Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izražena želja za suradnjom s osnivačem

Upravni odbor Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« jednoglasno je usvojio izvješće o ostvarivanju prava hrvatske nacionalne manjine na informiranje na materinskom jeziku, koje je od ovoga tijela zatražio Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća. U odluci koja je usvojena na sjednici održanoj u Subotici 7. rujna, Upravni odbor, među ostalim, pozdravlja zanimanje Izvršnog odbora HNV-a za aktivnosti ove ustanove, budući da službenog kontakta između resorno zaduženog člana Izvršnog odbora HNV-a i uprave NIU »Hrvatska riječ« do pojave ovoga zahtjeva, a to je punih 10 mjeseci, nije bilo. Upravni odbor NIU »Hrvatska riječ« suradnju između ove ustanove i HNV-a, kao osnivača, smatra neophodnom i neizbježnom, a mogućnosti međusobne potpore na putu k istom cilju – jesu velike. 
Ujedno, Upravni odbor NIU »Hrvatska riječ« ističe da se budućnost ove ustanove može planirati i definirati samo u najtješnjoj suradnji s upravom ustanove, te da izostavljanje te suradnje nije put koji može biti u interesu NIU »Hrvatska riječ« i hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, u cjelini. Stoga, Upravni odbor NIU »Hrvatska riječ« poziva sve strukture i pojedince u hrvatskoj zajednici, koji razmatraju i planiraju budućnost ove ustanove, da to rade uz maksimalno involviranje Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ«. 
Upravni odbor NIU »Hrvatska riječ« također poziva Hrvatsko nacionalno vijeće da pokrene pregovore s Radiotelevizijom Vojvodine, koja je javni servis i koja je prema zakonu dužna skrbiti o elektroničkom informiranju na hrvatskom jeziku, a u cilju da i na Radio Vojvodini i na TV Vojvodini hrvatska zajednica dostigne ravnopravnost u odnosu na druge nacionalne zajednice u Vojvodini. Upravni odbor NIU »Hrvatska riječ« podsjeća da je to i obveza HNV-a prema odluci iz ožujka 2005. godine.
Upravni odbor je na sjednici usvojio ostavku književnika Milivoja Prćića na dužnost člana Nakladničkog vijeća NIU »Hrvatska riječ«, koju je on podnio iz osobnih razloga. Na upražnjeno mjesto člana Nakladničkog vijeća Upravni je odbor izabrao književnika iz Novog Sada Petka Vojnića Purčara.
Na sjednici je odlučeno i da se pokrenu priprave za obilježavanje pete obljetnice izlaženja tjednika »Hrvatska riječ«, kao i da se raspiše natječaj za dječje literarne radove na hrvatskom jeziku, a na zadanu temu. Radove će ocjenjivati Nakladničko vijeće, a najbolji će biti nagrađeni. Odlučeno je i da se jedan broj dječjeg lista »Hrcko« posveti objavljivanju ovih radova.
U radu sjednice sudjelovali su: Lazar Baraković (predsjednik), Zdenko Đaković, Zvonko Tadijan, dr. Marija Mandić, Dušica Dulić, Pavle Pejčić, Stipan Stantić i Dražen Prćić (članovi).
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika