem s punom dozom optimizma, izborni rezultati će biti ogledalo našega rada. Vjerujem da će veliki broj birača i to ne samo iz naše nacionalne zajednice,  prepoznati naše programe i ukazati nam svoje povjerenje.« 
»Ovako lijepi skup rezultat je rada novoga čelništva Podružnice Sombor. I bivša je garnitura imala, poput ove, povoljne uvjete za političko djelovanje, no čini mi se da su bili skloniji salonskom načinu rada. Sadašnje vodstvo je krenulo na teren, među Hrvate i Hrvatice, potencijalne članove stranke. Svima je jasno kako je tijekom predizbornih dana potrebno uložiti puno rada, potrebno je stalno djelovanje na svijest naših potencijalnih glasača, no samo rad na terenu može nam donijeti i dobre rezultate na izborima. Raduje me i popuštanje tenzija na ovim prostorima i to nam ide na ruku, no budimo realni, očekujem da ćemo u sljedeće dvije godine stranku dovesti na onu razinu koju smo zacrtali na početku ovoga mandata«, kazao je Petar Kuntić za naš list.
Skupu su pokraj rukovodstva  i brojnih članova stranke prisustvovali konzul savjetnik i konzulica Republike Hrvatske u Srbiji Anto Franjić  i Mirela Lucić, šef kabineta predsjednika Općine Sombor Mišo Stepanović, zastupnik u SO Sombor Danijel Koril, prior karmelićanskog samostana otac Anđelko i vlč. Marinko Stantić.                                                       g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika