Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Procjena štete

Šteta od suše u Srbiji, prema prvim procjenama, nije manja od 30 milijardi dinara, ali će precizni podaci biti dostupni poslije ubiranja ljetine, kazao je početkom ovoga mjeseca ministar poljoprivrede Srbije Slobodan Milosavljević. Uz najavu da će Ministarstvo uskoro predložiti mjere za ublažavanje posljedica suše, on je poručio kako je štetu nemoguće nadoknaditi i preporučio poljoprivrednicima osiguravanje imovine i usjeva u čemu  će ovo Ministarstvo sudjelovati s premijom od 30 posto. Ministar je najavio i nastojanja da objekti vodnog gospodarstva dobiju ravnopravan, pa i prioritetan tretman u infrastrukturnim projektima Nacionalnog investicionog plana, kako bi se smanjila zavisnost poljoprivrede od klimatskih promjena u budućnosti, ali i dodao kako tih sredstava Srbija nema. 
No, poljoprivrednici na sjeveru Vojvodine, koji su ove godine bili u značajnoj mjeri pogođeni i oštećeni sušom, nezadovoljni reagiranjem nadležnih tijela i lijepim planovima za budućnost, zatražili su proglašenje elementarne nepogode u onim regijama gdje su štete potvrđene, uz prioritetnu nadoknadu štete u najteže pogođenim regijama u razmjeri s utvrđenim stupnjem štete. Poljoprivrednici zahtijevaju i ukidanje pristojbe za navodnjavanje i odvodnjavanje koju uredno plaćaju godinama, ali od toga nemaju nikakve koristi, te reprogramiranje poljoprivrednih kredita, a najavili su i da će, ukoliko pozitivnog odgovora na njihove zahtjeve do 25. rujna ne bude, svoje nezadovoljstvo »iskazati na drugi način«.
I dok poljoprivrednici biju svoje bitke, nastojeći da u »tržišnoj privredi« u kojoj se uredbama uređuju »tržišni odnosi«, očuvaju i unaprijede proizvodnju, političke stranke na svim razinama nastoje zauzeti što bolji start pred nastupajuće izbore. Za manjinske zajednice važni su pokraj svih drugih i izbori za nacionalno-manjinska vijeća, a za početak kampanje nedavno osnovana stranka s hrvatskim predznakom, koja također ima vijećnike u ovom tijelu, odapela je nekoliko otrovnih strelica prema odabranim ciljevima i prozvala sadašnje čelništvo Hrvatskog nacionalnog vijeća za neučinkovitost i netransparentno trošenje novca. Također, zatraženo je da se u najkraćem mogućem roku sazove sjednica Vijeća. I dok je procjena štete od klimatskih neprilika u tijeku, procjena dobitaka i gubitaka od podjela unutar hrvatske nacionalne zajednice ostaje za neko buduće vrijeme. U svakom slučaju čini se kako su, za razliku  od nekih drugih manjina čije su političke stranke, nakon dugog niza godina konfrontiranja na dobrom putu zajedničkog nastupa na izborima, hrvatski političari još uvijek u procesu dijeljenja i međusobnog prozivanja. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika