Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Reagiranja i kritike

Na sastanku Predsjedništva Demokratske zajednice Hrvata, koji je održan prošloga tjedna, izabrana su četiri dopredsjednika stranke, a to su Lazar Baraković, Dragan Hupko, Antun Merković i Ivica Straćinski, priopćeno je na tiskovnoj konferenciji DZH u utorak.
Govoreći o aktualnim aktivnostima, predsjednik DZH Đorđe Čović naveo je kako je dosad osnovano 11 ogranaka u Vojvodini, od kojih 8 u Subotici i okolici, te da je oformljena komisija za izradu internetske prezentacije stranke, koja će biti postavljena za desetak dana.
Jedna od točaka konferencije bilo je reagiranje na Otvoreno pismo kojim se, podsjetimo, skupina hrvatskih intelektualaca i dužnosnika hrvatskih institucija i organizacija, 25. srpnja ove godine, oglasila u povodu uvođenja »bunjevačkog govora s elementima nacionalne kulture« u školsku nastavu.
»Zabrinutost potpisnika Otvorenog pisma je neuvjerljiva, budući da imaju udjela u odlučivanju pri donošenju spomenutih odluka i aktivno sudjeluju u radu, a da pri tomu nisu uopće aktivno sudjelovali u raspravi, a kamoli da su se suprotstavili mjerodavnim tijelima na vrijeme. 
Apel potpisnika matičnoj državi, u obliku otvorenog pisma, nije riješio problem, već predstavlja lažnu brigu o hrvatskoj zajednici putem kojeg oni žele da njihove probleme rješavaju drugi«, rekao je Čović, naglasivši ujedno kako se ovakvim liberalnim stavom države Srbije »otvara prostor za uvođenje i svih ostalih govora u državi«.  
Predstavnici stranke su nadalje izrazili potporu radnom sastanku hrvatskih udruga iz Podunavlja i Srijema, održanom u Baču, kojom se traži da se financijska sredstva pravilno raspodijele udrugama, te istaknuli kako će stranka podržati ovu inicijativu preko vijećnika Hrvatskog nacionalnog vijeća iz redova DZH. U tom kontekstu, od HNV-a i odgovornih dužnosnika zatraženo je da u najskorije vrijeme zakažu sjednicu »kako bi se mnoge stvari stavile na dnevni red i tako dobila mogućnost da se raspravi o iznesenim stavovima i primjedbama«. 
Također, stranka je dala potporu apelu Nezavisnog društva novinara Vojvodine u povodu prijetnji koje su upućene glavnom i odgovornom uredniku »Subotičkih novina« Đorđu Dragojloviću i njegovoj obitelji, te uputila apel državnim tijelima reda i sigurnosti da otkriju počinitelje.
Na konferenciji je izneseno i neslaganje s tvrdnjama u tekstovima publicista Tomislava Žigmanova. »DZH poziva Tomislava Žigmanova da ne unosi nemir u hrvatsku zajednicu priopćenjima i razmišljanjima koja iznosi u svoje osobno ime, budući da su to njegovi osobni stavovi i nemaju nikakvo utemeljenje u hrvatskoj zajednici. Tomislavu Žigmanovu ne treba dopustiti da zlorabi medije, a pogotovu ne program uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice i ‘Hrvatsku riječ’, čime degradira ove medije a time i cijelu hrvatsku zajednicu«, rekao je Čović, dodavši kako će, ukoliko se »nastavi s ovakvim zlouporabama«, stranka biti prinuđena tražiti zaštitu od mjerodavnih tijela odgovornih za takvo djelovanje.   
DZH je priopćenjem pozvala sve Hrvate i druge građane diljem Subotice, Vojvodine i cijele Srbije da dođu u stranku, informiraju se i upoznaju njihovo djelovanje, »da upoznaju naše planove i programe koje smo zacrtali, a koji su u interesu naše zajednice«. DZH je najavila da će njene aktivnosti »bit usmjerene k važećim usvojenim sporazumima između države Srbije i države Hrvatske i legalnim institucijama«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika