Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rocky iz Žitišta

Središnji događaj ljetošnje manifestacije »Pile fest« (16. – 20. kolovoza), koja se tradicionalno održava u vojvođanskom selu Žitištu, bilo je svečano otkrivanje spomenika posvećenog Rockyju Balboi, proslavljenom filmskom liku kojega je stvorio i u šest nastavaka odigrao američki glumac Sylvester Stallone. Spomenik, koji je istog trena uvrstio ovo mjesto u žižu interesiranja velikog dijela, senzacije uvijek željnoga planeta, djelo je hrvatskoga kipara Borisa Staparca iz Dalja. O detaljima nastajanja ovoga nesvakidašnjega umjetničkoga djela i cjelokupnoj priči u svezi Rockyja, razgovarali smo u ekskluzivnom razgovoru sa samim autorom.
4Koncem kolovoza Žitište je dobilo nesvakidašnju atrakciju u vidu novopostavljenoga spomenika filmskom junaku Rockyju, čiji ste Vi autor. Kako je došlo do Vašeg angažiranja u izradi statue koja je ovo vojvođansko mjesto pretvorila u svojevrsnu turističku atrakciju?
Udruga građana »Rocky Balboa« iz Žitišta došla je na ideju o podizanju spomenika besmrtnom filmskom junaku istoimenog serijala snimljenog u šest nastavaka o velikom boksačkom šampionu. U isto vrijeme, podizanjem spomenika jedna je mala općina mogla dobiti priliku za skretanje pozornosti javnosti i svojevrsno atraktivno »oživljavanje«. Raspisan je natječaj, a moja ponuda za izradu željene statue bila je daleko najpovoljnija i ja sam dobio posao.
4Kada ste započeli s izradom spomenika i koju ste tehniku izrade primijenili prilikom njegova nastajanja?
U izradi Rockyja odlučio sam se za tehniku modeliranoga betona, jednu novinu u današnjem kiparstvu, koja je prije svega dostupna zbog svoje cijene i smanjenja troškova izrade. Spomenik je rađen punih 90 dana, na licu mjesta u Žitištu, jer su njegovi gabariti od 3 metra visine, uz još 3 metra visine postamenta, te težina od 1 tone, zbilja impozantni. Sama statua je replika, uz neke male nužne preinake, Schombergovog spomenika koji je izrađen 1983. godine za potrebe prvoga filma iz serijala Rocky, a danas se nalazi u muzeju u Philadelphiji. Primjerice, sam Schomberg je kontaktirao Žitištane i ponudio im jednu skulpturu za 3 milijuna $...
4U čemu se na »Rockyju« ogleda Vaš umjetnički potpis?
Pokušao sam ponajprije, prilikom izrade, proniknuti, na određeni način, u psihologiju samoga lika i kroz određenu duhovnu pripravu, kako je osobno nazivam, uspostaviti kontakt s djelom koje sam započeo. U biti, moj umjetnički potpis se ogleda u tim preinakama i detaljima, po kojima se ova replika  razlikuje od originala. Konkretno, sama posljednja faza izrade i pokušaj »oživljavanja« u malim finesama i grimasama lica, predstavlja »ono« što sam želio stvoriti.
4Hrvatska je zemlja glasovitih svjetski priznatih kipara koji su jamačno inspirativno djelovali i na Vaš rad. Koga biste izdvojili kao svojevrsne uzore?
Augustinčić, Meštrović i Radasus, bili bi umjetnici čija me djela nadahnjuju i kojima se divim. Naravno, u svom umjetničkom opusu nastojim izgraditi osobni izraz, trudeći se ostaviti prepoznatljivog traga sa svojim djelima.
4Kako komentirate utjecaj koji je Vaš spomenik ostvario na cijelo Žitište i što donosi budućnost ovom malom vojvođanskom selu?
Kada sam prvi puta došao u Žitište, gazda lokala koji se nalazi u neposrednoj blizini trga na kojemu je bio planiran spomenik mi je rekao kako ne vidi uopće perspektivu cijeloga projekta. Onda sam odgovorio kako će se, kada spomenik bude gotov, u njegovu lokalu tražiti mjesto više. A sam lokal će biti dvostruko ili trostruko veći od postojećeg. Tada mi je rekao: »Vi ste ludi!«. A kada sam odlazio iz Žitišta, na oproštaju mi je rekao: »Boris, ja ne mogu vjerovati što mi se dogodilo«. Jer upravo se tako i dogodilo, kako sam mu i prorekao... Danas se već najozbiljnije govori i o gradnji pokrivenog bazena, a sam trg na kojemu je spomenik, predstavlja jednu lijepu, njegovanu cjelinu i svojevrsnu turističku atrakciju.
4U kojoj je mjeri Vaše djelo izazvalo medijsku pozornost i tko je sve propratio svečano otkrivanje spomenika Rockyju iz Žitišta?
Nažalost zbog svoje preza-uzetosti glede snimanja novoga filma, sam Sylvester Stallone nije mogao nazočiti spektaklu otkrivanja spomenika njegovom filmskom liku, ali su zato brojne američke i svjetske televizijske kuće, poput primjerice CNN-a, propratile i zabilježile cijeli događaj. Više od 60.000 internetskih stranica je evidentiralo Rockyja iz Žitišta na svojim portalima, snimljen je i dokumentarni film o izradi spomenika u kojemu su integrirane izjave i komentari samoga Stallonea. Toga dana Žitište je zbilja bilo jedno od udarnih vijesti...
4Planirate li još neku sličnu atrakciju u skorijoj budućnosti?
Upravo se vode određeni pregovori o potencijalnoj izradi spomenika Ericu Claptonu, koji bi čak bio voljan doći i održati koncert ispred svoje skulpture. No, to je sve još u fazi dogovora. 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika